Fekete
áfonya
Ritkán, de hazánkban az északi és a nyugati
hegyvidékeinek erdeiben is megterem. Az
apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat, A -B-, és C-vitamint, cukrokat, pektint,
valamint cseranyagok, savak, króm és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a
kálium tartalma. Van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén
és foszfor.
Gyógyászati felhasználását tekintve egyik
legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető
főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.
Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő
hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. A levelében lévő
myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
Alkalmazzák a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem, alkalmazkodó
képességét a sötétben. Jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az
ér- és ideghártya gyulladásra, és a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri
elváltozásokra.
Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású,
ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák
valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Növeli a hajszálerek rugalmasságát,
javítja a vérkeringést, szárított gyümölcsként használva megszünteti a
hasmenést. Baktériumölő hatással is rendelkezik, lassíthatja az öregedést, és
segít megőrizni a szellemi frissességet.
Vörös
áfonya
A vörös áfonyának rendkívül magas a
nedvtartalma. Régóta használt gyógyszere
az orbáncnak, a szénaláznak, idegzsábának, vese - és hólyagbajoknak. Idült hasmenésnél, bélférgesedés ellen is
hasznos.
Gyógyító hatású torokgyulladás, megfázás
esetén is. A mirigyekre regeneráló, élénkítő hatást gyakorol.
Tőzegáfonya
Értékes vitaminforrás, A -, B -, C - vitamint, kiemelkedően magas
kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, és foszfor tartalmának
köszönhetően számos betegség megelőzésében, leküzdésében hasznos. Flavonoid tartalma miatt csökkenti a
szívinfarktus kialakulásának veszélyét. Húgyúti fertőzések megelőzésére is
ajánlják, mivel megakadályozza a coli baktérium megtelepedését.
Fogínygyulladást okozó baktériumok ellen is védelmet nyújt.
Antioxidáns hatása révén a szervezet
ellenálló képességét is növeli.
Szőlő
A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában
van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A
szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek
öregedése elleni küzdelmet.
Széleskörű használata a rák elleni küzdelemben
van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a
rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Régóta ismerik
tisztító és vizelethajtó hatása, jót tesz az idegeknek, hatásos a köszvényre, a
reumára és a női bajokra is. Nagyon jó vírusölő hatása van.
A szőlő az egyetlen gyümölcs, amely nem utána
érő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. A színes szőlőknél, minél
mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes
szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében,
az oxigén szabad gyökök elleni harcban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése