Zsíros olajak




A zsíros olajok többnyire a növények terméseiben és magjaiban megtalálható tápanyagok, nagyrészt illatmentes folyékony zsírok. Az aromaterápia fontos vivőanyagai, a masszázsolajok alapolajai.
A növényekben - főként a termésekben és magvakban - tartalék tápanyagként halmozódnak fel a különféle zsírsavakban, vitaminokban gazdag zsíros olajok, melyek nem illékony, többségükben illatmentes folyékony zsírok. Fontos vivőanyagok az aromaterápiában - masszázsolajok alapolajai - de bőrtápláló, bőrszárazságot enyhítő, a bőr normális működését segítő, gyulladásos folyamatait enyhítő és a sebek gyógyulását elősegítő hatásaik miatt önmagukban is kiválóan alkalmazhatók az aromaterápiás kezelések során. Rendszeres használatukkal az enyhébb fokú hiánybetegségek - száraz bőr, fejbőr korpásódás, ekcémaszerű bőrkitörések, elhúzódó sebgyógyulás, bőr idő előtti öregedése megelőzhetők. A hiányok részben pótolhatók, fenntartható a bőr rugalmassága, selymessége és enyhíthetők a bőr gyulladásos folyamatai is.


Avokádó

Az avokádó olajat, a babérfélék családjába tartozó avokádófa mag nélküli, körte vagy tojásdad alakú terméseiből préseléssel állítják elő.  A frissen préselt olaj sűrű, zöldes színű, a finomítási eljárás után azonban sárgává változik.  Az avokádóolaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó hatású. Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlják a használatát. Egymagában vagy úgynevezett bázis olajok (pl. mandula, földimogyoró, szőlőmag) hatásainak kiegészítésére teszik zsíros olaj keverékekbe, illetve használják fel bőr- és testápoló készítményekhez, mintegy 3-10%-os mennyiségben.

Búzacsíra

A búzacsíraolajat  a pázsitfűfélék családjába   tartozó búza csírájából nyerik ki. A nyersolaj, jellegzetes és kellemes illatú, aranysárga vagy barnássárga színű.  A finomított búzacsíraolaj (Tritici aestivi oleum raffinatum) hovatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A búzacsíraolaj kiváló bőrápoló, bőrtápláló és a sebek gyógyulását elősegítő hatású olaj. Használatával csökkenthető egyes, linolsav hiány okozta bőrbetegségek (pl. ekcémás bőrfolyamatok, pikkelysömör) kockázata, és a bőr öregedési folyamatának lassításában is szerepet játszhat. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, ezért gyakori összetétele a kozmetikai krémeknek és testápolóknak. 

Földimogyoró

A földimogyoróolajat a pillangósok családjába tartozó földimogyoró magvaiból, hidegen préseléssel nyerik ki, majd különféle módon (finomítással, hidrogénezéssel) kezelik. A préseléssel, ill. préseléssel és utókezeléssel előállított földimogyoróolajok hivatalosak mind az európai, mind a magyar gyógyszerkönyvben.  A földimogyoró olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású. Valamennyi bőrtípusra használható alapolaj, melyhez az összetettebb kozmetikai és terápiás hatás elérése céljából más olajokat (pl. búzacsíra, jojoba, ligetszépemag) is hozzá szoktak adni, de ekcémás bőr és halbőr jellegű elváltozások kezelésére, ill. kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként is gyakran használják. Hidrogénezett, telített zsírsavakat tartalmazó olaját (ami szilárd termék) a kúpok készítésénél használják.

Homoktövis

A homoktövis olaj az ezüstfafélék családjába tartozó homoktövis frissen összeroppantott terméseiből szezámmagolajjal készült olajos kivonat.  A terméseknek a különböző eredetű sebek és fekélyek gyógyulását elősegítő hatása főként a zsíroldékony, karotinoid-vegyületeinek köszönhető, melyek a szezámmagolajjal történő kivonás során kerülnek az olajos kivonatba.   Fontos szerepet töltenek be a bőr ápolásában, hiszen az említett zsírsavak ún. esszenciális és bőralkotó zsírsavak. A szezámmagolajjal készült olajos kivonat bőrápoló és bőrvédő olajként önmagában, vagy különféle bőrvédő, napozó, bőr öregedési folyamatát lassító kozmetikai készítmények alkotórészeként egyaránt használhat

Jojoba

A jojobaolajat a jojobafélék családjába tartozó jojobafa magvaiból préseléssel és finomítással állítják elő. Ez a termék aranysárga színű, olajszerű, folyékony halmazállapotú viasz. A jojobaolaj kedvező tulajdonságaiként említhető, hogy nehezen avasodik, gyorsan beszívódik a bőrbe, jó illatrögzítő és hidratáló, és emellett minden arcbőrtípusnál jól használható. Egymagában, ún. bázisolajként is használható, vagy összetett készítményekben (pl. olajkeverékekben, krémekben) más, alapolajként használt zsíros olajokhoz is adható 10-15%-os mennyiségben.



Körömvirág

A körömvirágolaj a fészekvirágzatúak családjába tartozó kerti körömvirág virágzatából napraforgóolajjal kinyert olajos kivonat, melyhez antioxidáns hatású tokoferolt adnak. A kerti körömvirág virágzata, illetve a csészelevelek nélküli nyelves virágai (ezt körömvirág sziromként is ismerik) gyulladáscsökkentő flavonoidokat, sebgyógyulást elősegítő karotin- és xantofil festékanyagokat, antimikrobiális hatású illóolajat és egyéb hasznos vegyületeket tartalmaznak. A napraforgóolaj, nemcsak mint kivonószer értékes, hanem a bőr ápolásában nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. Az olajos kivonat ezért nem csak mindennapi bőrápolásra (elsősorban a száraz, kirepedezett bőr ápolására) alkalmas, hanem alkotórésze lehet a bőr gyulladásos folyamatainak mérséklésére és a sebek gyógyulási folyamatainak felgyorsítására szánt készítményeknek.

Makadámdió

Makadámdió: Az Ausztráliában honos hármaslevelű makadámdió csonthéjtól megszabadított, zsíros olajban rendkívül gazdag terméséből előállított olaj, mely sajátos összetételének köszönhetően kiváló bőrpuhító, bőrnedvesítő és a bőrgyulladások okozta bőrfeszülést csökkentő hatású. Különösen kedvező tulajdonsága, hogy az avasodás folyamatának hosszú ideig ellenáll, ezért eltarthatósága körülbelül kétszerese a többi, gyakran használt zsíros olajénak. A makadámdió olaját horzsolások és terhességi csíkok eltüntetésére, várandósok és babák bőrének ápolására, a bőr öregedési folyamatának lassítására, illetve a bőrvörösség mérséklésére alkalmas kozmetikai készítmények alkotórészeként, valamint napozószerek és dekorkozmetikumok összetevőjeként lehet eredményesen felhasználni.

Mandula

A mandulaolajat  a rózsafélék családjába tartozó mandulafa  nemesített, édes ízű (édesmandula) terméseiből préseléssel nyerik ki (megj.: a keserű ízű mandulából illóolajat állítanak elő és azt parfümkészítéshez használják). A natív és a hidrogénezett mandulaolaj egyaránt hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A mandulaolaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr szárazságának megszüntetésében. Általános bőrápolószerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használható. A mandulaolaj fontos alap (bázis) olaja számos masszázsolajnak és kozmetikai készítménynek, és önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Más, sajátos összetételű és hatású zsíros olajokkal (pl. jojoba, búzacsíra, makadámdió) jól keverhető. Ez utóbbiakból rendszerint 10-20%-nyit adnak az alapolajként használt mandulaolajhoz.

Sárgabarackmag

A sárgabarackmagolajat a rózsafélék családjába tartozó sárgabarackfa magvaiból állítják elő préseléssel, majd azt követő finomítással. A halványsárga vagy sárga színű olaj fő alkotórésze az olajsav (60-70%) és a linolsav (20-30%), mindkettő telítetlen zsírsav. A bőrpuhító és a bőr szárazságát enyhítő hatású olajat a bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére, valamint az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolására használják, részben önmagában, részben készítmények (arc- és testápoló olajok, krémek, pakolások) vivő- vagy hatóanyagaként.

Szőlőmag

A szőlőmagolajat a szőlőfélék családjába tartozó bortermőszőlő magjaiból hidegen préseléssel, esetenként finomítással állítják elő. Az olaj színe sárgás vagy sárgászöld színű. Legfontosabb alkotórésze a telítetlen linolsav (50-60%) észtere, ami mellett más telítetlen (olaj-, linolénsav) és telített zsírsavak (palmitin-, sztearinsav) észterei is megtalálhatók. Az olaj könnyű szerkezetű, jól felszívódik a bőrbe. Más zsíros olajokkal jól társítható, de bőr- és testápoló alapolajként önmagában is jól alkalmazható. Terhességi csíkok és narancsbőrűség kezelésére is ajánlják a használatát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése