A Gyökércsakra




1. A GYÖKÉRCSAKRA (MULAÁDHÁRA)
Jelentése: Alap, „gyökér”
A Gyökércsakra jellemzői.

Elhelyezkedése: a farkcsont végénél, a gát körül.  Kisugárzása a Föld felé néz.
Eleme: Föld.
Endokrin mirigye: a mellékvesék.
Hormon: kortizon, adrenalin, noradrenalin.
Érzékelése: a szaglás.
Érzékszerve: Orr.
Munkaszerve: Végbélnyílás.
Testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fog, csont, vastagbél, vese, mellékvese, hólyag, izmok, izületek, inak, szem szaruhártyája.
Színe: vörös és fekete
Temperamentuma: flegmatikus.
Mantrája: lam.
Polaritása: Férfi.
Megerősítései: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.
Fizikai feladata: leföldelés, aktivitás. A test vázrendszerének energiaellátása.
Szimbolikája: vörös négyzet, mint a föld szimbóluma.
Istene/istennője: Brahma a teremtő, és Dakini a női párja, Genesha az elefántfejű istenség, az akadályok elhárítója.
Tanulási feladata: a testtudat
Életfeladata: a törzsi szellem megélése, a gyökerek, az ősök, a család. Ezen a szinten tapasztaljuk meg a fizikai és érzelmi –öröm, fájdalom- a stabilitás.
Archetipusa: mágus, kézműves, földműves, háziasszony
Tarot megfelelői: a Mágus, az Uralkodónő, a Főpapnő.
Kövei: minden vörös és fekete ásvány, Gránát, rubin, a vérkő és a feketekövek.
Illóolajai: mandarin, szegfűszeg, rozmaring.
Asztrológiai megfelelője: Rák -Bak tengely
Bolygója: Mars
Spirituális szerepe: A földdel, fizikai világgal való kapcsolat.

Az étertest aurarétegéhez csatlakozik. Itt található meg szerveink fizikai lenyomata, régi, vagy kialakulóban lévő betegségeink nyoma is. Az étertest alakítja ki, és tartja össze a fizikai test anyagát.

Az első csakra, az alap vagy a gyökér a hátgerinc alsó végénél helyezkedik el, és azt irányítja, hogyan értjük meg a fizikai dimenziókat. Ezen az energiacentrumon keresztül tapasztaljuk meg a menekülés vagy harcreakciókat. Kapcsolatban van a mellékvesével, a vesékkel, és a hátgerinccel.
Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnkért és vitalitásunkért, meghatározza azt az energiát, ami az élethez rendelkezésünkre áll. Színe a vörös, eleme, a föld. Archeikus képben, úgy jelenik meg, mint a Mágus, aki megállja a helyét a földön, s tökéletesen elvégzi a dolgát, földműves, kézműves, a tipikus háziasszony.

A gyökércsakra fő témái, közé tartozik: az ősbizalom, a gyökereink megtalálása, a biztonság/bizonytalanság.
Fő feladata a test vázrendszerének energiával való ellátása, és a leföldelés. Ennek köszönhetően szeretjük a testünket, elismerjük a szükségleteit és a korlátait. A testiség mellett a leföldelés, a hétköznapokra való összpontosítást is magába foglalja. A test vázrendszerét látja el energiával.
A gyökércsakra szintjén az élethelyzeteinket, kérdőjelek nélkül sorsszerűen éljük meg. A munka, az energia, az aktivitás első mozgatórugója ez a csakra.
Spirituális szerepe az anyafölddel való kapcsolat.
Az étertesthez kapcsolódik. Itt találhatóak fizikai szerveink lenyomatai, lefolyt és a kialakulóban lévő betegségeink.

Hogyan kezeljük?
Az első feladat az, hogy megtaláljuk az arányt az aktivitás, a passzivitás, a lelki nyugalom és a stressz között. A kellő aktivitáshoz, szükség van egy normális feszültségre, ami aktivál. Ahhoz, hogy az a gyökércsakra energiáját áramlásba tartsuk, szükség van az egészséges táplálkozásra, friss levegőn kell mozognunk, és rendszeresen meg kell tisztítanunk az életünket, nem csak a testünket és a lelkünket, hanem a környezetünket is. Évente tartsunk lomtalanítást, ajándékozzuk el a feleslegessé vált dolgainkat.

Harmonikus működés: Egészséges kapcsolat a fizikai, anyagi világgal. Egészségesek, erősek vagyunk, két lábbal állunk a földön.
Túlműködik: Erős én-központúság, fizikai vakmerőség, durvaság, düh, agresszió, birtoklási vágy, túlzott materializmus. Egoista, uralkodó, szadista jellem rajzolódik ki.
Alul működik: Csekély önbizalom, önromboló viselkedés, határozatlan, félénkség, félelem, aggódás. Szorongást, depressziót tapasztalunk, s igen gyakori a lustaság is, melynek folyamatos fennállása a csakraműködés folytonos zavarát jelzi.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, csonthártya, izületi gyulladás, túlsúly, székrekedés. Harmonizáló kép: napfelkelte, naplemente, természet, a föld illata
Alulműködésnél: piros, de óvatosan.
Túlműködésnél: zöld szín

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Hasmenés: Mindig a félelem vagy a bizonytalanság tünete, ha nem külső mérgezésről van szó. Az illető nem képes elengedni.
Fogínygyulladás: Gyakran az ősbizalom hiánya okozza. A fogínygyulladást okozhatja a C-vitamin hiánya is.
Hátproblémák: Egyenesség és tartásproblémák. Mennyire biztosan viselkedünk és járunk az életben? A bűntudat is okozhat hátfájdalmakat, hisz tonnányi bűnt hordozhat a hátán az érintett. Ezt a bűntudatot főként a gyökércsakrához tartozó meditációkkal oldhatjuk fel.
Hideg végtagok: Az életenergia túl gyengén áramlik az érintett területen. Gyakorlatokkal kell aktiválni a gyökércsakrát, hogy az alvó energiát felébresszük.
Lábfej: A lábfejjel kapcsolatos valamennyi probléma, földelési problémára utal. El kell gondolkozni azon a kérdésen, hogy, hogyan is birkózom meg a hétköznapokkal?
Székrekedés: Állandó stresszre utal. Az elengedéstől való félelem váltja ki.
Vesekő: sokáig fennálló stressz váltja ki. Aki nem tud elengedni, az megkeményedik, ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.

Általános tanácsok a gyökércsakra harmonizálásához:

Ha túl aktív a gyökércsakra:
Állj meg a mindennapi rohanásban és gondolkodj el.
Kérdezd meg magadtól, hogy mi az életed értelme és melyik a lehetséges legjobb út számodra.
Szüntesd meg versengő magatartásodat.
Szabadidődben foglalkozz olyan leföldelő tevékenységgel, mint pl. kertészkedés, fazekasság, főzés, és tartózkodj sokat a természetben.
Szaunázz rendszeresen

Ha túl passzív a gyökércsakra:
Hordj vörös vagy földszínű ruhákat.
Minden nap egy meghatározott időre tedd ki magad pozitív stressznek.
Rendszeresen sportolj, mozogj.

Pozitív megerősítések: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítettek.

Az gyökércsakra megtisztításának aktivizálásának lehetőségei:
Az első- csakrát a tiszta, fénylő vörös szín aktivizálja. Ezért jó hatással lehet ránk, ha megcsodálunk egy bíborvörös színben pompázó naplementét, vagy egy ragyogó napfelkeltét. Az illatok is segíthetnek. A gyökércsakra esetében a cédrus: a cédrusolaj illata a természet földi erőivel köt össze bennünket. Segít magunkhoz vonzani az energiákat, nyugalmat és a védettség érzését árasztja.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése