Zsírban oldódó vitaminok A




A VITAMIN (RETINOL)

Miért van szükség az A vitaminra?

A szervezetünknek a rodopszin előállításához van szüksége A-vitaminra. Ennek a pigmentnek a segítségével vagyunk képesek látni a sötétben. Segít nedvesen tartani a száj, az emésztőrendszer, a nemi szervek és a légzőszervrendszer nyálkahártyáit, gátolja az idegen organizmusok és mérgek bejutását a szervezetbe, meggyorsítja a felépülést a gyulladásokból és fertőzésekből; erősíti a csontokat; a szaporító szervek működését és a bőr egészségét. Fontos szerepet játszik a szaporodásban, stimulálja az immunrendszert a bakteriális, vírusos vagy parazitafertőzések ellen. 

Az A-vitamin más néven retinolként is ismert, egyik hatására utalva ismerhetjük hámvédő vitaminként is. Elő anyagaiból, provitaminokból a szervezet is előállíthatja. A leginkább elterjedt elő anyagok a különböző karotinod vegyületek (közülük legfontosabb a béta-karotin), amelyek a bélrendszerben szükség esetén képesek A-vitaminná alakulni. A látás zavarai, mint pl. a szem szárazsága vagy kivörösödése, viszketése, szürkületi vagy farkasvakság mind az A-vitamin hiányára utalnak. Ennek a vitaminnak aktív formája, a retinol nem véletlenül kapta a nevét a retina neve után.

Legfőbb A-vitamin forrás, ahol igen nagy mennyiségben fordul elő a marha-, sertésmájban a baromfi és a nyúl belsőségeiben. Tovább tartalmazza még a tej, tojás sárga, vaj, sajtok tonhal és tőkehal májának olaja is ezt a vitamint. Az A-vitamin provitaminja elő vitaminja a béta-karotin, amihez növényi eredetű élelmiszereken keresztül juthatunk hozzá pl. sárgarépa, paradicsom, paprika, tökfélék, sárgabarack, spenót, zeller, cékla, fejes saláta, metélőhagyma. 


Az A-vitamin hiánya
a korai szakaszában a farkasvakságot okozza, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése következtében növekedési zavar is bekövetkezhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése