A bőr élettana


 Kép forrása: google kereső

A bőr az emberi test legnagyobb szerve. Számos fontos feladatot lát el, többek között szabályozza a testhőmérsékletet, fenntartja a víz és ion egyensúlyt, valamint érzékeli a fájdalmas és kellemes ingereket. A bőr megakadályozza, hogy veszélyes anyagok jussanak a szervezetbe, és védelmet jelent a napsugárzás káros hatásaival szemben.  

Szerkezete és funkciója

A bőr három rétegből áll, és minden egyes rétegnek speciális feladata van.

Hám (epidermisz): A bőr vékony, ellenálló, legkülső rétege az epidermisz. Vízhatlan, és amennyiben nincs rajta sérülés, megóvja a szervezetet a baktériumok, vírusok és más testidegen anyagok behatolásától. Az epidermisz a sérüléstől szemben is védi a szerveket, izmokat, idegeket és ereket. A felszínt borító elszarusodó laphám ellenálló, rostos szerkezetű fehérjéből áll, melyet keratinnak hívnak, és amely a haj és a köröm felépítésében is részt vesz.  

Irha: A bőr, következő rétege a dermisz (irha), mely nem más, mint vastag és rugalmas rostok alkotta vastag szövedék (többnyire kollagén és fibrillin fehérjék alkotják), és amely biztosítja a bőr rugalmasságát és szilárdságát. A dermisz idegvégződéseket, mirigyeket, szőrtüszőket, ereket tartalmaz. A dermisz erei táplálják a bőrt, és részt vesznek a test hőszabályozásában.  

Bőralja: A dermisz rétege alatt helyezkedik el a bőralja, mely védi a szervezetet a hő-, illetve hideghatásoktól, párnázó funkciót lát el és energiaraktárként is szolgál. A zsírt, az úgynevezett zsírsejtek tárolják, melyeket rostos kötőszövet vesz körül.  

Az öregedés hatásai

Akár tetszik, akár nem, egy személy korát és vonzerejét a bőrének kinézetével társítjuk. Azzal, hogy többet megtudunk a bőröregedés folyamatáról, azt is megérthetjük, hogy hogyan tudunk késleltetni és csökkenteni néhány természetes bőröregedési folyamatot. 

A bőr az emberi élet során állandóan változik. Az öregedés során a bőr egyre jobban elvékonyodik, és végül ráncos lesz, a zsírszövet vastagsága csökken.
Az öregedés a hám, és bőralja elvékonyodásához vezet. A szervezet elveszíti a bőr alatti zsírszövet nagy részét, kivéve a comb és a has területén, ami csökkenti a hideg elleni védelmet. A bőr veszít rugalmasságából, és szárazabbá válik. Az idegvégződések száma lecsökken, így az érzékelés tompul. Idővel a verejtékmirigyekből és a véredényekből is egyre kevesebb található, így romlik a hő leadási képesség is. A bőr védtelenebbé válik az ultraibolya sugárzással szemben.  
A bőrt hosszú ideig érő napfény ultraibolya sugárzása felelős a finomabb és a durvább ráncok kialakulásáért, a rendellenes bőrelszíneződésekért, a barna és vörös foltokért, illetve a napfénynek kitett területen kialakult durvább bőrfelszínért.


Sok tényező, külső és belső egyaránt, bőröregedést okoz. Ezeket a tényezőket három fő kategóriába sorolhatjuk:  

Biológiai öregedés
A biológiai öregedés a testen belül előforduló természetes, gyakran genetikusan meghatározott változások okai.  A biológiai öregedés néhány tényezőjét szerencsére lehet kontrollálni.   Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsökből, és zöldségekből álló egészséges táplálkozás, a tápanyagok megfelelő alkalmazásával segíthetünk abban, hogy, a biológiai öregedésnek csökkentsük az intenzitását.
  
Környezeti hatások okozta öregedés
A környezeti hatások okozta öregedés annak eredményeként jelenik meg, hogy naponta több milliárd szabadgyök ér minket, különböző forrásokból:  ultraibolya sugarak, szennyeződések, dohányzás, szélsőséges időjárási viszonyok és külső stressz. A sejt szerkezetében évek alatt felhalmozódott külső stressz idő előtti bőröregedést okoz. 

Táplálkozás, és bőröregedés.
Ugyanúgy, ahogy testünk az egészséges ételekből elkészített változatos táplálkozás széles körű tápanyagainak rendszeres bevitelére támaszkodik, bőrünk egészsége szintén az elfogyasztott ételek minőségétől függ. 

 Az A-, C- vagy E-vitamin –, segítenek a bőrnek, hogy felvegye a harcot a szabadgyökök ellen, továbbá a telítetlen olajok, a vitaminok és ásványi anyagok bevitele szintén fontos a bőr egészségéért. A friss gyümölcsökben és zöldségekben és egészséges zsír- és fehérje forrásokban gazdag táplálkozás segít, hogy szervezetünk, és bőrünk  megkapja azt, amire szükség van. 
A tiszta víz gyakori fogyasztása nemcsak egészségesen tartja a szervezetet, hanem hidratálja, és rugalmasan tartja a bőrt. Igyunk naponta legalább 2 liter vizet, hogy szervezetünket és bőrünket megfelelően hidratálva tartsuk. 
Forrás: Drinfo.hu

A naponta végezendő ápolás mellett, a bőrnek magasabb szintű igényei is vannak.

Ezek a következők: 
Radírozás, hámlasztás, táplálás, (maszkok, pakolások) tonizálás.

Nézzük sorban ezeket a lépéseket, a teljesség igénye nélkül. 

A bejegyzésben közreadott alkalmazásokat mind kipróbáltuk, használjuk rendszeresen évek óta családon belül. Ezzel együtt, vagy ennek ellenére, nem tudom vállalni a felelősséget, a hatékonyságuk érdekében. Mindenkinek ki kell próbálnia, hogy számára, a saját bőrtípusának melyik a megfelelő otthon előállított készítmény hatásos alkalmazása.

Felhasznált irodalom a bejegyzések alatt: 
Természetgyógyászati tanulmányaim alatt készült jegyzetek és tananyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése