Citrom
(Véleményem
szerint, azért legyünk óvatosak, mert a nálunk forgalmazott gyümölcs,
utó-érlelő vegyszerekkel permetezett.)
Eper
Az epernek számos jótékony tulajdonsága van.
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok
(kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan,
antioxidáns hatású. Elpusztítja a herpesz vírust. Csökkenti a
vérkoleszterin-szintet, tehát jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Az eper
is tartalmaz rákos folyamat kialakulását, gátló anyagokat.
Az eper szervezetünkben hisztamint * szabadít
fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést)
vált ki.
*Amikor
a szervezet –akár tévedésből is- azt a parancsot kapja, hogy a szervezetbe
bekerült anyag veszélyes, akkor szabadul fel a hisztamin. A hízósejtek
aktiválódnak és kiürítik magukból a tartályként funkcionáló szemcséket, hogy
védekezzenek a „behatolók” ellen. A védekezés megnyilvánulhat bőrpirosodásban,
orrviszketésben, orrfolyásban, csalánkiütésben, szemviszketésben, tüsszögésben
(Figyeljünk
oda a kora tavasszal kapható spanyol eperre, mert a gyümölcs termesztése, a
nemzeti park mellett lévő fóliasátrakban történik. Ezért, a gyümölcsöket,
bróm-metán tartalmú rovarirtó szerekkel permetezik. Ez fogyasztás után a
szervezetbe is bekerülhet.)
Narancs
A narancs rendszeres fogyasztása hozzájárul a
vér koleszterin-szintjének csökkenéséhez. Ez a gyümölcs is nagy szerepet
játszik a rák kialakulásának megelőzésében.
Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás
tüneteket. Savtartalma könnyíti a bélműködést, nyugtatja az idegrendszert,
enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. Elősegíti az
emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.
A narancs segíthet fertőzések alkalmával,
mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben
fájdalomcsillapítók is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése