Zöldségek



Brokkoli
Akinek étrendjén rendszeresen szerepel a brokkoli, jelentősen csökkenti a rák kockázatát. Sok karotint és C-vitamint tartalmaz, de megtalálható benne a B1-, B2-vitamin és a vas is. Kitűnően alkalmazható a fogyókúrában is. Ajánlatos 2-3 naponta fogyasztani belőle. Kalóriatartalma: 100 g / 30 kcal / 110 kJ



Cékla
A cékla antociántartalma segít a daganatos betegségek megelőzésében, ugyanis az antocián a rák bizonyos stádiumában gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és vérképző hatása miatt is használja, valamint ajánlják érelmeszesedés és májbetegség esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a magnézium-, cink- és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra esetén. Minél gyakrabban szerepeljen étrendünkben. Kalóriaérték: 100g/42 kcal/177kJ



Fejes káposzta

A fejes káposzta rendkívül gazdag abban az anyagban ( mucin ), amely segít a gyomor- és nyombélfekély megelőzésében és gyógyításában. Azt is jó néhány megfigyelés igazolja, hogy ha valaki rendszeresen fogyaszt fejes káposztát, csökken a vastagbélrák kialakulásának veszélye, ez annak köszönhető, hogy a zöldség különösen gazdag rákellenes anyagokban. Sok C-vitamint tartalmaz. Ajánlatos hetente 2-3 alkalommal fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 30 kcal / 130 kJ


 Karfiol
E növény fogyasztása csökkenti a vastagbél-, a gyomor-, a prosztata- és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. Közepes C-vitaminforrás. Fogyókúrázóknak különösen ajánlatos. Kalóriaérték: 100 g / 24 kcal / 100 kJ





Kelbimbó
Rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Gazdag karotinban, B1-,B12-,C-,E-vitaminokban és vasban. Fogyókúrás étrendben is bátran használhatjuk. Kalóriaérték: 100 g / 36 kcal / 151 kJ





Kelkáposzta
Azoknak, akik rendszeresen és bőségesen fogyasztják a kelkáposztát, nagyobb esélyük van arra, hogy elkerülik a szájüreg-, a nyelőcső-, a gyomor-, a bél-, a tüdő- és a hólyagrákot. Sok C-vitamint és kevés kalciumot tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 33 kcal / 138 kJ






Kukorica
A kukoricacsíra-olaj fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és jótékony hatású a " jó" koleszterinre is. A kukorica rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Sok E- vitamint és közepes mennyiségű vasat tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 90 kcal / 431 kJ





Padlizsán
Megfigyelések igazolták, hogy jót tesz a koleszterin érfalban való lerakódása ellen, és a padlizsán is csökkentheti bizonyos rákkeltő anyagok hatását. Gazdag C- vitaminban, kalciumban, és káliumban, rost tartalma kiemelkedő. Kalóriaérték: 100 g / 2o kcal / 86 kJ







Paraj
A parajt természetesen mindenkinek ajánlják a táplálkozáskutatók, de a jelenlegi és a volt dohányosoknak különösen. Ugyanis karotinoid-tartalmánál fogva nagy valószínűséggel csökkenti a tüdőrák kialakulásának lehetőségét. Olasz kutatók összehasonlították a karfiol, a saláta, az eper, a sárgarépa és a spenót antimutagén hatását  az egyik rákkeltő szerrel , a nitrozaminnal  szemben, és a paraj bizonyult a leghatékonyabbnak. Magas a karotin-, a C- vitamin-, az E- vitamin-, valamint a kalcium- és a magnéziumtartalma. Érdemes hetente többször is fogyasztani.kalóriaérték: 100 g / 15 kcal / 65 kJ


Sárgarépa
A sárgarépában jelentős mennyiségű  béta- karotin található. Ha valaki sok sárgarépát (sok béta- karotint) fogyaszt, jelentősen csökken a rák kialakulásának veszélye. Amerikai kutatók  2000 emberen végeztek megfigyelést 19 éven keresztül. 30 éve dohányzó férfiaknál, akik a legalacsonyabb béta-karotin- tartalmú táplálékot fogyasztották, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, mint a legtöbbet fogyasztóknál. A magas béta- karotin- tartalmú táplálkozás csökkenti a hasnyálmirígy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata -, a húgyhólyag-, a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és segít a székrekedés megelőzésében. Kiemelkedően sok karotin van benne. Naponta 2 sárgarépa vagy 2 dl rostos sárgarépalé fogyasztása ajánlott. Kalóriaérték: 100 g / 26 kcal / 110 kJ


Sütőtök
A rák megelőzésében egyaránt nagy szerepet játszik a tök húsa és magja. Lengyel tudósok fedezték fel azt az anyagot, amely a tökmagban található, és meggátolja mind a vírusok, mind a rákkeltő anyagok aktivizálódását a béltraktusban. A sütőtök, hasonlóan a többi "narancsszínű" zöldséghez, nagyon gazdag béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad oxigéngyököket. Ugyanilyen védőhatást fejt ki  a benne lévő C- és az E - vitamin is. Ha valaki rendszeresen fogyaszt sütőtököt, jelentősen csökken az esélye, hogy tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége-  és prosztatarák veszélyeztesse egészségét. Ásványi anyagai közül említésre méltó a vas. Kalóriaérték: 100 g / 81 kcal / 322 kJ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése