Virágillatok




Cickafark:

A kamilla illóolajához színben, illatban, összetételben és hatásban is hasonló a cickafarkfűolaj, amit a fészkes virágzatúak családjába tartozó közönsége cickafarkfű  és a mezei cickafarkfű  virágos-leveles hajtásaiból vagy virágzatából nyernek ki.  Az illóolaj kék, sötétkék vagy sötétzöld színű, fűszeres, kissé kámforos illatú.  A cickafarkfű-olaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő főbb hatásokkal rendelkezik. Alkalmazásának fontosabb területei a kamillaolajéhoz hasonlóan különféle bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek, szájüregi gyulladások, hüvelyfertőzések, valamint a gyomor- és bélcsatorna gyulladásos megbetegedései. A fenti megbetegedések és problémák aromaterápiás és kozmetikai kezelésére krémek, kúpok, fürdő- és masszázsolajok, szájöblögetők és egyéb készítmények formájában kerül felhasználásra.

Geránium

A geránium illóolajat a többnyire dél-afrikai őshazájú és a gólyaorrfélék családjába tartozó muskátli fajok, és hibridek virágos-leveles hajtásaiból vízgőz desztillációval nyerik ki.  A geránium illóolajok széleskörű antimikrobiális hatással bírnak, melynek köszönhetően gyakori alkotórészei a bőrápoló kozmetikai készítményeknek és gyakran szolgálnak parfümök illatanyagául. Más illóolajokkal együtt rovarriasztó készítmények hatóanyagaként is felhasználják.  A gerániumolaj nem toxikus, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, ezért biztonságos a használata. Enyhíti a változó kor és a menstruáció panaszait. Javítja a vérkeringést és a nyiroknedvek áramlását, így csökkenti a váladékok felhalmozódását a mellkasban, sőt még az ödéma ellen jó.
Enyhíti a bőrbetegségeket, ekcémát és pattanásokat. Eltünteti a bőrhibákat, fényt és fiatalos jelleget ad az arcnak. Száraz és zsíros bőrre is alkalmazzák. A narancsbőr kezelésére is kiváló.
A geránium olaj illata enyhíti a szorongást. Jókedvre hangol és növeli az érzékiséget.

Ilang-ilang

Az ilang-ilang illóolajat az Annónafélék családjába tartozó ilangfa friss virágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki. Többféle minőségű olaj kerül forgalomba, attól függően, hogy a lepárlás mely részéből származik.  Az illóolaj az ismerten nyugtató, ellazulást elősegítő hatású, nyugtató, lelki kiegyensúlyozó és frissítő hatással bír, mely hatások mellett antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatások jelentkezésével is számolnak a terápiás alkalmazásakor. Az illóolajat aromalámpából elpárologtatva vagy aromafürdőből, ill. a masszázs során belélegezve oldható a szorongás, fokozható a szellemi és testi frissesség. Gyakori alkotórésze a bőrápoló készítményeknek, melyeknek használatát egyebek mellett a faggyúmirigyek működésének szabályozására javasolják. Az illóolajnak nemi vágyat fokozó hatást is tulajdonítanak és ezért frigiditás, ill. szexuális aszténia esetén is ajánlják használatát, például masszázs és fürdőolajok alkotórészeként. A desztillálástól függően a különböző finomságú ilang-ilangolajok gyakori alkotórészei a különféle parfümöknek, kozmetikai illatkeverékeknek, ill. az arc- és dekoltázsápoló készítményeknek. Az ilang-ilang olaj nem toxikus, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, ezért biztonságos a használata. Megnyugtatja az idegrendszert, oldja az izomgörcsöket és lazítja a feszült izomzatot. Oldja a menstruációs görcsöket is. Enyhíti az ekcéma és más kellemetlen bőrprobléma tüneteit. Kiegyensúlyozza a zsíranyagcserét, csökkenti a bőr túlzott zsírosodását. Bőrregeneráló hatású. Kiváló ránctalanító. Ellazítja az arcizmokat. Illata hatásos ellenszere a depressziónak. Erőteljesen csillapítja a haragot, a félelmet és a csalódottságot, miközben előmozdítja a szeretet, a biztonság, a higgadt derű keletkezését érzésvilágunkban. Tehát a pozitív érzelmekre és érzésekre ösztönöz. Egyértelműen növeli az érzékiséget, és mély ellazultságot eredményez.

Jázmin

Az olajfafélék családjába tartozó cserjés növény. Trópusi és szubtrópusi vidéken honos örökzöld vagy lombhullató, sárga, fehér virágú cserje. A Himalájából származik, ma Kínában, Indiában és a Földközi-tenger partján termesztik.
Alkoholos kivonással, az illóolajat a virágból nyerik. A virágokat éjjel szedik, mert akkor legerősebb az illatuk. Az egyik legdrágább olaj egyike, hiszen kb. 1000kg virág szükséges 1kg jázminolaj előállításához. Görcsoldó és fájdalomcsillapító. Elősegíti a szabályos menstruációt és megkönnyíti a szülést. Serkenti a tejtermelődést is. Férfiak számára ugyanennyire hasznos, hiszen erősíti a férfi szaporítószerveket. Még a prosztatára is hatásos. Sokféle bőrbetegségre is jó, mivel gátolja a baktériumok terjedését. Segít az érett, száraz bőr vízháztartásának helyreállításában. Selymessé teszi a bőrt, és tompítja a testszagot.
Illata varázslatos és rendkívül hosszan tartó. Derűssé és magabiztossá tesz. Érzéki hatású.

Kamilla

A kamilla illóolajat a fészkes virágzatúak családjába tartozó orvosi székfű vagy kamilla minél kevesebb szárrésszel gyűjtött teljes virágzatából vízgőz-desztillációval nyerik ki. A kamilla illóolaja hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Az illóolaj és az illóolajban gazdag főbb hatásai: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó, emésztőrendszeri tonizáló és nyugtató. A kamilla alkalmazásának legfontosabb területei: bőrgyulladások, bőrfekélyek, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma; a szájüreg-, a garat- és az orrüreg gyulladásai; gyomor-és bélrendszeri fekélyek, aranyér; izom- és izületi gyulladások, valamint hüvelyfertőzések kezelése. A kamilla illóolajat és az illóolaj összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatot a szájüreg és a felső légutak megbetegedéseiben használható szájöblögetőkben, inhaláló- és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák. Az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor- és a nyombél) gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, ill. annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket (emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat és instant teákat) használnak.  Mindezek mellett masszázs aromaterápiás kezelések során a várandósok szorongásának és fájdalmainak mérséklésében is alkalmazzák a kamilla illóolajat tartalmazó készítményeket. A kamilla illóolaja nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus. A kamillaolaj használata általában biztonságos, de az olajban előforduló szeszkviterpén-lakton vegyületekre érzékeny egyéneknél egyes esetekben allergiás reakciók (bőrgyulladások) fordulhatnak elő a kamilla illóolajat tartalmazó készítmények alkalmazásakor.

Lavandin

A lavandin illóolajat az angol levendula, virágzó, friss ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyernek ki.  Az illóolaj színe halványzöldes, az igazi levenduláéra emlékeztető, azonban a finom édeskés illatban kiérezhető a kámfor és a cineol illata is. A lavandin illóolaja hatásaiban többnyire egyezik a francia levenduláéval, azonban kevésbé finom illata miatt a parfümériában inkább az előbbit részesítik előnyben. A nyugtató hatású alkotórészek mellett az illóolajban olyan vegyületek is megtalálhatók
 kámfor) amelyek ha kellő mennyiségben vannak jelen az illóolajban, akkor az olaj jól alkalmazható a reumás eredetű fájdalmak kezelésére. Alkalmazásakor ugyanis az ellazulást elősegítő hatása mellett javul a felületi vérkeringés és csökken a kórosan fokozott izomtónus. A lavandin illóolaj nem toxikus, enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.

Levendula

A levendula illóolajat az ajakos virágúak családjába tartozó keskenylevelű, francia vagy valódi levendula frissen vágott virághozó ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj színtelen, halványsárga színű, édeskés, levendulavirágra emlékeztető és enyhén balzsamos illatú.   Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos valódi levendulaolaj nyugtató, ellazulást elősegítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal rendelkezik. Alkalmazásának egyik kiemelt fontosságú területe az alvászavarok, szorongás és az idegesség kezelése, melyeknél aromalámpából elpárologtatva, vagy alvópárnák, masszázs- és fürdőolajok, ill. fürdősók alkotórészeként kerülhet felhasználásra. Antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően sebgyógyulások elősegítésére, fertőzéses bőrbántalmak és lábszárfekély, valamint rovarcsípések okozta viszketés kezelésére bőrápoló készítmények alkotórészeként alkalmazzák. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonságosan használhatók. A levendulaolaj alkalmazásának ugyancsak fontos területeként említhető meg a reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak kezelése, melyeknél elsősorban masszázs- és fürdőolajok, bedörzsölő szerek és kenőcsök alkotórészeként használatos.  A valódi levendulaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus. Antiszeptikus és nyákoldó hatása által eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékokat. Csillapítja a torokgyulladást. Enyhíti az izomgörcsöket és az izomfájdalmakat. Kiválóan alkalmas a migrén és az idegi eredetű fejfájások leküzdésére. Csökkenti a fáradtságot, és élénkíti az immunrendszert. Megnyugtatja, regenerálja a bőrt. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát. Csillapítja a gyulladásokat. A levendulaolaj illata helyreállítja a lelki egyensúlyt. Eloszlatja a depressziót, a félelmeket, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. Erősíti az idegrendszert. Lecsillapítja az elmét, lazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását.

Mirtusz

A mirtusz illóolajat a mirtuszfélék családjába tartozó mirtusz fiatal leveleiből, ágaiból és virágaiból vízgőz desztillációval nyerik ki. Az illóolaj színe sárgászöld, illata friss, fűszeres, kámforos, de édeskés virágillat is felfedezhető benne.  A mirtuszolaj elsősorban köptető, hurutoldó, antimikrobiális; a mirtenil-acetát típusú olaj pedig bélgörcsoldó, valamint a vénás- és a nyirokkeringést csökkentő főbb hatásokkal rendelkezik. Az illóolaj terápiás alkalmazásai közül a különböző kórokú és súlyosságú légzőszervi megbetegedések, illetve bőrbántalmak emelhetők ki, melyek mellett az illóolajat kozmetikai célokra is felhasználják, mégpedig kölnik és vécéillatosítók alkotórészeként. A mirtuszolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.


Pacsuli

Kedvelt lágyszárú vagy cserjeszerű illatszernövény, melynek őshazája a Fülöp-szigeteken van. Illóolaját a szárított levelekből nyerik ki. Borostyánsárga vagy barna színű illóolajának illata erős, átható, igen tartós, édeskés, kissé pikáns, földszagú. Az olaj minősége tárolás közben fokozatosan javul.  A pacsuli illóolaj antibakteriális (a kólibacillus mellett gennykeltő és egyéb baktériumokat is elpusztít), gyulladáscsökkentő, idegrendszeri- és értonizáló hatású, ezért szorongás és depresszió, bőrbántalmak, valamint bélfertőzések kezelésére használják. A pacsuliolaj az illatszeripar nagy becsben tartott alapanyaga. Nélkülözhetetlen alkotója a nehéz parfümöknek. Alig van olyan keleti luxusparfüm, amely ne tartalmazná ezt a különös illatú olajat. A parfümök mellett szappanok, kozmetikai szerek és dohányáruk illatosítására, illetve füstölésre is használják. Szárított leveleivel ruhát illatosítanak, a hajtáscsúcsokat, rügyeket és az illóolajat pedig reumaellenes hatású fürdőkbe is belekeverik. A pacsuliolaj nem toxikus, nem irritiáló és nem fototoxikus. Szembeszáll a gombás és a baktériumos fertőzésekkel. Alkalmas a láb gombás fertőzéseinek kezelésére. Élénkíti a sejtfejlődést, feszesebbé teszi, egyúttal erősíti a testszöveteket, gyorsítja a sebek gyógyulását. Dezodoráló hatású, így enyhíti a testszagot. Csökkenti a ráncosodást és a narancsbőrt. Lehűti és megnyugtatja a gyulladt bőrt. Segít a pattanások eltüntetésében, a napozás miatti leégés, ekcéma során fellépő bőrgyulladást enyhíti. Megszűnteti a korpásódást, és megzabolázza a faggyúmirigyek túlzott működését. Illata mérsékli a búskomorságot és a szorongást. Csökkenti a szellemi fáradtságot, elűzi az egykedvűséget. Kisadagban nyugtató, nagyobb adagban élénkítő hatású.

Római kamilla

A rómaikamilla illóolajat a fészekvirágzatúak családjába tartozó rómaikamilla vagy rómaiszékfű virágzatból vízgőz desztillációval nyerik ki. Az illóolaj nyugtató, görcsoldó, antibakteriális- és gyulladáscsökkentő hatású, mely hatások egy részét klinikai kísérletekben is igazolták. Külsőleges alkalmazásának ismertebb területeiként a szorongás oldása és a bőrbántalmak kezelése említhető meg, de kozmetikai készítményeknek is gyakori alkotórésze, ill. illatkomponense. A rómaikamilla olaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.


Rózsa

A rózsa illóolajat a rózsafélék családjába tartozó százlevelű rózsa, a damaszkuszi rózsa, és a parlagi rózsa virágszirmaiból víz- vagy vízgőz desztillációval nyerik.  Az aromaterápiában széles körben alkalmazott rózsaolajat (ill. rózsaolajat tartalmazó készítményeket) akut és krónikus bronchitis, fekélyek, herpeszek, fogínygyulladás, afta, valamint zárt baleseti sérülések kezelésére, illetve szorongások oldására használják. A rózsasziromból készült kivonatokat és illóolajat elsősorban a fertőtlenítő, illetve összehúzó hatásaik miatt arc- és szemlemosó vizekben, illetve kozmetikai krémek előállításához is felhasználják. A rózsaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus. A rózsaolaj csökkenti a gyulladások és az izomgörcsök mértékét. Gátolja a herpesz elterjedését, enyhíti a fogínygyulladást, javítja, a kötőhártya-gyulladást, valamint a szájfekélyre is kedvezően hat. Kiegyensúlyozza a menstruáció lezajlását, enyhíti az ilyenkor tapasztalható görcsöket. Enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit, és más bőrgyulladásokra is hat. Illata megnyugtatja az idegeket. Áldásos szer migrén és másféle fejfájások ellen. Mérsékli a kétségbeesést és derűre váltja a búskomorságot. Eloszlatja a hangulati kilengéseket. Segít felszámolni a csalódottság érzését, a féltékenységet és a sértődöttséget. Ösztönzi és bátorítja a szerelmet.

Vetiver

Vetiver: Indiában, Burmában és Sri Lankán őshonos. A növény szárított gyöktörzseiből, és gyökereiből vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajat. Helyenként a friss földalatti részekből is desztillálnak olajat.  A sűrűn folyó olaj színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata füstös, fás, hasonlít a dohos föld és az esőáztatta erdő illatára. A gyökerekből gyékényszőnyeget szoktak fonni, amit megnedvesítve a szoba levegőjének illatosítására használnak.  Az illóolaj nyugtató, antimikrobiális és keringésfokozó főbb hatásokkal bír, ezért elsősorban sebek és bőrbántalmak, izom- és izületi fájdalmak kezelésére ajánlják, de ellazulást és a stressz oldását elősegítő masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó szerek alkotórészeként is felhasználják. Szappanoknak, kozmetikai szereknek és keleti parfümöknek is fontos alapanyaga. A vetiverolaj nem toxikus, nem irritáló és nem fototoxikus. Természetes nyugtató és altató. Lehetővé teszi a nyugodt és pihentető alvást. Megszünteti az izmok fájdalmait és görcseit. Enyhíti az ízületi gyulladást és az ízületi merevséget. Jó a reuma, rándulások kezelésére. Kiegyensúlyozza a faggyúmirigyek működését. Eltünteti a pattanásokat. Nyugtató a gyulladt bőrre. Védi a bőr ruganyosságát. Természetes testillatosító. A vetiver illata erősíti a központi idegrendszert. Elcsitítja az érzelmek háborgását, segít kilábalni a depresszióból. Megszünteti az álmosságot és az álmatlanságot, megszünteti az idegeskedést. Csökkenti a szorongást. Képes az érzelmileg kimerült emberbe lelket verni. Az érzelmekről a gondolatokra és a cselekvésre tereli a figyelmet. Indiában a nyugalom olajának nevezik.

A folytatásban: Zsíros olajok





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése