Brokkoli
Akinek étrendjén rendszeresen szerepel a
brokkoli, jelentősen csökkenti a rák kockázatát. Sok karotint és C-vitamint
tartalmaz, de megtalálható benne a B1-, B2-vitamin és a vas is. Kitűnően
alkalmazható a fogyókúrában is. Ajánlatos 2-3 naponta fogyasztani belőle.
Kalóriatartalma: 100 g / 30 kcal / 110 kJ
Cékla
A cékla antociántartalma segít a daganatos
betegségek megelőzésében, ugyanis az antocián a rák bizonyos stádiumában
gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és vérképző
hatása miatt is használja, valamint ajánlják érelmeszesedés és májbetegség
esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a magnézium-, cink-
és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra esetén. Minél gyakrabban
szerepeljen étrendünkben. Kalóriaérték: 100g/42 kcal/177kJ
Fejes
káposzta
A fejes káposzta rendkívül gazdag abban az
anyagban ( mucin ), amely segít a gyomor- és nyombélfekély megelőzésében és
gyógyításában. Azt is jó néhány megfigyelés igazolja, hogy ha valaki
rendszeresen fogyaszt fejes káposztát, csökken a vastagbélrák kialakulásának
veszélye, ez annak köszönhető, hogy a zöldség különösen gazdag rákellenes
anyagokban. Sok C-vitamint tartalmaz. Ajánlatos hetente 2-3 alkalommal
fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 30 kcal / 130 kJ
Karfiol
E növény fogyasztása csökkenti a vastagbél-,
a gyomor-, a prosztata- és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. Közepes
C-vitaminforrás. Fogyókúrázóknak különösen ajánlatos. Kalóriaérték: 100 g / 24
kcal / 100 kJ
Kelbimbó
Rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos
megbetegedések kialakulását. Gazdag karotinban, B1-,B12-,C-,E-vitaminokban és
vasban. Fogyókúrás étrendben is bátran használhatjuk. Kalóriaérték: 100 g / 36
kcal / 151 kJ
Kelkáposzta
Azoknak, akik rendszeresen és bőségesen
fogyasztják a kelkáposztát, nagyobb esélyük van arra, hogy elkerülik a
szájüreg-, a nyelőcső-, a gyomor-, a bél-, a tüdő- és a hólyagrákot. Sok
C-vitamint és kevés kalciumot tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 33 kcal / 138 kJ
Kukorica
A kukoricacsíra-olaj fogyasztása csökkenti a
vérkoleszterin-szintet, és jótékony hatású a " jó" koleszterinre is.
A kukorica rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Sok E- vitamint
és közepes mennyiségű vasat tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 90 kcal / 431 kJ
Padlizsán
Megfigyelések igazolták, hogy jót tesz a
koleszterin érfalban való lerakódása ellen, és a padlizsán is csökkentheti
bizonyos rákkeltő anyagok hatását. Gazdag C- vitaminban, kalciumban, és
káliumban, rost tartalma kiemelkedő. Kalóriaérték: 100 g / 2o kcal / 86 kJ
Paraj
A parajt természetesen mindenkinek ajánlják a
táplálkozáskutatók, de a jelenlegi és a volt dohányosoknak különösen. Ugyanis
karotinoid-tartalmánál fogva nagy valószínűséggel csökkenti a tüdőrák
kialakulásának lehetőségét. Olasz kutatók összehasonlították a karfiol, a
saláta, az eper, a sárgarépa és a spenót antimutagén hatását az egyik rákkeltő szerrel , a
nitrozaminnal szemben, és a paraj
bizonyult a leghatékonyabbnak. Magas a karotin-, a C- vitamin-, az E- vitamin-,
valamint a kalcium- és a magnéziumtartalma. Érdemes hetente többször is
fogyasztani.kalóriaérték: 100 g / 15 kcal / 65 kJ
Sárgarépa
A sárgarépában jelentős mennyiségű béta- karotin található. Ha valaki sok
sárgarépát (sok béta- karotint) fogyaszt, jelentősen csökken a rák
kialakulásának veszélye. Amerikai kutatók
2000 emberen végeztek megfigyelést 19 éven keresztül. 30 éve dohányzó
férfiaknál, akik a legalacsonyabb béta-karotin- tartalmú táplálékot
fogyasztották, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, mint a
legtöbbet fogyasztóknál. A magas béta- karotin- tartalmú táplálkozás csökkenti
a hasnyálmirígy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata -, a húgyhólyag-, a
méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Rendszeres fogyasztása csökkenti a
vérkoleszterin-szintet, és segít a székrekedés megelőzésében. Kiemelkedően sok
karotin van benne. Naponta 2 sárgarépa vagy 2 dl rostos sárgarépalé fogyasztása
ajánlott. Kalóriaérték: 100 g / 26 kcal / 110 kJ
Sütőtök
A rák megelőzésében egyaránt nagy szerepet
játszik a tök húsa és magja. Lengyel tudósok fedezték fel azt az anyagot, amely
a tökmagban található, és meggátolja mind a vírusok, mind a rákkeltő anyagok
aktivizálódását a béltraktusban. A sütőtök, hasonlóan a többi "narancsszínű"
zöldséghez, nagyon gazdag béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig
hatástalanítják a szabad oxigéngyököket. Ugyanilyen védőhatást fejt ki a benne lévő C- és az E - vitamin is. Ha
valaki rendszeresen fogyaszt sütőtököt, jelentősen csökken az esélye, hogy
tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége-
és prosztatarák veszélyeztesse egészségét. Ásványi anyagai közül
említésre méltó a vas. Kalóriaérték: 100 g / 81 kcal / 322 kJ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése