Propolisz


Mi a propolisz?


Az ókori Egyiptomban a papok nagyon bonyolult technikával ezt az anyagot használták a mumifikálásokhoz. Az ókori görögök, és rómaiak begyűjtötték, és külsőleg alkalmazták főként sebek és vágások gyógyítására. Az inkák lázas fertőzések gyógyításakor vették hasznát, Oroszországban már a XII. században propolisszal gyógyították a fogszuvasodást, és a szájüregi gyulladásokat.

A különféle tabletták elterjedésével párhuzamban, a propolisz használata háttérbe szorult. Napjainkban, újra kutatják e különleges anyag összetételét, tulajdonságait, és felhasználhatóságát. A propolisz eredetét nagyon sokáig nem ismertük. Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a méhek titkos terméke, de ma már tudjuk, hogy ezt a gyantás anyagot a méhek bizonyos növények rügyéből szerzik, ugyan úgy, mint a virágport.
A propolisz összetétele csak nem régóta foglalkoztatja az embereket, ezért még ma sem tudjuk pontosan, hogy mi minden található benne.




A mostani kutatások szerint tartalmaz 50-55 százalékban gyantát és balzsamot, 25-30 százalékban viaszt, 10 százalékban illóolajakat, 5 -5 százalékban virágport, és szerves anyagokat, és különféle ásványokat. B1-B2-B3, és P vitaminokat, az ásványi anyagok közül pedig alumíniumot, báriumot, kobaltot, rezet, ónt, vasat, mangánt, nikkelt, ólmot, szilíciumot, titánt, vanádiumot, és cinket. Ezen felül találhatóak még benne flavonoidok is, érthető hát, miért ilyen jótékony a hatása.






Propoliszos méz

A propoliszos méz propolisz tartalma miatt a jótékony hatása is erősebb. Ez a méz külsőleg is jobban felhasználható, baktérium és gombaölő hatású fajta méz, a vírusok szaporodását erősen gátolja. Belsőleg fogyasztva, gyulladáscsökkentő hatású a propoliszos méz, a légutak és a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira is gyulladáscsökkentő, jótékony hatása van. Gyomor és bélhurut leküzdésében is hatékonyan segít a propoliszos méz, mert nemcsak megöli vagy szaporodásában meggátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, hanem tannintartalma miatt segít a hasmenéses tünetek enyhítésében is. A klimaxos panaszokat a propoliszos méz enyhíti. A gyomorfekélyt, nyombélfekélyt és a krónikus bronchitist is eredményesen kezeli a propoliszos méz.

Propolisz balzsam: reuma esetén nagyon jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.   Sebekre, égésekre, különböző fekélyekre, bőrgombákra, herpeszre használható. Hajsamponnal összekeverve, a fejbőr gyulladásaira, hajgombásodásra használható.

Propoliszos vitaminos hidratáló krém: Zsíros és száraz bőrre egyaránt alkalmazható, pattanások kezelésére is kiválóan alkalmas. Hatásosan lehet vele kezelni a napégést, száraz berepedezett sarokra, kiszáradt könyökre, testápolónak, kéz-és lábápolásra, bőrpuhításra, alapozókrémnek. Sikerrel kezeltek vele uszodában szerzett bőrfertőzéseket. A propoliszos krém a bőrt puhává, bársonyossá varázsolja.

A propoliszt fogyaszthatjuk eredeti formájában, szilárd állapotában rágógumiként, granulátumként, vagy porrá őrölve. Íze jellegzetes, semmi mással sem keverhető össze, illata aromás, gyanta, méz, viasz és vanília illata keveredik benne. Kissé kellemetlen elfogyasztani, mert a fokunk közé ragad, legpraktikusabb alkoholban vagy vízben feloldani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése