Előszó



 Madam Calment


"Egy ráncom van, azon ülök"


Jeanne Calmen 1997-ben halt meg 122 évesen. A halála előtt felvett interjúból kiderül, hogy a francia hölgy gyerekkorában saját szemével látta a párizsi Eifell-torony építését, és arra a kis családi üzletre is emlékezett, ahol Van Gogh az ecseteit vásárolta, felidézve, hogy rendkívül ellenszenves és iszákos emmber volt. A francia hölgy nyolcvanöt éves korában úgy döntött, hogy több mozgásra van szüksége, ezért vívóleckéket kezdett venni. Meg kellett érnie az összes leszármazottja halálát: utolsó unokáját 1963-ban temette el. Élete során sok olívaolajat, vörösbort fogyasztott és mindent ironikusan látott. Erre jó példa, amikror egy riporter megkérdezte tőle, hogy aggasztják-e a ráncai, mire így válaszolt: "Nekem csak egy ráncom van, és éppen azon ülök". (forrás: internet)


A 21. századi orvoslás legnagyobb feladata az lesz, hogy enyhítse az öregedés kínjait, visszaszorítsa a betegségeket, és a lehető legtovább fenntartsa az egészséget. Úgy kellene meghosszabbítani az életet, hogy az egészségben töltött évek számát növeli, az életminőséget pedig a lehető leghosszabb ideig fenntartja.
A nyugati ember, mintha két ellentétes irányba haladna, vagy egész nap ül, és nem mozog, vagy túlzásba viszi a testedzést. Ráadásul, technológiai magányban élünk. Okostelefon, számítógép, videójáték, zenelejátszók vesznek körül, miközben egyre kevesebb az emberi kapcsolat. Mindez nagyon távol tart attól az életformától, amelyben az emberiség szocializálódott.  

Betegségeink nagy része vitamin- és ásványi anyag-, nyomelem-, flavonoid- és enzimhiányra vezethető vissza. Ezeken kívül a megváltozott táplálkozási és életviteli szokásaink miatt kialakuló savasodásnak köszönhető. Az elmúlt 30 évben a termőtalaj és ennek következtében kultúrnövényeink ásványi anyag és nyomelemhiánya elérte a 40-60%-os mértéket! Ehhez társul a szervezet sav-bázis egyensúlyának eltolódása (savasodás) és ezzel párhuzamosan fellépő mikrobiológiai egyensúlyvesztés, melynek következménye számos betegség. Ami megfelelő ásványi anyag, vitaminmennyiség volt 30 éve, az napjainkban csak a vegetáláshoz elég.

Nehéz eligazodni a sok marketing információ között, milyen is valójában az egészséges életmód. Ha túl akarunk látni ezen, meg kell látnunk, hogy egyvalamit mindenki elismer: a test és lélek harmóniája vezet az egészséges és kiegyensúlyozott élethez, erre a harmóniára és egységre való törekvés képezi az egészséges életmód lényegét.
Magyarországon a halálozás háromnegyedéért a táplálkozással és az életmóddal összefüggő betegségek a felelősek - elsősorban a szív és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések. Vagyis, a nem megfelelő táplálkozás és életmód jelentős mértékben hozzájárul a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotához és a következményes nagyarányú halálozáshoz.

Az egészséges táplálkozás fogalma

Egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Első lépésként tisztázzuk le mit is jelent az „egészséges táplálkozás” fogalma. Sokan egészséges ételek fogyasztását értik alatta. Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.


Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat - fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket-. Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.


(E témakörben bővebben a „Diéta és kalóriák” címke alatt olvashatsz majd)

Nem az a célom, hogy el, - vagy felül- bíráljak élelmiszereket. Csupán néhány, hazánkban is könnyen hozzáférhető egészséges terméknek, a szervezetre való jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet, a teljesség igénye nélkül.

Remélem, találsz benne kedvedre valót.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése