Gabonafélék, olajos magvak, és társaik...



Barna rizs - hántolatlan rizs
Emésztési zavarokkal küzdők számára kitűnő gyógyító étel a rizs. Hasmenéskor víz- és só veszteség keletkezik a szervezetben, ezt gyorsan és hatásosan pótolja ez az, energiában gazdag, könnyen emészthető étel. A barna rizs fogyasztása csökkenti a "rossz" (LDL) koleszterint, de szinten tartja a "jó" (HDL) koleszterint - infarktus ellen védő - szintjét. Ugyancsak fontos szerepet játszik a vesekőképződés megelőzésében, valamint a rák kialakulásának veszélyét is csökkenti. Rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, rendszeres fogyasztása oldja a depressziót. A barna rizs jól felszívja a mérgező salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket.


Búzakorpa
A búzakorpa rendszeres fogyasztása sok szempontból fontos: szabályozza a bélműködést, jó hatással van a székrekedés ellen. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ugyanis a rostok növelik a széklet mennyiségét, ennek következtében a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak, gyorsabban haladnak át, s ürülnek a bélrendszerből, így csökkentve a behatás idejét. A búza magas rozstartalma mellet sok B1-, B2-, B3-, B6-vitamint és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 3 evőkanállal elfogyasztani, például joghurtba keverve. Kalóriaérték: 100 g / 540 kcal / 2160 kJ


Dió, mogyoró
A dió és a mogyoró is nagy mennyiségben tartalmaz rák kialakulását gátló kémiai anyagokat. A dió sok B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. Kalóriaérték:100g/669 kcal/2676 kJ
A mogyoró sok B1-, B2-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. Kalóriaérték: 100g/648 kcal/2592 kJ




Olívabogyó, olívaolaj
Az olívaolajat már régóta az egészséges táplálkozás részének tekintették. Régen afrodiziákumként és szív gyógyszerként tartották számon, a hosszú élet titkát fedezték fel benne. Ma már orvosi kutatások is bizonyítják, hogy az olívaolaj milyen fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a rák kialakulásának veszélyét is jelentősen csökkenti. Csupán egy érdekes, de mindenképpen meggyőző tény. Kréta szigete azon területek közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a szívbetegségek és a rák előfordulási arányszáma. Valószínűleg ez kapcsolatban van azzal, hogy az egy főre jutó olívaolaj-fogyasztás itt a legnagyobb a világon. Ajánlatos naponta 2-4 teáskanálnyi olívaolajat fogyasztani, elsősorban salátaöntetként. Kalóriaérték: 1 evőkanál / 108 kcal / 453 kJ


Szárazbab
A rendszeres babfogyasztás jelentősen csökkenti a " rossz" típusú koleszterin szintjét / LDL /, úgy, hogy közben a " jó" típusú HDL - szintet alig változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető, és gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. És végül a bab, a többi hüvelyes növényhez hasonlóan, megakadályozza a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin-, a B1-, B6- vitamin -, a vas-, a magnézium-, a réz-, a cink-, valamint a rost - és fehérjetartalma. Hetente egy- két alkalommal javasolt a fogyasztása. Kalóriaérték: 100 g / 291 kcal / 1230 kJ


Szójabab
A szójabab igen sokoldalúan jó hatással van az egészségünkre. Először is rendszeres szójafogyasztással csökkenthető a vér koleszterinszint, és növelhető illetve stabilizálható a "jó" / HDL / - szint. A szója segít helyreállítani a szénhidráttűrő képességet, vagyis lelassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, így csökkenti a hirtelen inzulinszükségletet. A szójafogyasztás jelentősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Hatásos székrekedés ellen, az aranyér megelőzésére. Továbbá a gyakori szójafogyasztás mérsékeli az epekövek kialakulását. A felsoroltakon kívül fontos még megemlíteni, hogy igen magas a réz-, a cink- és a lecitintartalma is. Ajánlatos hetente 5-6 alkalommal valamilyen szójakészítményt fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 335 kcal / l419 kJ

Zab
A zab sok jó tulajdonsággal rendelkezik és rendszeres fogyasztását feltétlenül javasolják. A népi gyógyászok szerint erősíti a nők méhét, és hatásos idegesség ellen. Javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az álmosságot és a fáradékonyságot. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megszűnteti a székrekedést és a nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztása következtében csökken a teljes vérkoleszterin- és LDL-koleszterinszint, míg a jó hatású HDL-koleszterinszint változatlan marad.A zabfogyasztás segít abban is, hogy az étkezés utáni  vércukorszint emelkedés lelassul és egyenletesebbé válik. Közepes mennyiségű B1-, és jelentős mennyiségű E- vitamint, valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 400 kcal / 1600 kJ

Torma
A torma enyhíti a gyomor panaszait, könnyíti az emésztést és oldja a szélgörcsöket.
A torma (Armoracia rusticana) a káposztafélék családjába tartozó évelő kiváló, értékes gyógynövény. Őshazája Délkelet- Európa és Délnyugat-Ázsia tájai. Eredetileg gyógynövényként termesztették, ezért a gyógyászati felhasználásáról többet tudunk, mint múltjáról. Kis mennyiségű, rendszeres fogyasztását jó hatásúnak tartották TBC-re, asztmára, mirigy-, nyirok-, és májbántalmakra, vérnyomáscsökkentésre, vizelethajtásra, fertőtlenítésre és vértisztítóként. Francia kutatók megállapították, hogy a torma-lé serkenti az epehólyag működését és enyhíti a működéséből fakadó panaszokat. A torma a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rokona, amelyek rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza. A torma gyökerének igen magas C-vitamin tartalma van.

Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögést. A torma szinigrint tartalmaz, amely egy hatékony anyag a szénanátha gyógyítására. A szinigrin segít megszüntetni a váladékozást, és fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A torma, hatásosan kezeli a légzőszervi betegségeket és a könnyezést és orrfolyást okozó náthát. Hurutot erősen gátló képessége természetes orrcseppé is teszi. A népgyógyászat régóta ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos ellenszereként is.
Mindezeken felül szerte a világon népszerű, széles körben alkalmazható fűszer. Használható sült húsételekhez, roston sültekhez, steakekhez, halakhoz, füstölt ételekhez. Mediterrán országokban paradicsompürével keverve használják tengeri húsok, kagylók, rákok fűszerezésére.

Gyömbér
A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX. századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a gyomrot, és segíti az emésztést”.
Étkezési felhasználása
Kínában és a legtöbb ázsiai országban frissen használják, gyakran fokhagymával együtt. Számos alkalmazási lehetősége van, édes, sós, pikáns ételek ízesítésében. Fontos alkotórésze a currynek és más fűszerkeverékeknek, megtalálható továbbá gyömbérkenyerekben, kekszekben, pudingokban, savanyúságokban és sok ázsiai zöldségételben. A gyömbérsör és a gyömbérbor népszerű italok, és régebben a szőlőből készült borokat is ízesítették vele.
Gyógyászati felhasználása
Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága.
Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító. Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot. Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.
Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését, ezért ízületi gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség. Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét,.
Kínai orvosok szerint jó fogfájás, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is alkalmazható. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a félénk, szomorú természetűeket, rózsával és korianderrel együtt az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. Mikor a rómaiak ezt felfedezték, boraikat fűszerezték vele.
Mindezeken felül csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi 
véralvadásgátló.

Mustár
A mustárt évezredek óta ismerik és sokoldalúan használják. Neve a latin mustum ardens kifejezésből származik, ami égő mustot jelent. Az i.sz. I. században Plinius 40 mustáralapú gyógyszert sorolt fel. A középkori Európában azon kevés fűszerek egyike volt, amit a közemberek is megengedhettek maguknak.
Több fajtája is van:
Fehér mustár: kevésbé csípős, de konzerváló hatása kiváló.
Keleti mustár: Japán konyha használja ízesítőként.
Barna mustár: A nagybani termelésben a barna mustár kiszorította a feketét. Magvaik nagyon hasonlóak, de a barna kevésbé csípős.
Fekete mustár: jelenleg csak szórványosan termesztik


Gyógyászati felhasználás:
Az étkezési mustár fokozza a gyomornedv-elválasztást, javítja az emésztést. A mustármagos borogatás csillapítja az ízületi és reumatikus panaszokat. Az érzékeny bőrt ingerelheti! Vérnyomás csökkentő, béltisztító, gyomorbántalmakat csillapító hatása is ismert. Hánytató hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin tartalma miatt jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is. Pattanásokra is gyógyítóan hat.
Természetesen a gasztronómiában is széleskörűen használható:
A mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai készítmények, húsok ízesítésére alkalmas. Készülhet vele sokféle mártás, a tartártól a vadasig, pác, szósz.
Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós ízét, könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat.
Savanyúságokhoz is használható. Külföldön gyártott mustárok: dijoni, bordeaux-i, angol, német, amerikai, Champagne, vörös, mézes…

Fahéj
A fahéj nagyon egészséges, népi gyógyászatban, aromaterápiában is használják. Emellett húsokhoz, süteményekhez adva kiváló fűszer. Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív. Íze jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. Egyike az első fűszereknek, amelyeket a XV-XVI. századi expedíciók során felleltek.  
A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használják étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére. Teakeverékként segíti az étvágy és emésztés javulását, erősíti a gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolják szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz toleranciát, húszszorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Megelőzi a vércukorszint ingadozását azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése