Gyümölcsök


Citrom


A gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy szabályozó faktorként működi. Felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani, ugyanakkor kivételes regeneráló tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.  A másik kettős hatását mindenki ismeri: hideg vízzel a citrom hűsítőleg, forró vízzel izzasztólag hat. Megvédi a sejteket, ezzel gátolja az öregedést. C-vitamint, és jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz. A kutatók kimutatták, a citrom héjában lévő kémiai anyagok szintén antioxidáns aktivitást mutatnak. Ezért, javasolt, hogy a citrom héját se dobjuk el, hanem fogyasszuk el.  

(Véleményem szerint, azért legyünk óvatosak, mert a nálunk forgalmazott gyümölcs, utó-érlelő vegyszerekkel permetezett.)  



Eper

Az epernek számos jótékony tulajdonsága van. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan, antioxidáns hatású. Elpusztítja a herpesz vírust. Csökkenti a vérkoleszterin-szintet, tehát jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Az eper is tartalmaz rákos folyamat kialakulását, gátló anyagokat.
Az eper szervezetünkben hisztamint * szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki.

*Amikor a szervezet –akár tévedésből is- azt a parancsot kapja, hogy a szervezetbe bekerült anyag veszélyes, akkor szabadul fel a hisztamin. A hízósejtek aktiválódnak és kiürítik magukból a tartályként funkcionáló szemcséket, hogy védekezzenek a „behatolók” ellen. A védekezés megnyilvánulhat bőrpirosodásban, orrviszketésben, orrfolyásban, csalánkiütésben, szemviszketésben, tüsszögésben
(Figyeljünk oda a kora tavasszal kapható spanyol eperre, mert a gyümölcs termesztése, a nemzeti park mellett lévő fóliasátrakban történik. Ezért, a gyümölcsöket, bróm-metán tartalmú rovarirtó szerekkel permetezik. Ez fogyasztás után a szervezetbe is bekerülhet.)


Narancs

A narancs rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterin-szintjének csökkenéséhez. Ez a gyümölcs is nagy szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében.  Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket. Savtartalma könnyíti a bélműködést, nyugtatja az idegrendszert, enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.
A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése