Zsírban oldódó vitaminok F




F VITAMIN

Miért van szükség az F vitaminra?

Az immunrendszer erősítéséhez, a telített zsírsavak elégetéséhez, a nyálkahártyák egészséges működéséhez van szüksége a szervezetnek. Csökkenti a koleszterin lerakódását, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a vérrögképződést és az infarktus kialakulását, illetve elősegíti a fogyást is. További jótékony hatása, hogy serkenti az agyműködést.
 A zsírsavak közül kiemelten fontos szerepet töltenek be az esszenciális zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de működéséhez nélkülözhetetlen.  Az F-vitaminnak is nevezett telítetlen zsírsavakat étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani a szervezet számára. Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik. Két fő csoportjuk az omega-3 és az omega-6 zsírsavak

Túladagolás: Nem ismert.

Az F-vitamin hiányát a következő tünetek jelzik: legyengült immunrendszer, érszűkület és érelmeszesedés, krónikus emésztési zavarok, epekő képződés, torok- és mandulagyulladás, ízületi gyulladások, méh nyálkahártya problémák, érzékelési zavarok, száraz és korpás haj, ekcéma, pattanásos bőr, a bőr lassú gyógyulása, törékeny körmök, furunkulózis. Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés
Az F-vitamin napi szükséglete alkoholfogyasztás esetén magasabb. Felszívódásához szükséges cink, magnézium és B6-vitamin is. Hasznosulását akadályozzák a különböző sugárzások (mikrohullámú készülékek rendszeres használata, röntgen-sugárzás). Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztásakor több F-vitamin bevitele szükséges. 
Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek. Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.


Legfőbb F-vitaminforrást
az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mák), és a búza (búzacsíra, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér) jelentik, elsősorban nyers állapotban, ugyanis hőkezelés hatására, sütött és főzött formában csökken az élelmiszerek F-vitamin tartalma. Az állati eredetű zsiradékok és egyes növényi eredetűek (pálma-, és kókuszzsírok) többnyire telített zsírsavakat tartalmaznak, a fent is felsorolt növényi eredetű olajok nagy részben telítetlen zsírsavakat. Az omega-3 zsírsavak tengeri halakban és az algában találhatók meg a legnagyobb arányban, ám a növényi eredetű olajokkal pótolható az omega-3 zsírsav bevitele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése