Gyümölcsök

 Alma



" Naponta egy alma az orvost távol tartja " A gyümölcs az egészség szimbóluma. 

Fogyaszthatjuk nyersen, sütve süteményben vagy önmagában, pürésítve, lekvárnak, kompótnak, vagy levesnek megfőzve. Gyógyító hatását már a középkorban felismerték, azóta is alkalmazzuk emésztési panaszokra, fogyókúrára.  A-, B1-, B2-, B6-, PP-, C-, E- vitamint, béta - karotint, ásványi anyagokat és nyomelemeket, gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint és cserzőanyagot tartalmaz.
Elsősorban magas C - vitamin tartalma és a héjában lévő pektin adja legfőbb gyógyhatását. A pektin vérkeringést serkentő hatású, ezért érelmeszesedésnél rendkívül hasznos. Ezen kívül a pektin megköti a bélben a baktériumokat és méreganyagokat, így akut hasmenéses vékonybélgyulladásnál kiemelkedő hatását bizonyították. A-, C-, E- vitaminja és a béta-karotin antioxidáns hatásúak.
Alkalmazzuk vérszegénység, kimerültség, hörghurut, hasmenés, betegségből való lábadozáskor, reuma és köves megbetegedések esetén, tisztítókúrák és böjt alkalmával. Megakadályozza a vércukorszint erős ingadozását, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölt be. 


Ananász


(A-, B1-, B2-, B-4, B6-, C-, E- vitamin, Niacin, foszfor, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, réz, szelén)
Az ananász magas értékben tartalmaz mangánt.  Ez a nyomelem a csontok, bőr és a porcszövet felépítéséhez fontos . A gyümölcslevek közül legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, aminek a gyomor nyálkahártya normális működésében is szerepe van.


Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezen kívül, probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza. Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül.
Magas C-vitamin tartalma miatt jelentős az antioxidáns hatása is.  Csökkenti a vér savtartalmát, ezáltal elősegíti a vér sav - lúg egyensúlyát.  Magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, mivel kis mennyiségben is telíti a gyomrot.  Az ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavarai esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegényég esetén.







Grapefruit


A grapefruit csökkenti a vérkoleszterin-szintet ugyanúgy, mint az alma. A "jó" koleszterin koncentrációját viszont növelheti rendszeres fogyasztás esetén. 
Egyik legfontosabb felhasználási módja, az immunrendszer védelme és erősítése a krónikus immunproblémákkal szemben. Azonban szinte felsorolhatatlan, hogy a grapefruit mag olaj, mi mindenre jó. 
Hatásos köhögés, megfázás, torokfájás, fülgyulladás, orrmellék-gyulladás gyógyításában, mivel semlegesíti a szabadgyököket, eredményes csontritkulás kezelésében is, gyógyírt jelent bőrproblémákra, (pattanások, lábujjak közötti gombás fertőzés, körömgomba fertőzés)
Vágás, seb, szemölcs, kiütés, viszketés, korpa, herpesz, fejtetű, bárányhimlő, kicserepesedett ajakak, foglepedék, fogíny problémák kezelésére.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése