Ásványi anyagok - Nyomelemek




Ásványi anyagokon mennyiségre való kitétel nélkül minden olyan anyagot értünk, melyek energiát nem szolgáltatnak, nem vitaminok (tehát nem szerves vegyületek), nem toxikusak (legalábbis szokásos mennyiségükben) a szervezet számára, viszont valamilyen mértékben szükségesek a zökkenőmenetes működéshez. Az ásványi anyagok a test tömegének mindössze pár százalékát teszik ki. A kicsi arányhoz képest óriási a jelentőségük, mert szabályoznak olyan fontos életfolyamatokat, mint a növekedés, a megfelelő immunműködés, a sav-bázis egyensúly, vagy az energiatermelés.

Az ásványi anyagoknak nagyon fontos szerepük van a test egészséges működéséhez, fenntartásához, és a betegségek megelőzéséhez. Attól függően, hogy a szervezetnek milyen mennyiségben van szüksége rájuk makroelemeknek ill. mikroelemeknek vagy nyomelemeknek nevezzük őket.




Makroelemek: azok az ásványi anyagok, amelyek szervezetünk számára naponta néhány száz milligramm vagy éppen néhány grammnyi mennyiségben szükséges. Ilyen elemek többek között a kalcium, a foszfor, a nátrium és a kálium. 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése