Az önkínzó koplalás sehova sem vezet


Egészséges fogyókúra?

Az egészséges fogyókúrás étrendnek minden fontos tápanyagot biztosítania kell. Mivel ezek kisebb kalóriaértékű étrend részeként kerülnek a szervezetbe, csökkenteni kell az édességek, cukrok, és a szeszes italok fogyasztását, amelyeknek nagy az energiatartalmuk, de kicsi a tápértékük. A diéta alapját kis kalória értékű tápanyagban gazdag élelmiszerek képezzék, pl. zöldség, gyümölcs, sovány hús, szárnyas, hal, zsírszegény tejtermékek, kenyér.

Az élelmiszerek összetevői közül a legtöbb energiát, a zsír tartalmazza. /több mint kétszer annyi van benne,(9kcal/g.) mint fehérjékben és a szénhidrátokban (4 kcal/g.) A kalóriaértékek csökkentésének leghatásosabb módja tehát a zsírok bevitelének korlátozása. Mivel a tiszta alkohol 7 kcal/g energiát ad, a poharazgatás mérséklése is hatékony módja a fogyásnak.


Téves az a hiedelem, miszerint a keményítőtartalmú ételek hizlalnak! (pl. kenyér, rizs, tészta, burgonya) Ezek közepes kalóriaértékű táplálékok, feltéve, ha készítésük során nem kerül beléjük zsiradék. Segítenek az éhség csillapításában, mert telítő hatásuk van. Emellett a fogyókúrás ételnek sok salátát, zöldséget és hüvelyest kell tartalmaznia. Friss gyümölcsből kiváló desszert készíthető.




Ötletek a sikeres fogyáshoz.

A zsírbevitel csökkentése érdekében válassz mindig sovány húst, és a felhasználás előtt tisztítsd meg a zsíros részektől! Kerüld a kolbászt, darált marhát, szalonnát. A szárnyasokat mindig bőr nélkül fogyaszd, a halakat, pedig grillezve, párolva, vagy mikró sütőben készítsd. Az édességek, sütemények, burgonyaszirmok, kemény héjú gyümölcsök zsírtartalma nagy, ezért a fogyókúra alatt kerülendő. A zsirdús tejtermékek helyett, a zsírszegény változatokat fogyaszd. A fentiek betartásával folytatott diéta első hetében 1-1,5 kg-os fogyás várható, de ez jórészt még csak a kezdeti vízveszítés okozza. Ezután reálisan csak heti 70-90 dkg súlycsökkenésre lehet számítani, de az már a zsírtartalékok csökkenésének az eredménye. Az energiafelhasználás fokozásának jó módja a rendszeres testgyakorlás. 20 perc heti három alkalommal, már hatékonyan fokozza a zsírok elégetését, és erősíti az izmokat.

Engedd meg, hogy megismertessem a negatív kalóriák szerepét a fogyókúrában. Annál is inkább, mert ha betartod majd a továbbiakban is, akkor garantáltan meg fogod tartani a diétával elért célsúlyodat is!
A negatív kalóriákat főként fűszerezéssel, és a gyümölcsök, és a zöldségek helyes csoportosításával lehet elérni. Itt rögtön szeretnélek megkérni, hogy majd a későbbi fűszerezéseket és gyümölcs-csoportosításokat szigorúan tarts be, amikor már a főzésnél fogunk tartani.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek több kalóriát égetnek el, mint amennyi általuk a szervezetbe kerül, és így lebontják a zsírpárnákat. Ezeket nevezzük negatív kalóriáknak.


Egyes gyümölcsöket salátákba is keverhetünk, mert elősegítik a fehérjebontást. Ilyenek az ananász, grapefruit, mandarin, eper, áfonya.

Egyes zöldségek, melyeket naponta be kell juttatni a szervezetbe nyersen, vagy párolva. Káposztafélék, zeller, hagyma, padlizsán, spenót, paprika, sárgarépa.


Egyes fűszerek: petrezselyem, kömény, hagyma, bazsalikom, zsálya, szerecsendió, szegfűszeg, fokhagyma, fahéj, kakukkfű, zelleres só, almaecet.


A következő koktélok vacsora előtt fogyasztása igen ajánlatos, de ezt én nem teszem be a naplóba, rád bízom, hogy akarod e fogyasztani, vagy sem. Minden esetre ne feledkezz majd meg ezekről, és legalább néha fogyaszd. Ne felejtsd el, hogy ez mind negatív kalória, de én csak zsírfalónak hívom.

·         1 mandarin leve, 1 kanál szénsavmentes ásványvíz, 2 kanál bodzatea, csipetnyi fahéj.
·         ½ grapefruit leve, 1 kanál levendula méz, fél pohár hideg tea 
·         ½ pohár paradicsomlé, 3 kanál sárgarépa lé, csipetnyi szerecsendió
·         ½ pohár zöldség lé (répa, zeller, póréhagyma) ½ pohár ananász lé
·         1 pohár ribizli tea, 1 pohár szőlőlé
·         ½ pohár alma lé cukor nélkül, 3 kanál citromlé
·         ½ pohár grapefruit lé, negyed pohár szénsavmentes ásványvíz, csipetnyi vaníliás cukor
·         ½ pohár borsmenta, 1 kanál sárgabarack lé néhány csepp citromlé.

Bízom benne, hogy erre az oldalra néha-néha visszatérsz, mert valóban sokat segíthetnek. Az alaplevek mindig 100% -osak, és cukormentesek legyenek.


Most süteményeket fogok ismertetni, mindet nyugodtan fogyaszthatod, hiszen egy igazi fogyókúrából nem hiányozhat az édesség sem. Tehát ha kedven szottyan édességre, egy hétvégi menüt nyugodtan ki lehet egészíteni vele.

A desszerteket mézből, finomliszt és rozsliszt keverékéből, - vagy a fehérliszthez adj egy kevés zabkorpát, mert így lassabb lesz a felszívódás, és magasabb a rosttartalom - tejből, tojásból, gyümölcsökből készítjük. 
 
Egyszerű süti: 2 pohár liszt, 1 tálka joghurt, 1 tojás, 1 kanál csokoládépor, 1 kanál mesterséges cukor, csipetnyi sütőpor.    A tojást a cukorral és joghurttal egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a csokoládét, sütőport. Kivajazott formában 6-7 és fokozaton 25 percig sütjük.

Csokoládés körte: 2 egész hámozott körte főzve, 1 kanál csokoládépor, 1 tálka friss tejszín, 1 kanál mesterséges cukor.  A körtéket félbevágjuk, kimagozzuk, és lefelé fordítva süteményes tálra rakjuk. Felverjük a tejszínt a csokoládéporral és a cukorral, majd leöntjük vele a körtét. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

Almapuding: 3 db hámozott és szeletelt alma, 1 kanál finomliszt, 1 csésze tej, 1 egész tojás és 1 fehérje, 1 kanál mesterséges cukor.  Az almaszeleteket enyhén kivajazott formába tesszük. A tojást elkeverjük a cukorral, liszttel, majd felverjük a tejjel. A masszát az almaszeletekre öntjük, és sütőben, fél órát sütjük. Ízesíthetjük naranccsal, vaníliával, fahéjjal. Ezért ez az egyszerű süti máris háromféle variációt ad, mivel attól függ, mivel ízesítjük, mindig más az íze.

Túrókrém: Rengeteg variáció áll rendelkezésedre, mert egyszerűen a kiválasztott gyümölccsel össze kell törni, mesterséges cukorral ízesíteni, egy kicsit be kell hűteni. A legfinomabb azonban a reszelt citromhéjjal ízesített változata.
 
Csökkenteni kell a nátrium bevitelt!

A só, testünk egyik fontos alkotója. Normál körülmények között állandó, meghatározott koncentrációban fordul elő szervezetünkben. Ezen kívül a nátrium önállóan is megtalálható, és a káliummal együtt alapvető szerepe van a test folyadékterek kialakításában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az ingerület átvitelben, az ideg és izomműködésben. A táplálékkal elfogyasztott nátrium szinte teljesen felszívódik, ürítése a vizelettel, széklettel és verítékkel történik. Egy felnőtt ember napi nátrium szükséglete 5 g konyhasónak felel meg. A szervezetbe kerülő nátrium egyik részét az élelmiszerek adják, másik részét viszont otthon mi adjuk hozzá az ételek elkészítésekor. Ha fűszerezési szokásainkat megváltoztatjuk, és szakítunk a csak só, bors, paprika és ételízesítő használatával, már nagyon sokat tettünk egészségünk érdekében.
Az élelmiszerek nátriumtartalmának csökkentése az ipar feladata lenne, de mivel általában ezzel tartósítanak, ez néha elkerülhetetlen. Például salátaöntetek, szószok, stb. Ezért is fontos, hogy még akkor is, ha a diétából nem kell száműzni a sót, Te készítsd el otthon ezeket a fontos alapanyagokat. (lásd később). Lehet kapni már több fajta „sóval csökkentett sót”. Ajánlanám a VIVEGA -át, igaz csak egy hét után lehet teljesen megszokni.



Folyékony energiák.

Semmiképpen sem elhanyagolható kérdés, hogy mialatt igyekszünk eleget tenni a testsúly csökkentését célzó étrend összeállításának, milyen formában vesszük magunkhoz a naponta mindenképpen szükséges 1,5 -2 liter folyadékot. A különféle üdítőitalok, szörpök, az alkohol tartalmú italok túlzott fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a testtömeg lassú, fokozatos gyarapodásához. Nem vitás, hogy a helyes folyadékbevitelnek igen jelentős szerepe van a fogyókúrában! Az 1200-1500 kcal taralmú energiaszegény étrend összeállításakor nem csak az étrend megfelelő energia tartalma fontos. Az is, hogy lehetőleg a különféle tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok) megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza, éppen ezért a cukrozott italok és üdítők nem kapnak helyet az étrendben, mert az édesítésre felhasznált cukor üres energiaforrásnak tekinthető, mivel semmilyen más értékes tápanyagot nem tartalmaznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése