Extra szűz olívaolaj vagy Sansa olaj?
Az olívaolaj egészséges, ezt mindenki tudja.
Azt azonban kevesebben, hogy olívaolaj és olívaolaj között nagy különbség
lehet. Extra szűz vagy sansa? Ez itt a kérdés.
Köztudott, hogy a mediterrán országokban,
ahol az Extra Szűz olívaolaj fogyasztása havi 1,3 liter körül mozog fejenként,
a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak, főleg
az e tekintetben világviszonylatban is sajnálatos módon vezető pozícióban levő
magyar statisztikának. Az összefüggés nyilvánvaló, azt azonban kevesen tudják
itthon, hogy mit takar az Extra Szűz olívaolaj és a szintén egészséges
látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettől messze elmaradó sansa névre
hallgató (mellék) termék közti különbség.
Ha azt mondjuk, hogy ég és föld, akkor még
csak megközelítettük a lényeget. Kezdjük mindjárt az elején egy lényeges
adattal: az Extra Szűz olívaolaj az olajbogyó első préseléséből keletkezik, s
ilyen formán az olajbogyó összes, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen
hatóanyagát tartalmazza, míg ugyanez a sansa olajban mindössze 1%-ban található
meg! Így, ha mi egészségünk megóvása érdekében szeretnénk jót tenni
szervezetünkkel és olívaolajjal készült ételeket igyekszünk fogyasztani, de
sansa-t vásárolunk, sajnos nem tettünk semmit ennek érdekében! Miért? Mert a
két termék tartalma a gyártási eljárás eltérése miatt nagy különbséget mutat.
Az
előállítási folyamat
Magyarországon az olívaolaj fogyasztás
kultúrája még csak kialakulóban van, ezért a legtöbben nincsenek tisztában
azzal, hogy mit jelent pontosan az Extra Szűz, illetve a sansa kifejezés, és
ezt kihasználva a gyártók és forgalmazók gyakran megtévesztik a gyanútlan
vásárlót az „olívaolaj” felirattal.
Az Extra Szűz olívaolaj előállításának
gondosságára jellemző, hogy semmiféle természetes szennyeződés sem maradhat a
préselésre váró olajbogyók között! A frissesség jegyében az olajbogyókat a
leszedés után 24 órával lepréselik, hogy jó minőségű Extra Szűz olívaolajat
nyerhessenek. A szűrés és a palackozás folyamata során sem oldószert, sem hőt
nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem adalékot.
Az Extra Szűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti
zamatát és vitamintartalmát, ezen kívül telítetlen zsírsavakban és
antioxidánsokban gazdag.
Eközben a szintén, egyébként helytelenül,
olívaolajként hirdetett sansa - amely pomace és orujo néven is kapható - a
sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel
nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ez azt jelenti, hogy a már kisajtolt
olívamasszát vegyi úton oldják ki újra, majd ahhoz, hogy annak valami íze
legyen, 1 %-ban Extra Szűz olívaolajat adnak hozzá. Ezen 1 % alapján a gyártók
és a forgalmazók feljogosítva érzik magukat, hogy használják az olívaolaj
kifejezést, holott az csupán egy olíva-olajpogácsából készült olajat takar,
amely megnevezést – a törvény előírásainak értelmében- minden így előállított
termék esetében fel kellene tüntetni a termék címkéjén. A silány minőségű,
olcsó készítmény a mediterrán országok legtöbbjében ma már kereskedelmi
forgalomba alig kerül – minőségét ez éppen eléggé bizonyítja.
Magyarországon azonban a megtévesztő
címkéknek és a fogyasztók tájékozatlanságának köszönhető az, hogy a fogyasztók
a legtöbb esetben az ár és nem a minőség alapján választják az olcsó
mellékterméket, az Extra Szűz olívaolaj helyett. Így míg más európai országban
száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan
alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.
Az
Extra Szűz olívaolaj
kedvező élettani hatásainak ismeretében a fogyasztók tájékoztatása kiemelt
fontosságot kellene, hogy kapjon hazánkban, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében vezeti a nemzetközi
statisztikákat.
Az
Extra Szűz olívaolaj és a sansa olaj összehasonlítása
Extra
Szűz olívaolaj
Az előállítás folyamata: Az olajbogyó első
sajtolásának az eredménye. Mentes minden vegyi eljárástól, így íze megőrzi
természetességét.
Extra Szűz olívaolaj tartalom: 100 %
Élettani hatása: Kedvező élettani hatása bizonyított,
alátámasztott:
Megvédi
az érrendszert a meszesedéstől
Megakadályozza a zsírok lerakódását az
erekben
Csökkenti a sejtek oxidációját és a káros
koleszterin szintjét
Erősíti az izomsejteket
Segít a trombózis és a magas vérnyomás
kialakulásának megelőzésében
Sansa
olaj
Az előállítás folyamata: Maradványolaj. A gyümölcsmaradékból további vegyi úton történő olajkinyerési eljárással készül.
Extra Szűz olívaolaj tartalom: 1 %-ban
tartalmaz Extra Szűz olívaolajat.
Élettani hatása: Egészségre gyakorolt hatása
nem ismert
Forrás: Internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése