Méhpempő, Méhviasz


MÉHPEMPŐ


Az egyik legcsodálatosabb anyag, melyet a méheknek köszönhetünk.
A méhpempő olyan különleges anyag, ami kizárólag a királynő tápláléka lehet, valamint a legfiatalabb méheké. A méhkirálynő attól kezdve, hogy kikel, egész életében méhpempőt eszik. Életük első három napjában a méhkaptár összes legkisebb méhe méhpempőt eszik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azok már nem ehetnek méhpempőt. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái nektárkeveréket, mézet és virágport ehetnek csak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempőt eszik.  



A méhpempő gyakorlatilag a fiatalság és a hosszú élet elixírje. Megfigyelték, hogy a méh herék és a dolgozók nyáron 4-6 héten át, valamint télen maximum 5-6 hónapig maradnak életben, ezzel szemben a méhkirálynő elél akár 3-4 évig is, sőt akár 5 évig is élhet.
 A méhpempő a fiatal dolgozó méheknek a garatmirigy váladéka. A méhpempő a méhek táplálására szolgáló különleges táplálék.  A méhpempő színe fehér, sűrített tejre emlékeztető állagú agyag, gyöngyházfényű. A méhpempő íze viszont erősen savanyú és szúrós, enyhén cukros. Az idő elteltével egyre sűrűsödik a méhpempő állaga, és a színe is változik, ha levegővel érintkezésbe lép.


Gyógyhatása: javítja a szervezet általános erejét és egészségét, energiát ad, emellett agyalapi mirigy és a mellékvese működését támogatja, segít legyőzni a depressziót, szorongást is.  Műtét utáni időszakra kiváló erősítőszer, vérszegénység, étvágytalanság.  
A méhpempő erősebbé és kiegyensúlyozottá teszi az embert. Védi a máj egészségét, a szív és keringési panaszokat enyhíti, javítja. Használhatjuk gyomor és bélbántalmak enyhítésére, idegrendszeri problémákra pedig kiemelkedően jó hatással bír.  


A MÉHVIASZ

A méhviasz egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. 
A méhviaszt apró pelyhek formájában, 
a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből.  
A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap az után, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. 
A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz hatására nyeri el. 




A házi méh a lép építőanyagaként alkalmazza a méhviaszt, melyben így mézet, pollent tárolnak, valamint az utódjaikat is itt nevelik fel. A méhviasz előállítása körülbelül nyolcszor annyi méz elfogyasztásába kerül. A méhviaszt forró vízzel lehet tisztítani, és ezt követően gyertyagyártásra, vagy síkosító anyagként, valamint polírozóként alkalmazható. Különféle olajokkal folyékonyabbá tehető.
A méhviaszt széles körben alkalmazzák többek között gyertyakészítésre, kozmetikumok és gyógyszerek előállítására, fényesítő anyagként (cipő és bútorápolókban), és modellező viaszként.
A római katolikus és a keleti ortodox egyházakban fontos szerepet kap a liturgiák során, ugyanis a méhviaszból készült gyertya nem csöpög, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése