Szerves drágakövek



A szerves (biológiai) folyamatok során létrejött drágakövek lehetnek kristályos szerkezetűek vagy nem kristályosodottak, bizonyos esetekben ugyanazt az ásványi anyagot tartalmazzák, mint a szervetlen folyamatokban keletkezett drágakövek. A szerves drágaköveket ugyanolyan feltételek alapján ítélik meg, mint az ásványi eredeteket: ilyen kritérium a szépség és a szívósság. A régi időkben kedvelték ezeket az ásványokat, mert könnyebb volt a megmunkálásuk.
Pár szerves drágakő......
Borostyán. 
főleg kihalt tűlevelű fák megkövült gyantája, bár ismeretes korábbi fákból származó borostyánszerű anyag is.
 A borostyánnak is adnak néha ásványneveket, attól függően, hogy honnan származnak. A borostyán görög nevéből (elektrum) származik az „elektromosság” szó, ugyanis a borostyán dörzsölésre elektromos töltést kap. 
Ez a tulajdonsága az egyik leghasznosabb módszer a borostyán azonosítására. Annál is inkább, mert sok helyen a "fosszíliás maradványokkal" a műgyantát is borostyánként értékesítik. Azt nem árt tudni, hogy az igazi fosszíliamaradványos borostyánt múzeumokban őrzik, vagy kutatás céljára használják fel. 


 Borostyánszoba 1765-ben készült Katalin cárnő palotájában.

Kopál (nagyon hasonlít a borostyánhoz) élő fák körüli talajban lévő halmozódásokból, vagy  a betemetődött kopál anyag bányászatával gyűjthető össze.

Korall. A tengeri korallpolipok vázanyagából fejlődik. A korall fénytelen, de fényesre csiszolható.

Kagylóhéj: miként a korall, a kagylóhéj is biológiai folyamatok következtében képződött ásványi anyag. Az alaki, méret-és színbeli változatossága óriási.

Gyöngy: a gyöngy bizonyos fajta kagylók megszilárdult terméke, melyeknek anyaga ugyan az, mint a kagylóhéjé. Amikor a kagylóba idegen test kerül, ezek a kagylóhéjat építő sejtek védekező reakcióként működésbe lépnek, és körülveszik az idegen testet. A gyöngy kialakulásához minimum 2 évre van szükség, csak ekkor „szüretelhető”. A gyöngy színe a kagyló fajtájától, és lelőhelyétől függ.

Az édesvízi tenyésztett kagyló 15-20 darab gyöngyöt tud „termelni”, míg a természetes közegben élő (sós vízben) élő kagyló 2-3 darabot. A gyöngyök árát ez nagy mértékben befolyásolja, ezért ne lepődjünk meg nagyon, ha két egyformának látszó gyöngysor között nagy az árkülönbség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése