MÉHPEMPŐ
Az egyik legcsodálatosabb anyag, melyet a
méheknek köszönhetünk.
A méhpempő olyan különleges anyag, ami
kizárólag a királynő tápláléka lehet, valamint a legfiatalabb méheké. A
méhkirálynő attól kezdve, hogy kikel, egész életében méhpempőt eszik. Életük
első három napjában a méhkaptár összes legkisebb méhe méhpempőt eszik, de
amelyik lárvából nem lesz királynő, azok már nem ehetnek méhpempőt. A harmadik
nap után a dolgozók és a herék lárvái nektárkeveréket, mézet és virágport
ehetnek csak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempőt eszik.
A méhpempő gyakorlatilag a fiatalság és a
hosszú élet elixírje. Megfigyelték, hogy a méh herék és a dolgozók nyáron 4-6
héten át, valamint télen maximum 5-6 hónapig maradnak életben, ezzel szemben a
méhkirálynő elél akár 3-4 évig is, sőt akár 5 évig is élhet.
A
méhpempő a fiatal dolgozó méheknek a garatmirigy váladéka. A méhpempő a méhek
táplálására szolgáló különleges táplálék. A méhpempő színe fehér, sűrített tejre
emlékeztető állagú agyag, gyöngyházfényű. A méhpempő íze viszont erősen savanyú
és szúrós, enyhén cukros. Az idő elteltével egyre sűrűsödik a méhpempő állaga,
és a színe is változik, ha levegővel érintkezésbe lép.
Gyógyhatása: javítja a szervezet
általános erejét és egészségét, energiát ad, emellett agyalapi mirigy és a
mellékvese működését támogatja, segít legyőzni a depressziót, szorongást is. Műtét utáni időszakra kiváló erősítőszer,
vérszegénység, étvágytalanság.
A méhpempő erősebbé és kiegyensúlyozottá
teszi az embert. Védi a máj egészségét, a szív és keringési panaszokat enyhíti,
javítja. Használhatjuk gyomor és bélbántalmak enyhítésére, idegrendszeri
problémákra pedig kiemelkedően jó hatással bír.
A MÉHVIASZ
A méhviasz egy természetes viasz, melyet a
mézet termelő méhek állítanak elő.
A méhviaszt apró pelyhek formájában,
a 12 –
17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő
mirigyekből.
A kiválasztott méhviasz
teljesen átlátszó, de fehér színt kap az után, hogy a méhek rágással
képlékennyé teszik.
A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok
miatt, valamint a propolisz hatására nyeri el.
A házi méh a lép építőanyagaként alkalmazza a
méhviaszt, melyben így mézet, pollent tárolnak, valamint az utódjaikat is itt
nevelik fel. A méhviasz előállítása körülbelül nyolcszor annyi méz
elfogyasztásába kerül. A méhviaszt forró vízzel lehet tisztítani, és ezt
követően gyertyagyártásra, vagy síkosító anyagként, valamint polírozóként
alkalmazható. Különféle olajokkal folyékonyabbá tehető.
A méhviaszt széles körben alkalmazzák többek
között gyertyakészítésre, kozmetikumok és gyógyszerek előállítására, fényesítő
anyagként (cipő és bútorápolókban), és modellező viaszként.
A római katolikus és a keleti ortodox
egyházakban fontos szerepet kap a liturgiák során, ugyanis a méhviaszból
készült gyertya nem csöpög, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése