Egészséges
fogyókúra?
Az egészséges fogyókúrás étrendnek minden
fontos tápanyagot biztosítania kell. Mivel ezek kisebb kalóriaértékű étrend
részeként kerülnek a szervezetbe, csökkenteni kell az édességek, cukrok, és a
szeszes italok fogyasztását, amelyeknek nagy az energiatartalmuk, de kicsi a
tápértékük. A diéta alapját kis kalória értékű tápanyagban gazdag élelmiszerek
képezzék, pl. zöldség, gyümölcs, sovány hús, szárnyas, hal, zsírszegény
tejtermékek, kenyér.
Az
élelmiszerek összetevői közül a legtöbb energiát, a zsír tartalmazza. /több
mint kétszer annyi van benne,(9kcal/g.) mint fehérjékben és a szénhidrátokban
(4 kcal/g.) A kalóriaértékek csökkentésének leghatásosabb módja tehát a zsírok
bevitelének korlátozása. Mivel a tiszta alkohol 7 kcal/g energiát ad, a
poharazgatás mérséklése is hatékony módja a fogyásnak.
Téves az a hiedelem, miszerint a keményítőtartalmú ételek hizlalnak! (pl. kenyér, rizs, tészta, burgonya) Ezek közepes kalóriaértékű táplálékok, feltéve, ha készítésük során nem kerül beléjük zsiradék. Segítenek az éhség csillapításában, mert telítő hatásuk van. Emellett a fogyókúrás ételnek sok salátát, zöldséget és hüvelyest kell tartalmaznia. Friss gyümölcsből kiváló desszert készíthető.
Téves az a hiedelem, miszerint a keményítőtartalmú ételek hizlalnak! (pl. kenyér, rizs, tészta, burgonya) Ezek közepes kalóriaértékű táplálékok, feltéve, ha készítésük során nem kerül beléjük zsiradék. Segítenek az éhség csillapításában, mert telítő hatásuk van. Emellett a fogyókúrás ételnek sok salátát, zöldséget és hüvelyest kell tartalmaznia. Friss gyümölcsből kiváló desszert készíthető.
A
zsírbevitel csökkentése érdekében válassz mindig sovány húst, és a felhasználás
előtt tisztítsd meg a zsíros részektől! Kerüld a kolbászt, darált marhát,
szalonnát. A szárnyasokat mindig bőr nélkül fogyaszd, a halakat, pedig
grillezve, párolva, vagy mikró sütőben készítsd. Az édességek, sütemények,
burgonyaszirmok, kemény héjú gyümölcsök zsírtartalma nagy, ezért a fogyókúra
alatt kerülendő. A zsirdús tejtermékek helyett, a zsírszegény változatokat
fogyaszd. A fentiek betartásával folytatott diéta első hetében 1-1,5 kg-os
fogyás várható, de ez jórészt még csak a kezdeti vízveszítés okozza. Ezután
reálisan csak heti 70-90 dkg súlycsökkenésre lehet számítani, de az már a
zsírtartalékok csökkenésének az eredménye. Az energiafelhasználás fokozásának
jó módja a rendszeres testgyakorlás. 20 perc heti három alkalommal, már
hatékonyan fokozza a zsírok elégetését, és erősíti az izmokat.
Engedd
meg, hogy megismertessem a negatív kalóriák szerepét a fogyókúrában. Annál is
inkább, mert ha betartod majd a továbbiakban is, akkor garantáltan meg fogod
tartani a diétával elért célsúlyodat is!
A
negatív kalóriákat főként fűszerezéssel, és a gyümölcsök, és a zöldségek helyes
csoportosításával lehet elérni. Itt rögtön szeretnélek megkérni, hogy majd a
későbbi fűszerezéseket és gyümölcs-csoportosításokat szigorúan tarts be, amikor
már a főzésnél fogunk tartani.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek több kalóriát égetnek el, mint amennyi általuk a szervezetbe kerül, és így lebontják a zsírpárnákat. Ezeket nevezzük negatív kalóriáknak.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek több kalóriát égetnek el, mint amennyi általuk a szervezetbe kerül, és így lebontják a zsírpárnákat. Ezeket nevezzük negatív kalóriáknak.
Egyes
gyümölcsöket salátákba is keverhetünk, mert elősegítik a fehérjebontást.
Ilyenek az ananász, grapefruit, mandarin, eper, áfonya.
Egyes
zöldségek, melyeket naponta be kell juttatni a szervezetbe nyersen, vagy
párolva. Káposztafélék, zeller, hagyma, padlizsán, spenót, paprika, sárgarépa.
Egyes
fűszerek: petrezselyem, kömény, hagyma, bazsalikom, zsálya, szerecsendió,
szegfűszeg, fokhagyma, fahéj, kakukkfű, zelleres só, almaecet.
A
következő koktélok vacsora előtt fogyasztása igen ajánlatos, de ezt én nem
teszem be a naplóba, rád bízom, hogy akarod e fogyasztani, vagy sem. Minden
esetre ne feledkezz majd meg ezekről, és legalább néha fogyaszd. Ne felejtsd
el, hogy ez mind negatív kalória, de én csak zsírfalónak hívom.
·
1
mandarin leve, 1 kanál szénsavmentes ásványvíz, 2 kanál bodzatea, csipetnyi
fahéj.
·
½
grapefruit leve, 1 kanál levendula méz, fél pohár hideg tea
·
½
pohár paradicsomlé, 3 kanál sárgarépa lé, csipetnyi szerecsendió
·
½
pohár zöldség lé (répa, zeller, póréhagyma) ½ pohár ananász lé
·
1
pohár ribizli tea, 1 pohár szőlőlé
·
½
pohár alma lé cukor nélkül, 3 kanál citromlé
·
½
pohár grapefruit lé, negyed pohár szénsavmentes ásványvíz, csipetnyi vaníliás
cukor
·
½
pohár borsmenta, 1 kanál sárgabarack lé néhány csepp citromlé.
Bízom
benne, hogy erre az oldalra néha-néha visszatérsz, mert valóban sokat
segíthetnek. Az alaplevek mindig 100% -osak, és cukormentesek legyenek.
Most
süteményeket fogok ismertetni, mindet nyugodtan fogyaszthatod, hiszen egy igazi
fogyókúrából nem hiányozhat az édesség sem. Tehát ha kedven szottyan édességre,
egy hétvégi menüt nyugodtan ki lehet egészíteni vele.
A
desszerteket mézből, finomliszt és rozsliszt keverékéből, - vagy a
fehérliszthez adj egy kevés zabkorpát, mert így lassabb lesz a felszívódás, és
magasabb a rosttartalom - tejből, tojásból, gyümölcsökből készítjük.
Egyszerű süti:
2 pohár liszt, 1 tálka joghurt, 1 tojás, 1 kanál csokoládépor, 1 kanál
mesterséges cukor, csipetnyi sütőpor.
A tojást a cukorral és joghurttal egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a
lisztet, a csokoládét, sütőport. Kivajazott formában 6-7 és fokozaton 25 percig
sütjük.
Csokoládés
körte: 2
egész hámozott körte főzve, 1 kanál csokoládépor, 1 tálka friss tejszín, 1
kanál mesterséges cukor. A körtéket
félbevágjuk, kimagozzuk, és lefelé fordítva süteményes tálra rakjuk. Felverjük
a tejszínt a csokoládéporral és a cukorral, majd leöntjük vele a körtét.
Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
Almapuding:
3 db
hámozott és szeletelt alma, 1 kanál finomliszt, 1 csésze tej, 1 egész tojás és
1 fehérje, 1 kanál mesterséges cukor. Az
almaszeleteket enyhén kivajazott formába tesszük. A tojást elkeverjük a
cukorral, liszttel, majd felverjük a tejjel. A masszát az almaszeletekre
öntjük, és sütőben, fél órát sütjük. Ízesíthetjük naranccsal, vaníliával,
fahéjjal. Ezért ez az egyszerű süti máris háromféle variációt ad, mivel attól
függ, mivel ízesítjük, mindig más az íze.
Túrókrém: Rengeteg variáció
áll rendelkezésedre, mert egyszerűen a kiválasztott gyümölccsel össze kell
törni, mesterséges cukorral ízesíteni, egy kicsit be kell hűteni. A legfinomabb
azonban a reszelt citromhéjjal ízesített változata.
Csökkenteni kell a
nátrium bevitelt!
A só, testünk egyik fontos alkotója. Normál
körülmények között állandó, meghatározott koncentrációban fordul elő
szervezetünkben. Ezen kívül a nátrium önállóan is megtalálható, és a káliummal
együtt alapvető szerepe van a test folyadékterek kialakításában, a sav-bázis
egyensúly fenntartásában, az ingerület átvitelben, az ideg és izomműködésben. A
táplálékkal elfogyasztott nátrium szinte teljesen felszívódik, ürítése a
vizelettel, széklettel és verítékkel történik. Egy felnőtt ember napi nátrium
szükséglete 5 g konyhasónak felel meg. A szervezetbe kerülő nátrium egyik
részét az élelmiszerek adják, másik részét viszont otthon mi adjuk hozzá az
ételek elkészítésekor. Ha fűszerezési szokásainkat megváltoztatjuk, és
szakítunk a csak só, bors, paprika és ételízesítő használatával, már nagyon
sokat tettünk egészségünk érdekében.
Az élelmiszerek nátriumtartalmának csökkentése az ipar feladata lenne, de mivel általában ezzel tartósítanak, ez néha elkerülhetetlen. Például salátaöntetek, szószok, stb. Ezért is fontos, hogy még akkor is, ha a diétából nem kell száműzni a sót, Te készítsd el otthon ezeket a fontos alapanyagokat. (lásd később). Lehet kapni már több fajta „sóval csökkentett sót”. Ajánlanám a VIVEGA -át, igaz csak egy hét után lehet teljesen megszokni.
Az élelmiszerek nátriumtartalmának csökkentése az ipar feladata lenne, de mivel általában ezzel tartósítanak, ez néha elkerülhetetlen. Például salátaöntetek, szószok, stb. Ezért is fontos, hogy még akkor is, ha a diétából nem kell száműzni a sót, Te készítsd el otthon ezeket a fontos alapanyagokat. (lásd később). Lehet kapni már több fajta „sóval csökkentett sót”. Ajánlanám a VIVEGA -át, igaz csak egy hét után lehet teljesen megszokni.
Folyékony energiák.
Semmiképpen sem elhanyagolható kérdés, hogy
mialatt igyekszünk eleget tenni a testsúly csökkentését célzó étrend
összeállításának, milyen formában vesszük magunkhoz a naponta mindenképpen
szükséges 1,5 -2 liter folyadékot. A különféle üdítőitalok, szörpök, az alkohol
tartalmú italok túlzott fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a testtömeg lassú,
fokozatos gyarapodásához. Nem vitás, hogy a helyes folyadékbevitelnek igen
jelentős szerepe van a fogyókúrában! Az 1200-1500 kcal taralmú energiaszegény
étrend összeállításakor nem csak az étrend megfelelő energia tartalma fontos.
Az is, hogy lehetőleg a különféle tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát,
élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok) megfelelő mennyiségben, minőségben és
arányban tartalmazza, éppen ezért a cukrozott italok és üdítők nem kapnak
helyet az étrendben, mert az édesítésre felhasznált cukor üres energiaforrásnak
tekinthető, mivel semmilyen más értékes tápanyagot nem tartalmaznak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése