Lépesméz
A lépes méz Hungaricum. A méhészet
szakmában is különlegesség a lépesméz. Az akácméznél leírt tulajdonságai
vannak. A lépesméz a legősibb formájú méz a méhészet termékei között. A
lépesméz a kaptárban található keretekben viaszsejtekbe ömlesztve viaszfedéllel
lezárva van eredeti formájában is. A lépesméz darabolt formában kerül a mézes
üvegbe, mézzel feltöltve kapható a boltokban, és a méhészet boltjában is.
Elvileg a leginkább érintetlen méz a lépesméz, mert semmilyen technológiai folyamaton
nem ment keresztül, eredeti valójában kerül a fogyasztó asztalára, úgy ahogy a
jó Isten megadta. A legtermészetesebb módja a mézfogyasztásnak. Még a levegővel
sem lép kapcsolatba, mielőtt elfogyasztjuk. A tányérra tett lépdarabból mindig
csak annyit vágjunk le, amennyit azonnal megeszünk. Azért nem jó előre
feldarabolni, mert a vágás mentén kifolyik a sejtekből a méz.
Akácméz
Az akácméz víztiszta, esetleg halványsárga,
ritkán zöldes árnyalatú. Az akácméz kellemes ízű, gyengén akácvirág illatú. Az
akácméz hosszan folyékony marad, mert magas a gyümölcscukor tartalma. Nyugtató
hatású, a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokat is gyógyítja.
Kisgyermekek és idősebbek számára az akácméz nagyon jó napi fogyasztásra. A
Magyarországon termelt akácméz nagyon magas minősége miatt Hungaricum, alapvető
értékű export termék. Az akácméz íze nem karakteres, nincsenek erős aromái,
emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható.
Virágméz
A mézek közül a virágméz bel tartalmilag a
legjobb mézek egyike, mert a sokféle virágból származó összes hasznos anyag
koncentrálódik benne. A méhészek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik,
mert a természetgyógyászatban is alkalmazott különféle növényekből származó
nektár miatt a virágméz alkalmazási területe is széles. A virágméz
halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, ami függ a virágoktól,
melyekből származik a nektár. Virágméz hajlamos a kristályosodásra, magas
szőlőcukor tartalma miatt. Önmagában fogyasztva és sütemények ízesítésére
egyaránt nagyon jó.
Selyemfű
A selyemfű méz víztiszta vagy kissé sárgás
árnyalatú. Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos a méz.
Nyers ételek különleges ízesítője. Lassan kristályosodik magas gyümölcscukor
tartalma miatt. Kiemelkedő e méz tápértéke, nyomelem tartalma, ásványi só
tartalma. A selyemfű méz vérnyomáscsökkentő hatású. 4-5 teáskanálnyit lehet
belőle naponta fogyasztani. A selyemfű növényt a textilipar részére hozták az
országba, ám erre nem lett alkalmas, mézként viszont sokan finomabbnak találják,
mint az akácmézet. Vadnövény, tehát káros anyaggal nem érintkezett. Erős
fertőtlenítő hatása van.
Erdei
méz
Az erdei méz barnától csaknem a feketéig
terjedő mézkülönlegesség. Előállításához rovarok jelenléte (levéltetvek)
szükséges. Az erdei méz nagyon magas tápértékű és kiemelkedő az
ásványianyag-tartalma a mézek közt, valamint könnyen feldolgozza és hasznosítja
a szervezet. Az erdei méz megerősíti az immunrendszert és fokozza az
állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó, idegnyugtató és légút tisztító
hatású.
Aranyvessző
Méze
sötét színű, karakteres illatú, aromás méz. Kristályosodásra is hajlamos.
Egyszerre virágzik a mentával, emiatt a mézekben szokott több-kevesebb menta is
lenni, emellett egy csomó virág nektárja is megtalálható az aranyvessző mézben.
Lápos vizes területeken élő növény, akkor mézel jól, ha vízben áll a gyökere.
Rába parton és a Balaton körül, folyó partokon van belőle nagy felületen. Meglehetősen gyorsan kristályosodó fajta,
ezért érdemes krémméz formájában vásárolni. Ásványi anyag tartalma nagyon magas.
Napraforgóméz
A napraforgó méz aranysárga színű. Hetek
alatt kristályosodik. Süteményekbe nagyon jó a napraforgó méz, mert finom ízt
ad ki sütés során. Húsok sütéséhez, saláták elkészítéséhez ajánlják, mert
intenzívebbé teszi az ételek ízét, aromáit. Természetes úton, ha magától
kristályosodott meg, akkor ikrás mézet ad, ezek a kristálycukorra emlékeztető
nagy ikrák remekül tisztítják a torkot, torokgyulladás esetén kifejezetten
érdemes ebben az állagban ikrásan fogyasztani. Ásványi anyag tartalma nagyon magas.
Hársméz
A hársméz nagyon finom, aromás
mézkülönlegesség, az ételeket, italokat megfűszerezi. Közepesen kristályosodó
fajta méz. Megfázásra, torokfájásra nagyon jó a hatása, hurutos
megbetegedéseknél is ezt a fajtát ajánljuk. Színe a gyűjtés idejétől függ,
világossárgától közép barnáig terjed, nagyon zamatos fajta méz. Idegnyugtató
hatású méz a hársméz. Hársfateával
együtt fogyasztva hatása sokkal erősebb.
Gesztenye
méz
Nagyon magas az ásványi anyag tartalma, ami
csökkenti a vérszegénységet. Javasolt trombózis és visszértágulat esetén
fogyasztani. Kedvező hatása van az ízületekre, nőgyógyászati problémákra,
fokozza a potenciát. Színe sárgásbarna, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés
utóízű mézkülönlegesség.
Repceméz
Folyékony állapotban sárga színű. Magas
szőlőcukor tartalma miatt gyorsan kristályosodik. Kristályos állapotban fehér
színű. Kristályai nagyon aprók, krémes, élvezeti értékét ez növeli. Fogyasztás
ajánlott, szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Kevésbé savas
mézfajta, ezért a gyomorsav túltengésben szenvedők számára nagyon előnyös a
repceméz fogyasztása. Cukrai egyszerű cukrok, ezért cukorbetegek is
fogyaszthatják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése