" Naponta egy alma az orvost távol
tartja " A gyümölcs az egészség szimbóluma.
Fogyaszthatjuk nyersen, sütve süteményben
vagy önmagában, pürésítve, lekvárnak, kompótnak, vagy levesnek megfőzve.
Gyógyító hatását már a középkorban felismerték, azóta is alkalmazzuk emésztési
panaszokra, fogyókúrára. A-, B1-, B2-,
B6-, PP-, C-, E- vitamint, béta - karotint, ásványi anyagokat és nyomelemeket,
gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint és cserzőanyagot tartalmaz.
Elsősorban magas C - vitamin tartalma és a
héjában lévő pektin adja legfőbb gyógyhatását. A pektin vérkeringést serkentő
hatású, ezért érelmeszesedésnél rendkívül hasznos. Ezen kívül a pektin megköti
a bélben a baktériumokat és méreganyagokat, így akut hasmenéses
vékonybélgyulladásnál kiemelkedő hatását bizonyították. A-, C-, E- vitaminja és
a béta-karotin antioxidáns hatásúak.
Alkalmazzuk vérszegénység, kimerültség,
hörghurut, hasmenés, betegségből való lábadozáskor, reuma és köves
megbetegedések esetén, tisztítókúrák és böjt alkalmával. Megakadályozza a
vércukorszint erős ingadozását, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek étrendjében
is fontos szerepet tölt be.
Ananász
(A-, B1-, B2-, B-4, B6-, C-, E- vitamin,
Niacin, foszfor, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, réz, szelén)
Az ananász magas értékben tartalmaz
mangánt. Ez a nyomelem a csontok, bőr és
a porcszövet felépítéséhez fontos . A gyümölcslevek közül legjelentősebb
folsavforrás az ananászlé, aminek a gyomor nyálkahártya normális működésében is
szerepe van.
Bromelin enzimtartalma segíti a
fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezen kívül,
probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos
immunsejtünk termelődését fokozza. Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben
található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül.
Magas C-vitamin tartalma miatt jelentős az
antioxidáns hatása is. Csökkenti a vér
savtartalmát, ezáltal elősegíti a vér sav - lúg egyensúlyát. Magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak
kifejezetten ajánlott, mivel kis mennyiségben is telíti a gyomrot. Az ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer
zavarai esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegényég
esetén.
Grapefruit
A grapefruit csökkenti a
vérkoleszterin-szintet ugyanúgy, mint az alma. A "jó" koleszterin
koncentrációját viszont növelheti rendszeres fogyasztás esetén.
Egyik legfontosabb felhasználási módja, az
immunrendszer védelme és erősítése a krónikus immunproblémákkal szemben.
Azonban szinte felsorolhatatlan, hogy a grapefruit mag olaj, mi mindenre
jó.
Hatásos köhögés, megfázás, torokfájás,
fülgyulladás, orrmellék-gyulladás gyógyításában, mivel semlegesíti a
szabadgyököket, eredményes csontritkulás kezelésében is, gyógyírt jelent
bőrproblémákra, (pattanások, lábujjak közötti gombás fertőzés, körömgomba
fertőzés)
Vágás, seb, szemölcs, kiütés, viszketés,
korpa, herpesz, fejtetű, bárányhimlő, kicserepesedett ajakak, foglepedék,
fogíny problémák kezelésére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése