A szívcsakra




4.  SZÍVCSAKRA (ANÁHATA)
Jelentése: TÖRETLEN, ÖRÖKKÉ MEGÚJULÓ

A szívcsakra jellemzői:

Elhelyezkedés: Mellkas alsó része, középen a szív magasságában, tölcsére előre és hátrafelé néz.
Eleme: Levegő
Mirigyei: Csecsemőmirigy, endokrin mirigyek
Testrészei: Szív, tüdő, mellkas,
Érzékelése: Tapintás
Érzékszerve: Bőr
Munkaeszköze: Kéz
Fizikai szerepe: Szívünk és érrendszerünk energia ellátása.
Színe: Zöld, arany, rózsaszín
Polaritása: Nőies
Mantrája: Jang
Temperamentuma: melankólikus
Megerősítése. Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.
Szimbóluma: 12 szirmú lótuszvirág és a Dávidcsillag
Istene/Istennője: Ishana, Shíva
Tarot megfelelője: sorskerék, erő, akasztott ember
Életfeladata: a szeretet megélése, és kinyilvánítása
Kövei: Aventurin, rózsakvarc, smaragd, és minden ami zöld kő
Archetípusa: vörös rózsa vörös szív
Asztrológiai megfelelője: oroszlán-vízöntő tengely
Illóolajai: Bazsalikom, rózsa, jázmin, ibolya, kömény
Tanulási feladata: szeretet, hűség, ömbizalom, odaadás, együttérzés, önfeláldozás, szolgálat.
Bolygó: Vénusz
Spirituális szerepe: A szeretetért felelős. Odaadás, elengedés.
A negyedik, asztrális (Sixtusi) auraréteghez csatlakozik, itt is érzelmek mutatkoznak meg, de sokkal magasabb szinten. Tartós, mély érzelmek helye. Összekötő réteg a a fizikai és a szellemi sík között.
A negyedik csakra a szívnél van, a csecsemőmiriggyel van kapcsolatban, a szívet, a vért, a vérkeringést irányítja, és az immunrendszert szabályozza. Ezen a központon keresztül szeretünk.
 
A szívcsakra nyitás, igen fontos folyamat. A test energetikai középpontja, és a szívvel, mint szervvel áll szoros kapcsolatban. 

A szívcsakra a szeretet központja.
Szanszkrit neve anatha, ami annyit jelent, hogy örökké megújuló. Pontosan a mellkas közepén érezhető. Levegő elemű, nőies polaritású és a szív mellett a csecsemőmirigy kapcsolódik hozzá. A bőr, a kezek, a vérkeringés és a tüdő területeinek zavarai árulkodnak arról, hogy a szívcsakránk energetikája nincs egyensúlyban.

A szívcsakrához kapcsolható még az arany szín is. Ez a sárga szín fokozása, a köldök csakra energiájának és erejének egy szinttel feljebb emelése. Színszimbolikai megközelítésben ez annyit jelent, hogy a köldökcsakra segít az érzések kezelésében, a szívcsakra pedig, növeli az „együttérzést”, együtt rezgést az Univerzummal. 

Fiziológiai sajátosságok
A szívcsakra irányítja a csecsemőmirigyet, a szívet és a vérkeringést. Körülbelül tíz évvel ezelőtt jöttek rá az orvosok arra, hogy a szív is tekinthető endokrin mirigynek, mivel atriopepint választ ki. Erről az anyagról azt tudjuk, hogy csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, tágítja az ereket. A csecsemőmirigy a pubertás korig nő, majd zsugorodni kezd. Az immunrendszer része, oly módon, hogy a fehérvérsejtek képzésében vesz részt. A szívcsakra betegségeihez tartoznak az immunrendszerrel és a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, mivel itt „dől el”, hogy mit fogadunk el és mit nem, vagyis az antitestképzés, és az antitesteket szállító vér kapcsolódik hozzá. Szeretet és együttérzés, nyitottság érzésével párosul.

Harmonikus működés: Együttérző, feltétel nélküli szeretet, gondoskodó, harmóniára törekvés, önzetlen, odaadó, törődő.
Túlműködik: Birtokló természet, szeretetének feltételt szab, érzelmi éheztetéssel büntet, túldramatizálja a dolgokat.
Alulműködik: Fél a visszautasítástól, érdemtelennek találja magát a szeretetre, önsajnálatba menekül, zárkózott, érzelmi függőség, üres kapcsolatok, közöny.
Testi betegségek: Kapcsolódó testrészek betegségei, elégtelen légzés, magas vérnyomás, keringési problémák, visszérgyulladás, infarktus, rákbetegség.
Harmonizáló kép: rózsaszín felhők az égen, természet zöldjében tett séták.
Alulműködésnél: rózsaszín
Túlműködésnél: kék, sárga szín

Legnagyobb érzelmi zavara a szeretet hiánya, azaz alulműködés esetén az ember gyakorlatilag képtelen szeretetet érezni, de sokszor a negatív érzelmeket is hárítja, azaz semmit nem érez. Jellemzően megjelenik az érzéketlensége minden és mindenki irányában, a zárt szívcsakrájú ember könnyen zavarba jön az érzelmi megnyilvánulásoktól, nem tud velük mit kezdeni, nem tud rájuk reagálni, minél közelebbi családtag produkál ilyeneket, annál nagyobb lehet a tanácstalanság. Szélsőséges esetben szenvedélybetegség is megjelenhet, hisz a hajlamot ez magában hordozza. Könnyen üldözési mániássá válik az ember, úgy érzi, nem méltó a szeretetre, szinte elnézést kér létezéséért, s közben retteg az elutasítástól, a szexben képtelen feloldódni.

Túlműködés esetén kissé mániákussá válhat az ember, a pénzt és a szexet eszköznek látja mások uralásához, közben mártír, melodramatikus és mestere a feltételes szeretetnek. Kiegyensúlyozott működés esetén pedig pont a feltétel nélküli szeretet árasztja el az embert, a könyörületesség, a világ annak növény-és állatvilágával meghatja és feltölti, empatikus, emberséges, barátságos, könnyed, meghatódik. Kiegyensúlyozott ember tudja mit akar, mik a céljai, s ebben a világ is segíti, sok szerette van, boldog és kiegyensúlyozott

Hogy nyissam meg a szívcsakrámat?
Különféle gyakorlatokkal, melyek a megbocsátást, a megnyílást, a szeretet kiáramlását segítik elő. Légző gyakorlatok, meditáció, nyújtó gyakorlatok, tradicionális jóga, jógalégzések. Ezek alkalmasak arra, hogy a szívcsakra szintjén manifesztálódó betegségeket, gócokat megszüntethessük.

A szívcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Autoimmun betegség: A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. E mögött, mártírviselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit.
Immungyengeség: Szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismerős és ismeretlen között. Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut a hőn áhított nyitottsághoz. De ez a fajta nyitottság halálos is lehet, ahogy azt az AIDS is mutatja.
Szívpanaszok: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre, mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és fezültségben nyilvánul meg. A szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nincsenek szeretetteljes érzései.
Vérkeringési problémák: Azzal függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani?

A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, az hordjon magán zöld turmalint, amely védi a szívét.
A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek önzetlen szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, melyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejezünk.

Általános tanácsok a szívcsakra harmonizálásához:
Szeresd embertársaidat, a Földet, a körülötted lévő élőlényeket, de saját magad is.
Minden nap tegyél valami jót másoknak (pl. egy őszinte mosoly) és önmagadnak is.
Viselj gyakran zöld ruhát, vagy aludj zöld színű ágyneműben.
Tegyél rózsakvarcot a párnád vagy az ágyad alá.
Bocsáss meg másoknak és önmagadnak, amitől megtisztul a szíved.

Ha túl aktív a szívcsakra:
Rendszeresen végezz légző- és meditációs gyakorlatokat.
Nyugodt állapotban kérdőjelezd meg szükségleteid (valójában szükségem van-e az adott dologra?), esetleg vezess naplót.
Foglalkozz sokat egyedül érzéseiddel és szükségleteiddel.

Ha túl passzív a szívcsakra:
Olvass romantikus irodalmat.
Engedd meg magadnak, hogy szerelmes légy.
Végezz rendszeresen légzőgyakorlatokat.

Pozitív megerősítés: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.

A negyedik csakra megtisztításának és aktivizálásának lehetőségei:
 A zöldben, a természet lágy ölén tett csendes séták harmonikusan hatnak egész lényünkre a szív- csakrán át. Minden virágszál a szeretet és az ártatlan öröm üzenetét sugározza felénk.

Illata: rózsaolaj: nincs még egy illat, amely ilyen erős harmonizáló hatást tudna gyakorolni lényünkre, mint a rózsaolaj illata. 




2 megjegyzés:

  1. Ha túlműködik a szív csakrám,akkor is jó valamelyik zöld követ viselni!?

    VálaszTörlés
  2. Túlműködésnél a kék, és sárga színeket javaslom.
    Lehet ez ruházatban, élelmiszer fogyasztásban is.
    Kristályok tekintetében az akvamarint javaslom.

    VálaszTörlés