A só ugyanolyan fontos az élet
fenntartásához, mint a víz. Só és víz nélkül nem létezhetünk. Akkor miért
mondják azt, hogy a só egészségtelen? Az őstenger mind a 84 természetes elemet
tartalmazta, ugyanez található meg az őstengerek mélyén feltárt sóbányákban is.
Viszont ami az asztalunkra kerül, az étkezési só már csak nátrium-kloridot
tartalmaz. Ezt a szervezetünk nem természetes anyagként azonosítja és védekezik
ellene.
A konyhasó túlzott mértékű fogyasztásának
következményei lehetnek az ödéma, a cellulitisz, az artritis, a köszvény, a
korai ráncosodás. A hozzáadott jód és fluor csak fokozza a romboló hatását.
Na nézzük csak:
az emberi testnek több mint 70%-a víz;
az emberi agy 90%-a víz;
a könny és a vér 1%-os sóoldat (ez megegyezik
az őstenger só-koncentrációjával);
a magzatvíz nem más, mint 37°C-os, 1%-os
sóoldat;
Só nélkül az agyunk nem lenne képes
gondolatok megformálására.
A
só-koncentráció biztosítja a vérplazma állandó ozmotikus nyomását, amely a vér
és szövetek közötti anyagcseréhez szükséges. Só nélkül nem lennénk képesek
egyetlen gondolat megformálására sem, ugyanis a sóban levő kálium és nátrium
teszi lehetővé az impulzusok továbbítását. Tudnunk kell, hogy a víz és a só az
élet építő elemei, ezért nagy jelentőségűek egészségünkre és közérzetünkre
nézve.
Az
őstengerek kiszáradását úgy 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája
okozta. Ez az energia és annak minden pozitív tulajdonsága található a
sókristály rácsaiban. Víz hozzáadásával ezt az energiát szabadítjuk fel, a
felszabadult energia-tengernek pedig egyetlen feladata, hogy életet adjon és
fenntartsa azt. Már őseink is tudták, hogy a só létfontosságú. A só lelőhelyek
nagy kincsnek számítottak, azokat szigorúan őrizték. A só volt maga a hatalom
és a pénz. Ezért is nevezték fehér aranynak.
Mi
azonban e csodás fehér arany helyett fehér mérget használunk, mert bár só
nélkül nincs élet, só fogyasztásunk egyértelműen egészségkárosító. Az általunk
használt étkezési sónak ugyanis szinte semmi köze nincs a természetes
kristálysóhoz. A közismert étkezési só főleg NaCl-ból áll, és nem tartalmazza
azt a további 82 elemet, ami a természetes kristálysót igazi, életet adó
élelmiszerré teszi. Sajnos az ipari feldolgozás során éppen ezek a
leghasznosabb ásványok és nyomelemek kerülnek eltávolításra.
Az asztalunkra kerülő konyhasót, a NaCl-ot
szervezetünk mesterséges anyagként, sejtméregként könyveli el, és egészséges
önvédő mechanizmusa mielőbb szabadulni akar tőle.
A szervezetünk számára szükséges napi só
mennyiség: 0,2 gramm, ezzel szemben egy európai ember átlagosan napi 15-20
grammot fogyaszt, ami 75-100-szoros túlfogyasztás!
Következményei: a cellulit, és a vizenyő, de
a magas vérnyomás kialakulása is lehet a túlzott só fogyasztás következménye.
Mivel vesén keresztül mindössze napi 5-7 gramm sót tudunk kiválasztani,
kiválasztó szerveink iszonyatos túlterhelésnek vannak kitéve. A fennmaradó, ki
nem választott sót okos szervezetünk megpróbálja hidratizációval ártalmatlanná
tenni, amihez a szükséges nagy mennyiségű vizet a sejtjeinkből nyeri. Ennek
következménye a dehidratált sejtek elhalása.
Szerencsére, az emberi szervezet hihetetlenül
intelligens, és egy szinten túl már nem használja fel a sejtfolyadékot. Viszont
muszáj védekeznie a túl sok NaCl ellen, így kikristályosítja azt. De ezzel a probléma
nincs megoldva, sőt! A kialakult sókristályok lerakódnak az ízületeinkben,
aminek következménye a sok reumás megbetegedés, köszvény, arthrosis, artritis,
valamint ide vezethető vissza a vese- és epekő képződése is.
Mi a megoldás?
A két legfontosabb:
A hétköznapi konyhasót cseréljük le jó
minőségű (!), természetes kristálysóra
Figyeljünk oda a bevitt só mennyiségére.
Földünkön a tengerekben és a kőzetekben nagy
mennyiségben van jelen a só. Sajnos az egyre erősebb környezetszennyezés miatt
a tengeri só minősége nagymértékben csökken. Viszont a föld belsejében
található só védett a káros külső behatásoktól.
A sóbányákban a só nagy része kősó formájában
található meg, amiben ugyan jelen vannak a szükséges ásványok, de a kősó
szerkezete miatt ezek nem, vagy csak kis mértékben tudnak beépülni sejtjeinkbe.
A kristálysó egy sokkal tökéletesebb belső
struktúrával rendelkezik. Ahhoz, hogy a kristálysó megőrizze természetes
tulajdonságait és frekvenciamintáját, elengedhetetlen a kézzel való fejtés és
szortírozás. Mivel ez sokkal nagyobb és nehezebb munka, ezért a természetes
kristálysó ára sokszorosa a konyhasóénak. Viszont ha végiggondoljuk, hogy mi
mindent nyerhetünk a só fogyasztási szokásaink átalakításával, ez az ár már nem
is tűnik soknak.
Felhasznált irodalom ebben a témakörben:
Dr. James A. Duke: Gyógynövény-patika
Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok
Angela Maria Mauri: Zöldségek és gyümölcsök
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése