F
VITAMIN
Miért
van szükség az F vitaminra?
Az immunrendszer erősítéséhez, a telített
zsírsavak elégetéséhez, a nyálkahártyák egészséges működéséhez van szüksége a
szervezetnek. Csökkenti a koleszterin lerakódását, ezáltal a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a vérrögképződést és az
infarktus kialakulását, illetve elősegíti a fogyást is. További jótékony
hatása, hogy serkenti az agyműködést.
A
zsírsavak közül kiemelten fontos szerepet töltenek be az esszenciális
zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de működéséhez
nélkülözhetetlen. Az F-vitaminnak is
nevezett telítetlen zsírsavakat étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell
biztosítani a szervezet számára. Fény, hő, levegő és fémek hatására minden
esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik. Két fő csoportjuk az omega-3 és az
omega-6 zsírsavak
Túladagolás: Nem ismert.
Az F-vitamin
hiányát a következő tünetek jelzik: legyengült immunrendszer, érszűkület és
érelmeszesedés, krónikus emésztési zavarok, epekő képződés, torok- és
mandulagyulladás, ízületi gyulladások, méh nyálkahártya problémák, érzékelési
zavarok, száraz és korpás haj, ekcéma, pattanásos bőr, a bőr lassú gyógyulása,
törékeny körmök, furunkulózis. Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt,
ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer
gyengeségéhez vezet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés
Az F-vitamin napi szükséglete
alkoholfogyasztás esetén magasabb. Felszívódásához szükséges cink, magnézium és
B6-vitamin is. Hasznosulását akadályozzák a különböző sugárzások (mikrohullámú
készülékek rendszeres használata, röntgen-sugárzás). Nagy mennyiségű szénhidrát
fogyasztásakor több F-vitamin bevitele szükséges.
Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér
koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér
falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri
betegség kialakulásához vezetnek. Az immunrendszer működéséhez is megfelelő
mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét
csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is
lassabban gyógyulnak.
Legfőbb F-vitaminforrást az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mák), és a búza (búzacsíra, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér) jelentik, elsősorban nyers állapotban, ugyanis hőkezelés hatására, sütött és főzött formában csökken az élelmiszerek F-vitamin tartalma. Az állati eredetű zsiradékok és egyes növényi eredetűek (pálma-, és kókuszzsírok) többnyire telített zsírsavakat tartalmaznak, a fent is felsorolt növényi eredetű olajok nagy részben telítetlen zsírsavakat. Az omega-3 zsírsavak tengeri halakban és az algában találhatók meg a legnagyobb arányban, ám a növényi eredetű olajokkal pótolható az omega-3 zsírsav bevitele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése