A zsíros olajok többnyire a növények
terméseiben és magjaiban megtalálható tápanyagok, nagyrészt illatmentes
folyékony zsírok. Az aromaterápia fontos vivőanyagai, a masszázsolajok
alapolajai.
A növényekben - főként a termésekben és magvakban
- tartalék tápanyagként halmozódnak fel a különféle zsírsavakban, vitaminokban
gazdag zsíros olajok, melyek nem illékony, többségükben illatmentes folyékony
zsírok. Fontos vivőanyagok az aromaterápiában - masszázsolajok alapolajai - de
bőrtápláló, bőrszárazságot enyhítő, a bőr normális működését segítő,
gyulladásos folyamatait enyhítő és a sebek gyógyulását elősegítő hatásaik miatt
önmagukban is kiválóan alkalmazhatók az aromaterápiás kezelések során.
Rendszeres használatukkal az enyhébb fokú hiánybetegségek - száraz bőr, fejbőr
korpásódás, ekcémaszerű bőrkitörések, elhúzódó sebgyógyulás, bőr idő előtti
öregedése megelőzhetők. A hiányok részben pótolhatók, fenntartható a bőr
rugalmassága, selymessége és enyhíthetők a bőr gyulladásos folyamatai is.
Avokádó
Az avokádó olajat, a babérfélék családjába
tartozó avokádófa mag nélküli, körte vagy tojásdad alakú terméseiből
préseléssel állítják elő. A frissen
préselt olaj sűrű, zöldes színű, a finomítási eljárás után azonban sárgává
változik. Az avokádóolaj bőrtápláló, a
bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó hatású.
Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlják a
használatát. Egymagában vagy úgynevezett bázis olajok (pl. mandula,
földimogyoró, szőlőmag) hatásainak kiegészítésére teszik zsíros olaj
keverékekbe, illetve használják fel bőr- és testápoló készítményekhez, mintegy
3-10%-os mennyiségben.
Búzacsíra
A búzacsíraolajat a pázsitfűfélék családjába tartozó búza csírájából nyerik ki. A
nyersolaj, jellegzetes és kellemes illatú, aranysárga vagy barnássárga
színű. A finomított búzacsíraolaj
(Tritici aestivi oleum raffinatum) hovatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
A búzacsíraolaj kiváló bőrápoló, bőrtápláló és a sebek gyógyulását elősegítő
hatású olaj. Használatával csökkenthető egyes, linolsav hiány okozta
bőrbetegségek (pl. ekcémás bőrfolyamatok, pikkelysömör) kockázata, és a bőr
öregedési folyamatának lassításában is szerepet játszhat. E-vitamin tartalmának
is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, ezért gyakori összetétele a
kozmetikai krémeknek és testápolóknak.
Földimogyoró
A
földimogyoróolajat a pillangósok családjába tartozó földimogyoró magvaiból, hidegen
préseléssel nyerik ki, majd különféle módon (finomítással, hidrogénezéssel)
kezelik. A préseléssel, ill. préseléssel és utókezeléssel előállított
földimogyoróolajok hivatalosak mind az európai, mind a magyar
gyógyszerkönyvben. A földimogyoró olaj
bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású.
Valamennyi bőrtípusra használható alapolaj, melyhez az összetettebb kozmetikai
és terápiás hatás elérése céljából más olajokat (pl. búzacsíra, jojoba,
ligetszépemag) is hozzá szoktak adni, de ekcémás bőr és halbőr jellegű
elváltozások kezelésére, ill. kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként
is gyakran használják. Hidrogénezett, telített zsírsavakat tartalmazó olaját
(ami szilárd termék) a kúpok készítésénél használják.
Homoktövis
A homoktövis olaj az ezüstfafélék családjába
tartozó homoktövis frissen összeroppantott terméseiből szezámmagolajjal készült
olajos kivonat. A terméseknek a
különböző eredetű sebek és fekélyek gyógyulását elősegítő hatása főként a
zsíroldékony, karotinoid-vegyületeinek köszönhető, melyek a szezámmagolajjal
történő kivonás során kerülnek az olajos kivonatba. Fontos szerepet töltenek be a bőr
ápolásában, hiszen az említett zsírsavak ún. esszenciális és bőralkotó
zsírsavak. A szezámmagolajjal készült olajos kivonat bőrápoló és bőrvédő
olajként önmagában, vagy különféle bőrvédő, napozó, bőr öregedési folyamatát
lassító kozmetikai készítmények alkotórészeként egyaránt használhat
Jojoba
A jojobaolajat a jojobafélék családjába
tartozó jojobafa magvaiból préseléssel és finomítással állítják elő. Ez a
termék aranysárga színű, olajszerű, folyékony halmazállapotú viasz. A
jojobaolaj kedvező tulajdonságaiként említhető, hogy nehezen avasodik, gyorsan
beszívódik a bőrbe, jó illatrögzítő és hidratáló, és emellett minden
arcbőrtípusnál jól használható. Egymagában, ún. bázisolajként is használható,
vagy összetett készítményekben (pl. olajkeverékekben, krémekben) más,
alapolajként használt zsíros olajokhoz is adható 10-15%-os mennyiségben.
Körömvirág
A körömvirágolaj a fészekvirágzatúak
családjába tartozó kerti körömvirág virágzatából napraforgóolajjal kinyert
olajos kivonat, melyhez antioxidáns hatású tokoferolt adnak. A kerti körömvirág
virágzata, illetve a csészelevelek nélküli nyelves virágai (ezt körömvirág
sziromként is ismerik) gyulladáscsökkentő flavonoidokat, sebgyógyulást
elősegítő karotin- és xantofil festékanyagokat, antimikrobiális hatású
illóolajat és egyéb hasznos vegyületeket tartalmaznak. A napraforgóolaj, nemcsak
mint kivonószer értékes, hanem a bőr ápolásában nélkülözhetetlen esszenciális
zsírsavakat is tartalmaz. Az olajos kivonat ezért nem csak mindennapi
bőrápolásra (elsősorban a száraz, kirepedezett bőr ápolására) alkalmas, hanem
alkotórésze lehet a bőr gyulladásos folyamatainak mérséklésére és a sebek
gyógyulási folyamatainak felgyorsítására szánt készítményeknek.
Makadámdió
Makadámdió: Az Ausztráliában honos
hármaslevelű makadámdió csonthéjtól megszabadított, zsíros olajban rendkívül
gazdag terméséből előállított olaj, mely sajátos összetételének köszönhetően
kiváló bőrpuhító, bőrnedvesítő és a bőrgyulladások okozta bőrfeszülést csökkentő
hatású. Különösen kedvező tulajdonsága, hogy az avasodás folyamatának hosszú
ideig ellenáll, ezért eltarthatósága körülbelül kétszerese a többi, gyakran
használt zsíros olajénak. A makadámdió olaját horzsolások és terhességi csíkok
eltüntetésére, várandósok és babák bőrének ápolására, a bőr öregedési
folyamatának lassítására, illetve a bőrvörösség mérséklésére alkalmas
kozmetikai készítmények alkotórészeként, valamint napozószerek és
dekorkozmetikumok összetevőjeként lehet eredményesen felhasználni.
Mandula
A mandulaolajat a rózsafélék családjába tartozó
mandulafa nemesített, édes ízű
(édesmandula) terméseiből préseléssel nyerik ki (megj.: a keserű ízű mandulából
illóolajat állítanak elő és azt parfümkészítéshez használják). A natív és a
hidrogénezett mandulaolaj egyaránt hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
A mandulaolaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és
olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr
szárazságának megszüntetésében. Általános bőrápolószerként csecsemőknél és
gyermekeknél egyaránt használható. A mandulaolaj fontos alap (bázis) olaja
számos masszázsolajnak és kozmetikai készítménynek, és önmagában is használható
valamennyi bőrtípus kezelésére. Más, sajátos összetételű és hatású zsíros olajokkal
(pl. jojoba, búzacsíra, makadámdió) jól keverhető. Ez utóbbiakból rendszerint
10-20%-nyit adnak az alapolajként használt mandulaolajhoz.
Sárgabarackmag
A sárgabarackmagolajat a rózsafélék
családjába tartozó sárgabarackfa magvaiból állítják elő préseléssel, majd azt
követő finomítással. A halványsárga vagy sárga színű olaj fő alkotórésze az
olajsav (60-70%) és a linolsav (20-30%), mindkettő telítetlen zsírsav. A
bőrpuhító és a bőr szárazságát enyhítő hatású olajat a bőr korai öregedési
tüneteinek megelőzésére, valamint az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr
ápolására használják, részben önmagában, részben készítmények (arc- és
testápoló olajok, krémek, pakolások) vivő- vagy hatóanyagaként.
Szőlőmag
A szőlőmagolajat a szőlőfélék családjába
tartozó bortermőszőlő magjaiból hidegen préseléssel, esetenként finomítással
állítják elő. Az olaj színe sárgás vagy sárgászöld színű. Legfontosabb
alkotórésze a telítetlen linolsav (50-60%) észtere, ami mellett más telítetlen
(olaj-, linolénsav) és telített zsírsavak (palmitin-, sztearinsav) észterei is
megtalálhatók. Az olaj könnyű szerkezetű, jól felszívódik a bőrbe. Más zsíros
olajokkal jól társítható, de bőr- és testápoló alapolajként önmagában is jól
alkalmazható. Terhességi csíkok és narancsbőrűség kezelésére is ajánlják a
használatát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése