Mézfajták


Lépesméz

A lépes méz Hungaricum. A méhészet szakmában is különlegesség a lépesméz. Az akácméznél leírt tulajdonságai vannak. A lépesméz a legősibb formájú méz a méhészet termékei között. A lépesméz a kaptárban található keretekben viaszsejtekbe ömlesztve viaszfedéllel lezárva van eredeti formájában is. A lépesméz darabolt formában kerül a mézes üvegbe, mézzel feltöltve kapható a boltokban, és a méhészet boltjában is. Elvileg a leginkább érintetlen méz a lépesméz, mert semmilyen technológiai folyamaton nem ment keresztül, eredeti valójában kerül a fogyasztó asztalára, úgy ahogy a jó Isten megadta. A legtermészetesebb módja a mézfogyasztásnak. Még a levegővel sem lép kapcsolatba, mielőtt elfogyasztjuk. A tányérra tett lépdarabból mindig csak annyit vágjunk le, amennyit azonnal megeszünk. Azért nem jó előre feldarabolni, mert a vágás mentén kifolyik a sejtekből a méz.


Akácméz



Az akácméz víztiszta, esetleg halványsárga, ritkán zöldes árnyalatú. Az akácméz kellemes ízű, gyengén akácvirág illatú. Az akácméz hosszan folyékony marad, mert magas a gyümölcscukor tartalma. Nyugtató hatású, a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokat is gyógyítja. Kisgyermekek és idősebbek számára az akácméz nagyon jó napi fogyasztásra. A Magyarországon termelt akácméz nagyon magas minősége miatt Hungaricum, alapvető értékű export termék. Az akácméz íze nem karakteres, nincsenek erős aromái, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható.  


Virágméz


A mézek közül a virágméz bel tartalmilag a legjobb mézek egyike, mert a sokféle virágból származó összes hasznos anyag koncentrálódik benne. A méhészek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mert a természetgyógyászatban is alkalmazott különféle növényekből származó nektár miatt a virágméz alkalmazási területe is széles. A virágméz halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, ami függ a virágoktól, melyekből származik a nektár. Virágméz hajlamos a kristályosodásra, magas szőlőcukor tartalma miatt. Önmagában fogyasztva és sütemények ízesítésére egyaránt nagyon jó.


Selyemfű


A selyemfű méz víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos a   méz. Nyers ételek különleges ízesítője. Lassan kristályosodik magas gyümölcscukor tartalma miatt. Kiemelkedő e méz tápértéke, nyomelem tartalma, ásványi só tartalma. A selyemfű méz vérnyomáscsökkentő hatású. 4-5 teáskanálnyit lehet belőle naponta fogyasztani. A selyemfű növényt a textilipar részére hozták az országba, ám erre nem lett alkalmas, mézként viszont sokan finomabbnak találják, mint az akácmézet. Vadnövény, tehát káros anyaggal nem érintkezett. Erős fertőtlenítő hatása van.



Erdei méz  


Az erdei méz barnától csaknem a feketéig terjedő mézkülönlegesség. Előállításához rovarok jelenléte (levéltetvek) szükséges. Az erdei méz nagyon magas tápértékű és kiemelkedő az ásványianyag-tartalma a mézek közt, valamint könnyen feldolgozza és hasznosítja a szervezet. Az erdei méz megerősíti az immunrendszert és fokozza az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó, idegnyugtató és légút tisztító hatású. 




Aranyvessző



Méze sötét színű, karakteres illatú, aromás méz. Kristályosodásra is hajlamos. Egyszerre virágzik a mentával, emiatt a mézekben szokott több-kevesebb menta is lenni, emellett egy csomó virág nektárja is megtalálható az aranyvessző mézben. Lápos vizes területeken élő növény, akkor mézel jól, ha vízben áll a gyökere. Rába parton és a Balaton körül, folyó partokon van belőle nagy felületen.   Meglehetősen gyorsan kristályosodó fajta, ezért érdemes krémméz formájában vásárolni.  Ásványi anyag tartalma nagyon magas.  



Napraforgóméz


A napraforgó méz aranysárga színű. Hetek alatt kristályosodik. Süteményekbe nagyon jó a napraforgó méz, mert finom ízt ad ki sütés során. Húsok sütéséhez, saláták elkészítéséhez ajánlják, mert intenzívebbé teszi az ételek ízét, aromáit. Természetes úton, ha magától kristályosodott meg, akkor ikrás mézet ad, ezek a kristálycukorra emlékeztető nagy ikrák remekül tisztítják a torkot, torokgyulladás esetén kifejezetten érdemes ebben az állagban ikrásan fogyasztani.  Ásványi anyag tartalma nagyon magas.




Hársméz


A hársméz nagyon finom, aromás mézkülönlegesség, az ételeket, italokat megfűszerezi. Közepesen kristályosodó fajta méz. Megfázásra, torokfájásra nagyon jó a hatása, hurutos megbetegedéseknél is ezt a fajtát ajánljuk. Színe a gyűjtés idejétől függ, világossárgától közép barnáig terjed, nagyon zamatos fajta méz. Idegnyugtató hatású méz a hársméz.  Hársfateával együtt fogyasztva hatása sokkal erősebb.



Gesztenye méz



Nagyon magas az ásványi anyag tartalma, ami csökkenti a vérszegénységet. Javasolt trombózis és visszértágulat esetén fogyasztani. Kedvező hatása van az ízületekre, nőgyógyászati problémákra, fokozza a potenciát. Színe sárgásbarna, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű mézkülönlegesség.




Repceméz


Folyékony állapotban sárga színű. Magas szőlőcukor tartalma miatt gyorsan kristályosodik. Kristályos állapotban fehér színű. Kristályai nagyon aprók, krémes, élvezeti értékét ez növeli. Fogyasztás ajánlott, szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Kevésbé savas mézfajta, ezért a gyomorsav túltengésben szenvedők számára nagyon előnyös a repceméz fogyasztása. Cukrai egyszerű cukrok, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése