Hogyan hatnak a különböző színek?


A meleg színek

Vörös – Piros

Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható. A nemiség szimbóluma, a libidó színe. Aktivizál, élénkít, lendületesebbé, intenzívvé tesz. A renyhe és redukáló folyamatokat új lendületbe hozza, erősíti a gondolkodást.

Energetizáló, vitalizáló szín. A szenvedély, a szexualitás, az erő színe. Határozottá, magabiztossá tesz, erősíti az akaraterőt, önbizalmat ad. Ha ezt a színt túlságosan sokáig alkalmazzák, türelmetlenné, nyugtalanná, agresszívvá teheti a beteget. Ebben az esetben a komplementer színt, a zöldet kell adagolni.

A vörös színű terápia javítja a lábak, a vesék, a mellékvese, a végbél, a farkcsont, és a nemi szervek energiaállapotát. Vörössel gyógyítható a vádli görcs, és a székrekedés is. Serkenti a vérkeringést, fokozza a vérbőséget. Az esztétikai kezelés során főleg zsíros, tömített pórusú, pattanásos bőrre, túlzott faggyútermelődés kezelésére ajánlják. Hatásos a különböző méreg- és salakanyagok felhalmozódása következtében kialakuló tünetek - bőr elszíneződései, cellulitisz - ellen. A vörös szín az ekcémára, valamint az összes nem gyulladásos bőrbetegségre kedvező hatást fejt ki. A piros kifejezetten hasznos ödéma, átmeneti duzzadtság, vér- és nyirokpangás esetén. A hideg területeket fel lehet vele melegíteni, ezen kívül fokozza a teljesítőképességet is.

Narancssárga

Átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. Segíti a felépülést, élénkít, felmelegít, izgat. Oldja a görcsös folyamatokat, derűsebbé tesz.

A vöröshöz hasonlóan energetizáló, vitalizáló, meleg, aktív szín. Fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust és a kreativitást. Depresszió, pesszimizmus és ernyedtség esetén a legfontosabb szín. Erősíti az önbizalmat és a kezdeményezőkészséget, bátorít, jóságra és nemességre sarkall. Serkenti a nemi vágyat, fokozza a szexuális kisugárzást. Kapcsolatteremtési problémák vagy szexuális zavarok esetén is segít.

A narancssárga elősegíti a haj fényességét, a túlzott faggyútermelés következtében létrejövő zsíros korpásódás visszaszorítását. Támogatja a hasi és kismedencei szervekért, az ivarmirigyekért, a keresztcsontért, az ágyékcsigolyákért és a szaporodásért felelős szexcsakra működését. Narancsszínnel kiválóan kezelhető az étvágytalanság és a kóros fogyás, de jól hat bizonyos emésztési zavarok, pl. székrekedés esetén is. Az immunrendszert egészében erősíti.

Sárga

A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. Erősítő, tonikus hatású, megnyit, felderít. Erősíti a túl gyenge folyamatokat, feloldja a gyengeséget, erősíti az idegeket.

Szintén energetizáló, vitalizáló szín. A vidámság, a boldogság, az életöröm és a könnyedség színe. Felvidít, erősíti az önbizalmat, növeli a bátorságot és a tettrekészséget. Jó hatással van az ítélőképességre, és segít a tisztánlátásban. Pozitív gondolkodásra és optimizmusra késztet, hatásos a félelmek, a fóbiák, az érzelmi zavarok, illetve a depresszió kezelésében. Javítja a koncentrációt, ezért tanuláskor, vizsgák előtt érdemes sárga virágokkal körülvenned magad.

Az esztétikai kezelés során főleg zsíros, tömített pórusú, pattanásos bőrre, túlzott faggyútermelődés kezelésére ajánlják. Hatásos a különböző méreg- és salakanyagok felhalmozódása következtében kialakuló tünetek - bőr elszíneződései, cellulitisz - ellen. A sárga a petyhüdt, stresszes, tónus nélküli bőrnél alkalmazható jól. Aktiválja a nyirokkeringést, tisztítja a májat, a beleket, a bőrt és a vért. Javítja a gyomor, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a rekeszizom és az idegrendszer energiaellátottságát. A méregtelenítő szerveket, vese, máj, húgyhólyag működését ösztönzi és erősíti. Erősíti az emésztőszerveket és a nyirokrendszert, ha azonban hányingered vagy hasmenésed van, kerüld a sárgát, inkább kék színnel vedd körül magad.

Hideg színek

Megnyugtatják, ellazítják, "kisimítják" bőrünk. Főleg a rugalmasságát, tónusát vesztett, fáradt bőrrel tesznek csodát. A túlzott napozás okozta bőrproblémákra, leégett bőrre is jó.

Kék

Az égbolt, a tenger színe; a megfoghatatlanság, a végtelenség, a transzcendencia szimbóluma. Az intellektus, az elmélkedés, a megnyugvás kifejezője, amely a képzelet és a szürrealitás világához is kapcsolódhat. Megnyugtat, fékez, koncentrálásra késztet, hűt. A rendellenes és gyulladásos folyamatokat rendbe hozza, csillapítja és tisztázza.

A nyugalom és békesség színe. Elégedettséget jelent, nyugtató, lazító és csillapító hatású, segít leküzdeni a félelmet, tisztává varázsolja a gondolatokat, és fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket, koncentrálásra késztet. A túl sok kék lehangolttá tehet. A rossz alvóknak kifejezetten ajánlott, mert segít mélyebben aludni.

A kék elsősorban vékony, kitágult pórusú bőrnél használatos. Csíra- és baktériumölő, és pozitívan hat a stressz okozta ráncokra. Csökkenti a pulzusfrekvenciát, elősegíti a túlterhelt vérerek normalizálódását, fertőzésellenes hatása van, mérsékli a fájdalmat és hűsít. A legerőteljesebb gyulladás gátló szín, mely rendellenes és gyulladásos folyamatokat rendbe hozza, csillapítja és tisztázza. Gyógyíthatjuk vele a magas vérnyomást, stresszes állapotot, izomgörcsöt, aranyeret. Csökkenti az étvágyat, ezért fogyókúránál nagyon ajánlatos. Az indigókék főleg érzékeny bőrre ajánlott. Frissítő, összehúzó hatásának köszönhetően visszaadja annak természetes feszességét. A nyak, a nyakcsigolyák, a légutak, a pajzsmirigy és a felső végtagok egészséges működését befolyásolja. Megfázás ellen kifejezetten ajánlott. A pajzsmirigy-túltengés, a strúma vagy golyva növekedése is megfékezhető ezzel a színnel. Eredményesen alkalmazzák még a klimaxos zavarok kezelésében is.

Ibolyakék

Inspirál, nyugtat. Csökkenti az idegfeszültséget, oldja az idegi ingereket, enyhíti a fájdalmat.

Lila

A mértékletesség színe. Egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között. Jelenthet intelligenciát, tudást, vallási áhítatot.

A spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája, és nagyon keskeny sávban jelenik meg az ultraviola fény mellett.

A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés, amelyet az tesz lehetővé, hogy a lila szín, képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson, és ezáltal elvezesse az egyént a feltétel nélküli szeretethez.

Véd a negatív energiáktól, fejleszti a képzelőerőt és az alkotókészséget. Találékonnyá tesz, javítja az intuíciót és az empátiát. Mivel a lila a piros és a kék színek keveréke, egyszerre nyugtat és erősít, így hangulati válságok, érzelmi zavarok esetén kifejezetten hasznos. Mivel védelmet sugall, lila színekkel vedd magad körül, ha úgy érzed, kiszolgáltatott vagy. A növények birodalmában a lila színt megtaláljuk az ibolyavirágban, aminek az olaját ma is használják italok és édességek ízesítésére, valamint parfümök illatanyagaként.

A középkorban ebből az olajból készítették az altató orvosságot. A lila szín gyulladáscsökkentő, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít. A lila szeplős, oxidációs foltokkal teli és foltokban zsíros bőrre ajánlott.

Fehér:

A tisztaság, a béke és a remény, valamint az önuralom, az elmélyülés és a transzcendencia színe. Gátolja a gondolatok szabad szárnyalását, ezért érdemes kerülni a túl sok fehéret. A fehér,a differenciálatlanság, a transzcendencia, a tökéletesség, az egyszerűség jelképe Lehet az öröm és a vigasság hordozója, éppúgy, mint a gyász színe.

A koronacsakrán keresztül az agykéreg, az agyalapi mirigy, a koponya és a szemek egészséges működését támogatja. A fehér szín, magába foglalja az összes többi színt.

Semleges színek

A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Különösen az örökzöld növényekhez kötődik termékenységi és halhatatlanságot kifejező szimbolika. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Kiegyensúlyoz, feloldja a feszültséget, megnyugtat. Csillapítja a feszült és fájdalmas folyamatokat, mély nyugalmat nyújt.

Zöld

A zöld a természet, növekedés és az általános regenerálódás színe. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, néha teljesen meg is szüntetheti őket. Az elégedetlenség érzését is jó irányba tereli. Harmóniát és a szervezet megbomlott egyensúlyi állapotát helyreállítja.

Szemünk a természet zöld színeit ezernyi árnyaltban képes érzékelni. A zöld szín mindenhová odaillik, ahol a harmóniát, a szervezet megromlott egyensúlyi állapotát kell helyre állítani. E szín kitűnően használható megelőzésre is, minden rejtett zavar esetében. Mint kiegészítő gyógymód, még rák esetén is jótékony hatású.

A zöld a vidámság színe. Főleg száraz, ráncos, idős, törékeny, vízhiányos bőrre ajánlott. Segít megakadályozni a bőr korai elöregedését, elszíneződését, a lógó bőr és a ráncok kialakulását; feszessé varázsolja a tartás nélküli bőrt. Ízületi és visszérgyulladások zöld szín hatására fájdalommentessé válhatnak. Zöld fénysugárzással a szembetegségek - még a cukorbaj által előidézettek is - jellegzetesen gyorsan és hatékonyan kezelhetők.


Gyógyításnál ritkán használjuk, de jó tudni az alábbi színek jelentését is.

Rózsaszín

A szerelem és a szeretet színe, mely csökkenti a feszültséget, kimerültséget, és javítja az önbecsülést. Serkenti az orgazmus készséget. Segít, hogy megszabadulhassunk belső görcseinktől és a túlzott kötelezettségektől. A rózsaszín nyugtató hatással van a testre. Ez a szín még az izmokat is ellazítja.

Erősíti a szív-és keringési rendszert, a tüdőt, a mellkast és a háti csigolyákat. Nyugtató hatását felhasználják a börtönökben, az elvonókúrákon és az elmegyógyintézetekben is.

Barna

A föld színe, ebből adódik anyaság karaktere. Mint anyagi szimbólum az ösztönszféra kifejezője. Már az ókorban felveszi a vezeklés, az egyszerűség, az alázat értelmet.

Szürke

A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A keresztény szimbolikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi. Ebben az értelemben vált az egyházi közösségek, a rendek megkülönböztető színévé. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Arany

A napfény, az isteni hatalom, a megvilágosodás, a halhatatlanság, a dicsőség jelképe. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja. A kereszténységben, az ikonfestészetben és a román kor nyugati festészetében az arany háttér a transzcendens szférára, a mennyei birodalomra utal, az arany dicsfény, a glória pedig, a megdicsőült szentekre. Az ezoterikában a szoláris asztrál színe.

Ezüst

Utalhat a kereskedelemre és a pénz hatalmára. Az egyiptomi mítoszok szerint Ré napisten csontjai ezüstből vannak. Kínában a legértékesebb fémnek tartották; a Tejutat "ezüstfolyónak" nevezték. A görög-római mitológiában a második világkorszak az ezüstkor, amely az aranykor boldog világával szemben a hanyatlás kezdete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése