Madam Calment
"Egy ráncom van, azon ülök"
Jeanne Calmen 1997-ben halt meg 122 évesen. A
halála előtt felvett interjúból kiderül, hogy a francia hölgy gyerekkorában
saját szemével látta a párizsi Eifell-torony építését, és arra a kis családi
üzletre is emlékezett, ahol Van Gogh az ecseteit vásárolta, felidézve, hogy
rendkívül ellenszenves és iszákos emmber volt. A francia hölgy nyolcvanöt éves
korában úgy döntött, hogy több mozgásra van szüksége, ezért vívóleckéket
kezdett venni. Meg kellett érnie az összes leszármazottja halálát: utolsó
unokáját 1963-ban temette el. Élete során sok olívaolajat, vörösbort
fogyasztott és mindent ironikusan látott. Erre jó példa, amikror egy riporter
megkérdezte tőle, hogy aggasztják-e a ráncai, mire így válaszolt: "Nekem
csak egy ráncom van, és éppen azon ülök". (forrás: internet)
A 21. századi orvoslás legnagyobb feladata az
lesz, hogy enyhítse az öregedés kínjait, visszaszorítsa a betegségeket, és a
lehető legtovább fenntartsa az egészséget. Úgy kellene meghosszabbítani az
életet, hogy az egészségben töltött évek számát növeli, az életminőséget pedig
a lehető leghosszabb ideig fenntartja.
A nyugati ember, mintha két ellentétes
irányba haladna, vagy egész nap ül, és nem mozog, vagy túlzásba viszi a
testedzést. Ráadásul, technológiai magányban élünk. Okostelefon, számítógép,
videójáték, zenelejátszók vesznek körül, miközben egyre kevesebb az emberi
kapcsolat. Mindez nagyon távol tart attól az életformától, amelyben az
emberiség szocializálódott.
Betegségeink nagy része vitamin- és ásványi
anyag-, nyomelem-, flavonoid- és enzimhiányra vezethető vissza. Ezeken kívül a
megváltozott táplálkozási és életviteli szokásaink miatt kialakuló savasodásnak
köszönhető. Az elmúlt 30 évben a termőtalaj és ennek következtében
kultúrnövényeink ásványi anyag és nyomelemhiánya elérte a 40-60%-os mértéket!
Ehhez társul a szervezet sav-bázis egyensúlyának eltolódása (savasodás) és
ezzel párhuzamosan fellépő mikrobiológiai egyensúlyvesztés, melynek
következménye számos betegség. Ami megfelelő ásványi anyag, vitaminmennyiség volt
30 éve, az napjainkban csak a vegetáláshoz elég.
Nehéz eligazodni a sok marketing információ
között, milyen is valójában az egészséges életmód. Ha túl akarunk látni ezen, meg kell látnunk, hogy egyvalamit mindenki
elismer: a test és lélek harmóniája
vezet az egészséges és kiegyensúlyozott élethez, erre a harmóniára és egységre
való törekvés képezi az egészséges életmód lényegét.
Magyarországon a halálozás háromnegyedéért a
táplálkozással és az életmóddal összefüggő betegségek a felelősek - elsősorban
a szív és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések. Vagyis, a nem
megfelelő táplálkozás és életmód jelentős mértékben hozzájárul a lakosság
kedvezőtlen egészségi állapotához és a következményes nagyarányú halálozáshoz.
Az egészséges
táplálkozás fogalma
Egészséges táplálkozásról sokat hallunk
mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó
információhalmazban. Első lépésként tisztázzuk le mit is jelent az „egészséges
táplálkozás” fogalma. Sokan egészséges ételek fogyasztását értik alatta. Az
„egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő
élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek,
italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek
és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő
rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra
csökkenthetjük.
Az egészséges étrendnek
megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát
adó tápanyagokat - fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó
tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket-. Próbáljunk
változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető
legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek
asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges
tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.
(E témakörben bővebben a
„Diéta és kalóriák” címke alatt olvashatsz majd)
Nem az a célom, hogy el, - vagy felül-
bíráljak élelmiszereket. Csupán néhány, hazánkban is könnyen hozzáférhető
egészséges terméknek, a szervezetre való jótékony hatására szeretném felhívni a
figyelmet, a teljesség igénye nélkül.
Remélem, találsz benne kedvedre valót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése