Barna
rizs - hántolatlan rizs
Emésztési zavarokkal küzdők számára kitűnő gyógyító étel a rizs. Hasmenéskor víz- és só veszteség keletkezik a szervezetben, ezt gyorsan és hatásosan pótolja ez az, energiában gazdag, könnyen emészthető étel. A barna rizs fogyasztása csökkenti a "rossz" (LDL) koleszterint, de szinten tartja a "jó" (HDL) koleszterint - infarktus ellen védő - szintjét. Ugyancsak fontos szerepet játszik a vesekőképződés megelőzésében, valamint a rák kialakulásának veszélyét is csökkenti. Rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, rendszeres fogyasztása oldja a depressziót. A barna rizs jól felszívja a mérgező salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket.
Emésztési zavarokkal küzdők számára kitűnő gyógyító étel a rizs. Hasmenéskor víz- és só veszteség keletkezik a szervezetben, ezt gyorsan és hatásosan pótolja ez az, energiában gazdag, könnyen emészthető étel. A barna rizs fogyasztása csökkenti a "rossz" (LDL) koleszterint, de szinten tartja a "jó" (HDL) koleszterint - infarktus ellen védő - szintjét. Ugyancsak fontos szerepet játszik a vesekőképződés megelőzésében, valamint a rák kialakulásának veszélyét is csökkenti. Rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, rendszeres fogyasztása oldja a depressziót. A barna rizs jól felszívja a mérgező salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket.
Búzakorpa
A búzakorpa rendszeres fogyasztása sok
szempontból fontos: szabályozza a bélműködést, jó hatással van a székrekedés
ellen. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a rostokban gazdag táplálkozás
csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ugyanis a rostok növelik a széklet
mennyiségét, ennek következtében a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak,
gyorsabban haladnak át, s ürülnek a bélrendszerből, így csökkentve a behatás
idejét. A búza magas rozstartalma mellet sok B1-, B2-, B3-, B6-vitamint és
vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 3 evőkanállal elfogyasztani, például
joghurtba keverve. Kalóriaérték: 100 g / 540 kcal / 2160 kJ
Dió, mogyoró
A dió és a mogyoró is nagy mennyiségben tartalmaz rák kialakulását gátló kémiai anyagokat. A dió sok B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. Kalóriaérték:100g/669 kcal/2676 kJ
A dió és a mogyoró is nagy mennyiségben tartalmaz rák kialakulását gátló kémiai anyagokat. A dió sok B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. Kalóriaérték:100g/669 kcal/2676 kJ
A mogyoró sok B1-, B2-vitamint, kalciumot,
magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-,
valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. Kalóriaérték: 100g/648
kcal/2592 kJ
Olívabogyó, olívaolaj
Az olívaolajat már régóta az egészséges
táplálkozás részének tekintették. Régen afrodiziákumként és szív gyógyszerként
tartották számon, a hosszú élet titkát fedezték fel benne. Ma már orvosi
kutatások is bizonyítják, hogy az olívaolaj milyen fontos szerepet játszik a
szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a rák kialakulásának
veszélyét is jelentősen csökkenti. Csupán egy érdekes, de mindenképpen meggyőző
tény. Kréta szigete azon területek közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a
szívbetegségek és a rák előfordulási arányszáma. Valószínűleg ez kapcsolatban
van azzal, hogy az egy főre jutó olívaolaj-fogyasztás itt a legnagyobb a
világon. Ajánlatos naponta 2-4 teáskanálnyi olívaolajat fogyasztani, elsősorban
salátaöntetként. Kalóriaérték: 1 evőkanál / 108 kcal / 453 kJ
Szárazbab
A rendszeres babfogyasztás jelentősen csökkenti a " rossz" típusú koleszterin szintjét / LDL /, úgy, hogy közben a " jó" típusú HDL - szintet alig változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető, és gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. És végül a bab, a többi hüvelyes növényhez hasonlóan, megakadályozza a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin-, a B1-, B6- vitamin -, a vas-, a magnézium-, a réz-, a cink-, valamint a rost - és fehérjetartalma. Hetente egy- két alkalommal javasolt a fogyasztása. Kalóriaérték: 100 g / 291 kcal / 1230 kJ
A rendszeres babfogyasztás jelentősen csökkenti a " rossz" típusú koleszterin szintjét / LDL /, úgy, hogy közben a " jó" típusú HDL - szintet alig változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető, és gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. És végül a bab, a többi hüvelyes növényhez hasonlóan, megakadályozza a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin-, a B1-, B6- vitamin -, a vas-, a magnézium-, a réz-, a cink-, valamint a rost - és fehérjetartalma. Hetente egy- két alkalommal javasolt a fogyasztása. Kalóriaérték: 100 g / 291 kcal / 1230 kJ
Szójabab
A szójabab igen sokoldalúan jó hatással van
az egészségünkre. Először is rendszeres szójafogyasztással csökkenthető a vér
koleszterinszint, és növelhető illetve stabilizálható a "jó" / HDL /
- szint. A szója segít helyreállítani a szénhidráttűrő képességet, vagyis
lelassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, így csökkenti a hirtelen
inzulinszükségletet. A szójafogyasztás jelentősen csökkenti a rák
kialakulásának veszélyét. Hatásos székrekedés ellen, az aranyér megelőzésére.
Továbbá a gyakori szójafogyasztás mérsékeli az epekövek kialakulását. A
felsoroltakon kívül fontos még megemlíteni, hogy igen magas a réz-, a cink- és
a lecitintartalma is. Ajánlatos hetente 5-6 alkalommal valamilyen
szójakészítményt fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 335 kcal / l419 kJ
Zab
A zab sok jó tulajdonsággal rendelkezik és rendszeres fogyasztását feltétlenül javasolják. A népi gyógyászok szerint erősíti a nők méhét, és hatásos idegesség ellen. Javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az álmosságot és a fáradékonyságot. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megszűnteti a székrekedést és a nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztása következtében csökken a teljes vérkoleszterin- és LDL-koleszterinszint, míg a jó hatású HDL-koleszterinszint változatlan marad.A zabfogyasztás segít abban is, hogy az étkezés utáni vércukorszint emelkedés lelassul és egyenletesebbé válik. Közepes mennyiségű B1-, és jelentős mennyiségű E- vitamint, valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 400 kcal / 1600 kJ
A zab sok jó tulajdonsággal rendelkezik és rendszeres fogyasztását feltétlenül javasolják. A népi gyógyászok szerint erősíti a nők méhét, és hatásos idegesség ellen. Javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az álmosságot és a fáradékonyságot. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megszűnteti a székrekedést és a nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztása következtében csökken a teljes vérkoleszterin- és LDL-koleszterinszint, míg a jó hatású HDL-koleszterinszint változatlan marad.A zabfogyasztás segít abban is, hogy az étkezés utáni vércukorszint emelkedés lelassul és egyenletesebbé válik. Közepes mennyiségű B1-, és jelentős mennyiségű E- vitamint, valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 400 kcal / 1600 kJ
A torma (Armoracia rusticana) a káposztafélék
családjába tartozó évelő kiváló, értékes gyógynövény. Őshazája Délkelet- Európa
és Délnyugat-Ázsia tájai. Eredetileg gyógynövényként termesztették, ezért a
gyógyászati felhasználásáról többet tudunk, mint múltjáról. Kis mennyiségű,
rendszeres fogyasztását jó hatásúnak tartották TBC-re, asztmára, mirigy-,
nyirok-, és májbántalmakra, vérnyomáscsökkentésre, vizelethajtásra,
fertőtlenítésre és vértisztítóként. Francia kutatók megállapították, hogy a
torma-lé serkenti az epehólyag működését és enyhíti a működéséből fakadó
panaszokat. A torma a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rokona, amelyek
rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a
prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes virágú növények
jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza.
A torma gyökerének igen magas C-vitamin tartalma van.
Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat,
hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok
csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az
orrfolyást, köhögést. A torma szinigrint tartalmaz, amely egy hatékony anyag a
szénanátha gyógyítására. A szinigrin segít megszüntetni a váladékozást, és
fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A torma, hatásosan kezeli a
légzőszervi betegségeket és a könnyezést és orrfolyást okozó náthát. Hurutot
erősen gátló képessége természetes orrcseppé is teszi. A népgyógyászat régóta
ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos
ellenszereként is.
Mindezeken felül szerte a világon népszerű,
széles körben alkalmazható fűszer. Használható sült húsételekhez, roston
sültekhez, steakekhez, halakhoz, füstölt ételekhez. Mediterrán országokban
paradicsompürével keverve használják tengeri húsok, kagylók, rákok
fűszerezésére.
Gyömbér
A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX. századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a gyomrot, és segíti az emésztést”.
A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX. századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a gyomrot, és segíti az emésztést”.
Étkezési felhasználása
Kínában és a legtöbb ázsiai országban frissen
használják, gyakran fokhagymával együtt. Számos alkalmazási lehetősége van,
édes, sós, pikáns ételek ízesítésében. Fontos alkotórésze a currynek és más
fűszerkeverékeknek, megtalálható továbbá gyömbérkenyerekben, kekszekben,
pudingokban, savanyúságokban és sok ázsiai zöldségételben. A gyömbérsör és a
gyömbérbor népszerű italok, és régebben a szőlőből készült borokat is
ízesítették vele.
Gyógyászati felhasználása
Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán
mozog a felhasználhatósága.
Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó
(bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok
kialakulását, hasmenés ellen is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító.
Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek
emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a
jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a
gyomrot. Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló
gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok
koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan
ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.
Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz,
ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését, ezért ízületi
gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is használhatjuk.
Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület
mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség. Jó reumás fájdalmak,
izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a
narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a
lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét,.
Kínai orvosok szerint jó fogfájás,
hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások
gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is
alkalmazható. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a félénk, szomorú
természetűeket, rózsával és korianderrel együtt az egyik leghatékonyabb
afrodiziákum. Mikor a rómaiak ezt felfedezték, boraikat fűszerezték vele.
Mindezeken felül csökkenti a koleszterin
szintet és a magas vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső
vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi
véralvadásgátló.
véralvadásgátló.
Mustár
A mustárt évezredek óta ismerik és
sokoldalúan használják. Neve a latin mustum ardens kifejezésből származik, ami
égő mustot jelent. Az i.sz. I. században Plinius 40 mustáralapú gyógyszert
sorolt fel. A középkori Európában azon kevés fűszerek egyike volt, amit a
közemberek is megengedhettek maguknak.
Több fajtája is van:
Fehér mustár: kevésbé csípős, de konzerváló
hatása kiváló.
Keleti mustár: Japán konyha használja
ízesítőként.
Barna mustár: A nagybani termelésben a barna
mustár kiszorította a feketét. Magvaik nagyon hasonlóak, de a barna kevésbé
csípős.
Fekete mustár: jelenleg csak szórványosan
termesztik
Gyógyászati felhasználás:
Az étkezési mustár fokozza a
gyomornedv-elválasztást, javítja az emésztést. A mustármagos borogatás csillapítja
az ízületi és reumatikus panaszokat. Az érzékeny bőrt ingerelheti! Vérnyomás
csökkentő, béltisztító, gyomorbántalmakat csillapító hatása is ismert. Hánytató
hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin tartalma miatt
jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is. Pattanásokra is gyógyítóan hat.
Természetesen a gasztronómiában is
széleskörűen használható:
A mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai
készítmények, húsok ízesítésére alkalmas. Készülhet vele sokféle mártás, a
tartártól a vadasig, pác, szósz.
Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós
ízét, könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat.
Savanyúságokhoz is használható. Külföldön
gyártott mustárok: dijoni, bordeaux-i, angol, német, amerikai, Champagne,
vörös, mézes…
Fahéj
A fahéj nagyon egészséges, népi gyógyászatban, aromaterápiában is használják. Emellett húsokhoz, süteményekhez adva kiváló fűszer. Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív. Íze jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. Egyike az első fűszereknek, amelyeket a XV-XVI. századi expedíciók során felleltek.
A fahéj nagyon egészséges, népi gyógyászatban, aromaterápiában is használják. Emellett húsokhoz, süteményekhez adva kiváló fűszer. Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív. Íze jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. Egyike az első fűszereknek, amelyeket a XV-XVI. századi expedíciók során felleltek.
A kéreg antibakteriális, összehúzó,
szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális,
antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az
emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását.
Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használják étvágytalanság,
hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés,
asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére. Teakeverékként segíti az étvágy és
emésztés javulását, erősíti a gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos
folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem
csak aromás íze miatt adagolják szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem
azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy
a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a
vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Ellazítja a méhet,
ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális
teljesítményt is. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz
toleranciát, húszszorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Megelőzi a
vércukorszint ingadozását azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése