Zsírban oldódó vitaminok K




K VITAMIN (FILLOKINON)

Miért van szükség K vitaminra?

A K-vitamin elengedhetetlenül fontos a véralvadási folyamatokban és az abból eredő vérzés gátló funkciókban. 

A K-vitamin másik neve a fillokinon, amely előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. A K-vitaminnak is van provitaminja, menadion-nak hívják.

A legfőbb K- vitaminforrás: A K-vitamin jelen van a spenótban, a spárgában, a zöldborsóban, a zöldbabban, burgonyában, paradicsomban, brokkoli, fejes saláta, káposzta, paraj, tejtermékek, méz, virágpor, méhpempő, és a zöld teában. Kisebb mértékben ugyan, de azért egyes állati eredetű ételek is K-vitamin tartalmúak pl.: máj, tej, tejtermékek, tojás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése