A Napfonatcsakra





3. NAPFONATCSAKRA  (MANIPURA)
Jelentése: A drágakövek városa
(sok könyvben és írásokban” köldökcsakrának” is nevezik)

A Napfonatcsakra jellemzői:

Elnevezései: Napfonatcsakra, solar-plexus csakra, hara, manipura csakra, nabhi csakra.
Elhelyezkedése: a köldöknél, a gyomorszáj tájékán.
Eleme: tűz.
Endokrin mirigye: hasnyálmirigy
Hormonai: inzulin, glucagon.
Érzékelése: látás.
Érzékszerv: szem.
Munkaszerve: Láb, lábszárak.
A hozzá tartozó testrészek: szem, gyomor, máj, epehólyag, 
Színe: sárga.
Polaritása: férfi.
Temperamentuma: szangvinikus. (heves, lobbanékony vérmérsékletű)
Mantrája: ram
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása és a mások fölöttünk gyakorlott hatalmának elfogadása.
Fizikai feladata: Emésztő és kiválasztó szerveink energiaellátása.
Életfeladata: az öntudat megerősítése.
Archetipikus képe: a japán harcművész, aki az energiát a harából – a köldökcsakrából – meríti, és képest uralni is azt.
Istene/Istennője: Maharudra és Lakini, valamint az öreg Shiva.
Tarot megfelelői: a Kocsi, a Remete, az Igazságosság.
Kövei: jáde, tigrisszem, citrin, kén.
Illóolajai: bergamott, cajeput, levendula, fahéj, narancs.
Asztrológiai megfelelője: a Kos -Mérleg tengely.
Bolygója: Nap.
Spirituális szerepe: Függően akaratunk erejétől, közvetíti, vagy mások akaratát veszi fel.
A harmadik, mentális auraréteghez csatlakozik, ahol gondolatok, a mentális folyamatok, akaratunk mutatkozik meg.
A harmadik csakra a köldök felett, a gyomorszájnál helyezkedik el és a hasnyálmiriggyel van kapcsolatban, az epehólyag működését befolyásolja és néhány aspektusban az idegrendszert.  Ezen, keresztül lehet megtisztulni az érzelmi érzékenység és személyes erő kérdéseiben.  

A Napfonatcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója.
A napfonatcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és napfonatcsakrát.
A napfonatkcsakra szintjén szembesülünk a jó és rossz és a hatalom és alávetettség polaritásával. A napfonatcsakra segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal, tanuljuk meg használni akaratunkat.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések, feldolgozásáról van itt szó. A tűz azonban világit is, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik.

A Napfonatcsakra betegségei:
Ehhez a csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelemre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Testi síkon az emésztéssel kapcsolatos problémák, lelki szinten érzelmeink, megemésztése tartozik ide.
Gyakran a felületes légzés is problémát okoz: nem jut elég energia az emésztőszerveknek, ami hosszú távon mérgezést is okozhat. Oda kell figyelnünk a tudatosan mély légzésre.
Harmonizálhatjuk a napfonatcsakránkat, ha megtanulunk szembesülni, feloldani a problémáinkat, agressziónkat sportokkal vagy játékosan vezetjük le. Hordjunk meleg, lehetőleg sárga tónusú fehérneműt és hasonló színű ágyneműt, és jót tesz, ha néha a gyertyafény vagy tűz mellett merengünk, meditálunk.

Harmonikus működés: Tiszteli önmagát és másokat, sugárzó életerő, nyitottság, kisugárzó, életvidám, élni akarás, tettvágy, egzisztencia, tapasztalatok feldolgozása.
Túlműködik: Hatalmaskodás, ítélkező hajlam, fensőbbséges gőg, mások érzéseinek és akaratának figyelmen kívül hagyása, düh, munkamánia.
Alul működik: Önbizalom hiánya, félelem, kedvetlenség, bizonyítási vágy, állandó meg erősítésre van szüksége, túl fontos számára mások véleménye, fél a magánytól, sikertelenség érzése, önállótlan, idegesség.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, cukorbetegség, gyomorfekély, emésztési problémák. Harmonizáló kép: tűz, gyertyaláng látványa, napozás
Alulműködésnél: sárga szín
Túlműködésnél: lila szín

A napfonatcsakrához tartozó testrészek: a derék, a hasüreg, az emésztő szervek (gyomor, belek), máj, epe, izmok, bőr, vegetatív idegrendszer. Mirigyek közül a hasnyálmirigyet és a mellékveséket rendeljük hozzá, logikusan következik tehát, hogy hormonjai az inzulin és a glukagon. Ha a csakra nem működik megfelelően ezen szervek, mirigyek és hormonok zavara jelezheti az energiahiányt avagy többletet. Túlműködése esetén gyakori rosszullétet érzékelhetünk, emésztési zavarokat, fekélyeket tapasztalhatunk, de megjelenhetnek epebántalmak és a cukorbetegség is. Alulműködés esetén szintén gyakran jelentkezik cukorbetegség, de az epekő is gyakori vendég.

A napfonatcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:
E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. A napfonatcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ilyenkor a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát (ez hosszú távon mérgezéshez vezet). A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.
Testi síkon az emésztés tartozik a köldökcsakrához. Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket.

Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Igényled a szeretetet, de nem tudod feldolgozni
Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit fel kell oldani.
Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, amit még meg kell emészteni. Ebben az esetben a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.
Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.
Májbetegségek: A rossz kedvvel függnek össze. Elsősorban elnyomott düh. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.
A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni.

Általános tanácsok a szívcsakra harmonizálásához:

Ha túl passzív a köldökcsakra:
Nézz szembe saját árnyék oldaladdal, pl. álmaid feldolgozása révén.
Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által (küzdősport).
Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt és használj hasonló színű ágyneműt.

Ha túl aktív a köldökcsakra:
Foglalkozz árnyék oldaladdal, esetleg vegyél részt egy pszichoterápián.
Sportolj.

A szívcsakra megtisztításának és aktivizálásának lehetőségei:
A napfény a napfonatcsakra, az -az a nap erejének, fényének felel meg.
A napsugár fényére emlékeztető tiszta sárga szín aktivizálja és erősíti a harmadik csakra működését. A sárga szín élénkíti az idegműködést, segít leküzdeni a belső fáradságot. Illata a bergamott: a bergamott fa gyümölcséből nyert olaj illóanyaga fénnyel tölt el bennünket. Friss citromillata serkenti életenergiánkat, növeli önbizalmunkat.
  
                                     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése