Aloe vera



Az Aloe vera a liliomfélék családjába tartozik. Több mint 250 fajuk benépesíti a Föld forró, száraz égövi területeit. A növény őshazája Kelet- és Dél-Afrikában található, de messze földre széthordták hagymáit, és ezért ma már a Földközi-tenger vidékén, az amerikai kontinensen, Ázsiában, Ausztráliában és a Kanári-szigeteken is megtalálhatók. Az Aloe ferox fajtát túlnyomó részben a trópusokon termesztik, azért, hogy levelének nedvéből krónikus székrekedésre nagyon hatékony szert nyerjenek. Az orvosi gyakorlatban azonban inkább a valódi aloét, az Aloe verát használják, amelynek növénytani neve Aloe barbadensis miller.
Amint azt ókori egyiptomi feljegyzésekből megtudhatjuk, ennek a növénynek a nedvét és különböző formákban elkészített változatait már több mint 6000 éve használják gyógyítási és szépségápolási célokra. Rég letűnt hadseregek orvosai használták a sebgyógyulás nélkülözhetetlen elősegítőjeként, de alkalmazták a hagyományos kínai orvoslásban, és az indián gyógyítók is ismerték. Dioszküridész görög orvos feljegyzéseiben az Aloe vera már a Krisztus születése előtti időkben megjelenik, a jezsuita rend szerzetesei pedig a XVI. és XVII. században elterjesztették az egész világon. (a híres svédcseppnek is az egyik fő hatóanyaga.)

Az Aloe vera, más néven sivatagi liliom klasszikus példája azoknak a nagyon hatékony gyógynövényeknek, amelyek hatását már régen felismerték, jóval azelőtt, hogy ezt tudományos kutatás is alátámasztotta. Számtalan olyan példa és tanulmány áll rendelkezésünkre, amelyekben a modern tudománynak sikerült alátámasztania az ősrégi, tapasztalatokon alapuló gyógyítás helyességét.  
Manapság az Aloe verát nagy mennyiségben termesztik Ausztráliában, Kubában, Venezuelában, Haitin, Mexikóban és az Egyesült Államokban, elsősorban Kaliforniában, Texasban és Floridában. A növényből előállított értékes készítményeket a világon mindenhol árulják, és így már a Föld hidegebb vidékein élők is hozzáférhetnek és hasznosíthatják. A modern gyártástechnológia segítségével az Aloe vera hashajtó hatóanyagait izolálni lehet, így belsőleges használat esetén sem kell semmiféle mellékhatással számolni. Az Aloe vera gél, spray, krém, koncentrátum és aloé víz formában is kapható.

Az Aloe vera hatóanyagai
Eddig több mint 160 különböző hatóanyagot sikerült az Aloe verában azonosítani, amelyek együtt nagyon hatékony gyógyító hatást fejtenek ki az egész szervezetre. A gyógynövénykutatás mindig igyekszik azt a hatóanyagot azonosítani, amely a növény speciális hatásáért felelős. Minél szélesebb azonban egy természetes anyag hatásspektruma, annál egyértelműbben bebizonyosodik, hogy több különböző hatóanyag kombinációjáról, azaz a biológiai anyagok természet által optimalizált összetételéről van szó, amely a kívánt gyógyhatást létrehozza.
Az aloé többek között 13 különböző vitamint, és ugyanennyi ásványi anyagot, 15 enzimet, több aminosavat, amelyek létfontosságú fehérjék építő-anyagai, esszenciális zsírsavakat, több mint 10 különböző szacharidot (cukormolekulát), a sebgyógyulást elősegítő szaponinokat, illóolajokat és sok egyéb alkotórészt tartalmaz.
A baktériumok, gombák és vírusok ellen ható antibiotikus tulajdonságai mellett az Aloe vera, a benne található különböző hatóanyagoknak köszönhetően, számos egyéb általános erőnlétet erősítő és gyógyító hatást is kifejt szervezetünkre, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk:
Az ellenálló képességet aktiválja és erősíti. Ezáltal csökken a fertőzés veszélye és a már megkapott fertőzések súlyossága.
Az egész szervezetet erősíti és tisztítja. Az aloé-nak vannak vértisztító tulajdonságai.
Az aloé elősegíti a sebgyógyulást, és megelőzi a sebek elfertőződését.
Az aloé egy bizonyos szintig regenerálja azokat a szöveteket, amelyek sugárzás miatt károsodtak.
Az aloé természetes fájdalomcsillapító.
Az aloé enyhe és könnyen tolerálható tisztálkodó- és testápoló szer.
Az aloé ellátja a szervezetet értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel.
Az aloé csökkenti a gyulladást, és hűti a gyulladt felületet.

Ha ügyesek vagyunk, otthon az ablakpárkányon is termeszthetünk Aloe verát. Az a kis időbefektetés és az a kisebb összeg, amiért a növényt megvásároljuk, igazán megéri, hiszen egy jó minőségű aloégél sokkal többe kerül, és a frissen szedett levélben a legmagasabb a hatóanyag-tartalom. Érdemes megemlíteni, hogy a hatóanyag-tartalom a növény természetes környezetétől is függ, de szobanövényként is jól érzi magát. Ha azonnal, frissen használjuk fel, akkor a legkevesebb a hatóanyag-veszteség, így majdnem ugyanazt a hatást tudjuk elérni, mint a trópusokon szedett levelekkel, amelyeknek a nagyobb hatóanyag-tartalma a tárolás és a feldolgozás közben csökken.

Az otthon termesztett Aloe vera kiválóan alkalmazható sérülések vagy égések kezelésére. Ezért nevezik a sivatagi liliomot gyakran „orvos a virágcse-répben"-nek.
A levelei levághatók és kinyithatók, ha a gyümölcsének húsát késsel kivágjuk, ezt közvetlenül is rátehetjük a sebre, vagy felhasználhatjuk bőrápolásra, -tisztításra is. A levél húsosabb részének levét ki is facsarhatjuk, és vízzel összekeverhetjük. Ha ezt a folyadékot meg szeretnénk inni, akkor figyeljünk oda arra, hogy csak a levél belsejében lévő géles részt használjuk fel. A levél zöld hártyája alatt hashajtó anyagok találhatók, amelyek súlyos mellékhatásokat okozhatnak!

Aloe gél vagy spray
Antibiotikus hatása mellett az Aloe vera ápolja és feszesebbé teszi a bőrt. A jelentéktelennek tartott sivatagi liliomnak kifejezett hidratáló hatása van: a nagy nedvességtartalmú anyagok háromszor gyorsabban szívódnak fel a bőrbe, mint a víz, és a bőr mindhárom rétegébe eljutnak, mélyebbre, mint a bőrápoló szerek. A bőr feszesebb lesz, és visszanyeri rugalmasságát és frissességét. Ezen kívül,  a bőrhibákat, bőrsérüléseket eltünteti, és a száraz bőrdarabkákat is eltávolítja. A baktériumgátló hatóanyagok biztosítják a gyulladások mihamarabbi gyógyulását, és gondoskodnak róla, hogy a pattanások ne növekedjenek tovább.
Az aloégélt vagy -sprayt közvetlenül a sebre vagy a gombás területre is felvihetjük. Ha az aloégélt arcápoló szerként használjuk, gyakran előfordul, hogy a felvitel után kellemetlen feszülésérzés alakul ki a bőrön. Ezért előbb az aloégélt tegyük fel, és utána a szokásos napi arcápoló krémünket.

Aloe vera lé megelőzésre és általános erőnlét javítására:
A gyárilag előállított antibiotikumokat csak ritka, speciális esetekben, például műtétek vagy foghúzás után szabadna fertőzés megelőzésére használni, mert figyelembe kell venni a szervezetre kifejtett káros hatásait. Az Aloe vera lével azonban egészen más a helyzet! Sok olyan országban, ahol az Aloe vera honos, szokás naponta Aloe vera levet inni az ellenálló képesség javítása érdekében. A mi éghajlatunkon is tanácsos ezt a szokást bevezetni, főleg a csapadékos évszakokban. A tiszta aloélének azonban borzalmasan rossz íze van, ezért tisztán csak a nagyon bátrak isszák. Ha azonban olyan italokban fogyasztjuk, amelyek más, ízjavító gyümölcsleveket tartalmaznak, az aloés egészségmegőrzés valódi ínyencséggé válhat. Bármilyen gyümölcslevet hozzákeverhetünk, kb. ugyanolyan mennyiségben, amennyi az Aloe vera lé. Használhatunk tejsavót, kefirt, ásványvizet vagy savanyúkáposzta-levet is.
A fantáziánkra van bízva, hogyan ízesítjük a frissen facsart Aloe vera levet. Ananász- és narancslével, egy kis mangósziruppal és egy kevés jéggel egzotikus italt varázsolhatunk belőle, egy kis zöldséglével, némi fűszersóval és egy kevés tabascóval igazi fűszeres vitaminkoktélt állíthatunk elő.
Az így elkészített ital nagyon hatékonyan megelőz mindenféle kellemetlen megfázást, de akkor is segít, amikor már az influenza első tünetei is megjelentek.


Az Aloe vera külsőleg és belsőleg is alkalmazható olyan bőrbetegségeknél, krónikus ekcémák és acnék. A bőr, a hón-aljszőrzet, a kéz vagy a láb körmeinek gombás fertőzését is hatékonyan tudjuk Aloe verával kezelni. A nehezen gyógyuló vagy elfertőződött sebek ugyanúgy jól reagálnak az aloékezelésre. Anyagcserezavarok esetén is jusson eszünkbe az Aloe vera! Jótékony hatása van gyomor-, bél- és epepanaszokban, de köhögés, hörghurut, és a légzőrendszer más betegségeiben is hatékony. Cukorbetegségben, gyomorfekélyben és asztmában is jó eredményeket értek el az aloé itallal.

A folytatásban: A fokhagyma


1 megjegyzés: