Mit lehet hát tenni?


Ha elhatározza valaki, hogy megpróbálja elérni (vagy megközelíteni) a számára optimális testsúlyt, nem könnyű feladatra vállalkozik.

Mit lehet hát tenni?

1.    Az elhatározás megszületését követően reális célokat kell kitűzni magunk elé. A fogyókúra ne radikális, hirtelen, hanem, kitartó, kiegyensúlyozott legyen, lassú, és fokozatos.
2.    Az étrend kívánatos energia tartalma mindig személyre szabott, amely függ a fölösleg mértékétől, kortól, nemtől, fizikai aktivitástól.
3.    Fontos, hogy a napi energia-bevitel ne legyen 1000 kcal alatti az alapanyagcsere alkalmazkodásának, lelassulásának megakadályozása és a szükséges tápanyagok miatt.



   4.  A megfelelő energiatartalmon kívül ügyelni kell arra is, hogy biztosítsuk a szervezet számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. A tápanyag jó része kielégítően fedezhető a helyesen összeállított, változatos, kiegyensúlyozott étrenddel. Néhány tápanyagban viszont részben hiányos lehet a fogyókúrás étrend, mint pl. vas, folsav, cink, B1-B6 vitamin, amelyek táplálék kiegészítő készítményekkel pótolhatók. Elsősorban komplex készítményeket (vitaminok, +ásványi anyagok) ajánlott fogyasztani.
5.    Célszerű rendszeres étkezési ritmust kialakítani, napi 4-5-szöri étkezéssel! Főétkezéseket kihagyni nem tanácsos, különösen reggelit, ebédet, abban a reményben, hogy ezzel is csökkenthető az energia bevitel.
6.    Vacsorázni 18-19 órát követően nem ajánlatos. Meg kell próbálni arra törekedni, hogy az étrend változatos legyen, az étkezés örömöt is jelentsen, hiszen hosszabb távra kell berendezkedni. 
7.    Természetesen bárki elkövethet ballépéseket, sőt, picit engedékeny is lehet, de ilyen esetben az energiatöbblet bevitelét mindig kövesse tervezett kompenzáció. Vagyis tudatosan, azt követően zöldségfélék, gyümölcsök fogyasztását kell előtérbe helyezni, így a kilengéssel a többlet nem okoz gondot, nem társul hozzá bűntudat, a diétázó önmagával szemben kiegyensúlyozott marad.
8.    A tartós siker alapfeltétele, hogy ne kövessünk mereven sémákat, hanem táplálkozási ismereteket szerezve próbáljunk józanésszel, türelemmel fogyókúrázni.


NEM IGAZ!
Készítsünk tervet!   Mennyi idő alatt hány kilót akarunk fogyni? (ésszerű a heti fél-egy kg)
Hagyjunk időt az étkezésekre: 4-5 alkalommal, 15-30 percet!
Étkezések előtt kb. 1 órával, igyunk 2-3 dl. Kalóriamentes folyadékot!
Ne nassoljunk! Mozogjunk naponta 10 percet, vagy hetente háromszor 20-30 percet!
Naponta fogyasszunk legalább két és fél liter folyadékot! (gyógytea, ásványvíz, gyümölcs vagy zöldség lé).
Az olaj mennyiséget mindig mérd ki!  Ha 1 kiskanál, ha mokkás, ha evőkanálra van megadva az adag, mindig használj kanalat, mert a találomra való öntögetés nagyon sok többletkalóriát okoz, és a mi célunk most az, hogy elsősorban a zsírok felvételét kell csökkenteni.


Készíts táblázatot. (kimásolhatod innen is)

Kezdő súly:……………..    Cél:………..

12 hét alatt elért eredmény:


kezdés dátuma
Eredeti méret
1.
hét
2.
hét
3.
hét
4.
hét
5.
hét
6.
hét
7.
hét
8.
hét
9.
hét
10.
hét

Súly












Mell











Derék











Csípő











Kar











Comb











Súlyveszteség













Készíts grafikont is. Pirossal jelöld az elért súlyt. Így látványosabb lesz számodra, az elért eredményed.

Pl.
Kezdősúly 80
1 hét
2 hét
3 hét
4 hét
5 hét
6 hét
8 hét
9 hét
10 hét
11 hét
12 hét 
CÉL SÚLY?
79
78
77
76
75
74
73
72
71
70
69
68
о












о
























о












 о












о












о












о












о












о












о












о













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése