Gyümölcsök


Fekete áfonya 

Ritkán, de hazánkban az északi és a nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem.   Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat,  A -B-, és C-vitamint, cukrokat, pektint, valamint cseranyagok, savak, króm és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor.  

Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.
Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. A levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni. Alkalmazzák a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem, alkalmazkodó képességét a sötétben. Jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra, és a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.

Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Növeli a hajszálerek rugalmasságát, javítja a vérkeringést, szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést. Baktériumölő hatással is rendelkezik, lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.



Vörös áfonya


A vörös áfonyának rendkívül magas a nedvtartalma.  Régóta használt gyógyszere az orbáncnak, a szénaláznak, idegzsábának, vese - és hólyagbajoknak.  Idült hasmenésnél, bélférgesedés ellen is hasznos.
Gyógyító hatású torokgyulladás, megfázás esetén is. A mirigyekre regeneráló, élénkítő hatást gyakorol.



Tőzegáfonya


Értékes vitaminforrás,  A -, B -, C - vitamint, kiemelkedően magas kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, és foszfor tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében, leküzdésében hasznos.  Flavonoid tartalma miatt csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. Húgyúti fertőzések megelőzésére is ajánlják, mivel megakadályozza a coli baktérium megtelepedését. Fogínygyulladást okozó baktériumok ellen is védelmet nyújt.  
Antioxidáns hatása révén a szervezet ellenálló képességét is növeli.




Szőlő

A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.
 Széleskörű használata a rák elleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Régóta ismerik tisztító és vizelethajtó hatása, jót tesz az idegeknek, hatásos a köszvényre, a reumára és a női bajokra is. Nagyon jó vírusölő hatása van. 
A szőlő az egyetlen gyümölcs, amely nem utána érő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. A színes szőlőknél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabad gyökök elleni harcban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése