A pollen keletkezése


A Virágpor keletkezése


A gyűjtögető méh mindig egy virágfajra száll, és egy fajta pollent és nektárt gyűjtöget, amíg abból a fajból talál példányokat. A virágpor színe különféle lehet, az elefántcsont fehér, a szürke, sárga, zöldes, piros, barna, egészen a feketéig. Amikor a méh a virágra száll, a virágpor rátapad a rovar testére. 


A méh teste olyan, mint egy miniatűr seprű. Az egész testét vékony szőrszálak borítják, amelyek begyűjtik a pollenszemeket.
Egy ilyen gyűjtőkörút után a méh "megtisztítja magát", és a rátapadt pollent lesöpri a potroha felé, a harmadik pár hátsó lába magasságáig. 




Miután benyálazta és benedvesítette a pollent, és ugyanarról a növényről elegendő nektárt gyűjtött, két golyót formál belőle, amelyeket két hátsó lábára akaszt, amelyek biztosan tartják a nehéz terhet és nem engedik, hogy repülés közben leessenek. A méh minden út alkalmával két ilyen "labdát" szállít, amelyek egyenként körülbelül 7-10 milligrammosak, és ahhoz, hogy ezt összegyűjtse, legalább száz virágról kell virágport gyűjtenie. A méh jó néhány kilométer megtétele után repül vissza a kaptárba, hogy súlyos terhét lerakja a lépekbe, ezekbe a tároló cellákba, ahová a petéiket is lerakják. Olyan helyre teszi, ahol a lárvák a legkönnyebben elérhetik, hiszen a virágpor a legmegfelelőbb táplálék a számukra.


A Virágpor begyűjtése

A méhész az egész idény alatt begyűjtött virágpor körülbelül 10 százalékát szedi ki a kaptárból, azaz családonként 3-3,5 kilogrammnyit. Ebből következik, hogy 6-8 hónap alatt minden család körülbelül 18-28 kilogrammot gyűjt össze, a legnagyobb mennyiséget májusban és júniusban, amikor a legtöbb lárvát kell táplálni.
Ebben az időszakban 4-6 héten keresztül a méhész tulajdonképpen csapdába csalja a méheket egy lyukas rács segítségével. A méhek ezeken a lyukakon repülnek keresztül, ám azok olyan szűkek, hogy vagy az egyik, vagy mindkét pollengolyó fennakad rajtuk. A rácsot a nap végén megtisztítják, figyelve arra, hogy ne kerüljön rá más virágpora, és ne legyenek rajta élősködők.

Amikor friss, a virágpornak elég magas a nedvességtartalma ahhoz, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni. A virágport egy 50 °C foknál nem melegebb helyen szárítják meg, ez elegendő ahhoz, hogy penész és baktérium ne tenyésszen benne. A hő-eljárás során nem lépjük túl az előírt hőmérsékletet, így az aktív elemek nem sérülnek. Ha a megszárított szemek nem porladnak szét érintéskor, akkor helyesen szárítottuk a virágport, és nem lehet gond a tárolással.


A virágpor gyógyító hatása: 

A virágpor minden életkorban értékes táplálék. Minden fontos anyag megvan benne, amit a virágok és növények tartalmaznak, és mivel csírasejt is van benne, biológiai szempontból is értékes termék. Tökéletes táplálék főleg olyan diéták esetén, amelyből hiányoznak az állati eredetű ételek, és hasznos különféle megbetegedések esetén is. A virágpor egészében javítja a szervezet állapotát, segíti a szellemi frissességet, segít legyőzni a fáradságot, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és javítja az étvágyat.

A virágpor mindent tartalmaz, ami a szervezetnek az élethez szükséges. A virágpor alapvetően a virágos növényeknek a hím jellegű ivarsejtje. A különböző növényekről származó virágporok összetétele nem azonos, de minden virágpor tartalmaz fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat és illóanyagokat. Nagyon jó fehérjeforrás, mert a 22 aminosav közül 20 benne van. A virágpor erősítő és roboráló hatása a különleges fehérjetartalmán kívül a jelentős ásványi anyag tartalmával is magyarázható. Leginkább vas, réz, kálium, kalcium, kén, nátrium, mangán, cink, magnézium, króm, szelén, nikkel, kobalt van a virágporban. A virágpor az apiterápia termékei közül a legfontosabb vitaminforrás. Fokozza ezen kívül az anyagcsere folyamatait, a belső elválasztású mirigyek egészségét segíti elő. A virágpor hozzájárul a vérképzéshez és erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatása van.  

A virágpor zsírt is tartalmaz, melynek mintegy 20%-a nem telített és egyes vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést.  
Fogyasztása minden korosztálynak ajánlott, de különösen hasznos a fejlődésben lévő szervezetnek, a gyerekeknek, illetve az idős leromlott szervezet számára.
Virágporra érzékeny (allergiás) egyének számára a fogyasztása nagy körültekintéssel ajánlott! Allergiás reakciók elkerülése érdekében, mindig kis adagokban kell elkezdeni a fogyasztást. Virágporra érzékeny emberek, csak kis adagban kezdjék el fogyasztani (1-2 virágpor golyócska), így szervezetüket hozzászoktathatják az allergénhez, tünetmentessé válhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése