Illóolajak



Történetük:

Az illatok ősidők óta kulcsszerepet játszanak érzelmeink és jó közérzetünk fokozásában. Bizonyított tény, hogy a lelkiállapotot, a hangulatot ezernyi tényező befolyásolja. Ezek közé tartoznak az illatok is. Az illatok által rögzült érzések egész életünket végigkísérik, meghatározzák mindennapjainkat, hangulatunkat és közérzetünket. Ezért van az, hogy vonzódunk a kellemes illatokhoz.
Illatokhoz kötődhetnek az emlékek, élmények, melyek később az illat segítségével akár elő is hívhatók. Ennek az oka, hogy az illatokat és érzéseket azonos agyfélteke (jobb) azonosítja. Az aromaterápia ezeket hasznosítja a gyógyítás és a szépségápolás területén.

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban - India, Kína, Egyiptom - is használták testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, járványok terjedésének megállítására, vagy a halottak bebalzsamozására. Az ősi Indus-völgyi civilizációt feltáró ásatások során a mai Pakisztán területén i.e. 3000-ből származó terracota „desztilláló készüléket”, valamint parfümök tárolására használt edényeket találtak, mely arra utal, hogy 4-5 ezer évvel ezelőtt az illóolajos növényeknek nem csupán a kivonatait, hanem a desztillátumát (illóolajban gazdag kivonatát) is használták.
Az illatos olajok és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba.
Az illóolajok használata a középkori Európában először Spanyolországban, később Dél-Franciaországban vált ismertté, majd mindenütt elterjedt. A kolostorokban igen magas szintre emelték a gyógy- és illóolajos növények termesztését, e növények és az illóolajok használatát.

Élettani hátterük

Az aromákat az orr hátsó részében lévő idegvégződések érzékelik, és a jeleket az agy limbikus rendszerébe továbbítják. A limbikus rendszer befolyásolja a hypothalamus működését, márpedig ez irányítja a hipofízist, amely központi szerepet játszik a szervezet hormonháztartásának irányításában.
Az aromaterápiában használt illóolajok bejuthatnak a testbe más módon is, például a bőrön keresztül, mely a test legnagyobb szerve. A masszázs vagy az aromaterápiás fürdő révén az illóolajok apró molekulái felszívódnak a bőrön keresztül. Azután feloldódnak a test zsírszöveteiben és testnedveiben. Így a keringés révén eljuthatnak a nyirok- és véráramba, ezeken keresztül ellazítanak, illetve stimulálnak, méregtelenítenek és regenerálnak.

Gyógyítás és szépítkezés illóolajokkal?

Egyre többen ismerik fel a természetes gyógymódoknak, köztük az aromaterápiának a fontosságát. A mesterségesen előállított gyógyszerek és kozmetikumok mellékhatásaitól, valamint a rohamosan dráguló orvosi ellátástól szenvedve, sokan fordulnak a hagyomány által kínált gyógymódokhoz. Az aromaterápia mostanra újra virágkorát éli, hiszen megelőzésre és akkut, krónikus megbetegedések esetén is alkalmazható.


Mire jók az illóolajok?

Az illóolajok felhasználási lehetősége igen változatos. Alkalmazásukkal sok betegség megelőzhető, enyhíthető. Ma már bizonyított tény, hogy az illóolajok a baktériumok, vírusok és gombák szaporodását gátolják. Ezenkívül, fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, emésztésjavító hatásuk is van. Általánosságban véve erősítik az immunrendszert. Ezenkívül, a szépségápolásban is nagy szerepet játszanak, hiszen serkentik a bőrréteg sejtképződését és anyagcseréjét. Megnyugtatják az érzékeny bőrt és enyhítik a gyulladásokat. Van olyan illóolaj, ami oldja az izomgörcsöket, és lazítja az izmokat. Azonban mindezeket az előnyöket csak a természetes forrásból nyert, és vízgőz-desztillációval vagy préseléssel kivont illóolajoktól várhatunk!

1. Javítják közérzetünket

2. Illatosítanak és szagtalanítanak

3. Fertőtlenítik a levegőt

4. Megfázás esetén oldják a nyálkát és könnyítik a légzést

5. Elpusztítják a baktériumokat

6. Tisztítják és ápolják a bőrt

Alkalmazásuk, illetve kiválasztódásuk helyétől függően az alábbi főbb hatásokkal rendelkeznek:

Antimikrobiális hatás (baktériumok, gombák szaporodását, fejlődését gátló hatás) – valamennyi szervrendszernél számolhatunk e hatás érvényesülésével (néhány ismertebb antimikrobiális hatású illóolaj: cickafark, citrom, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, kamilla, levendula, szegfűszeg, teafa),

Légutakra gyakorolt hatások: számos illóolaj a tüdőn keresztül választódik ki, elősegíti a légutakban letapadt kórós váladék elfolyósítását és kiürülését, melynek köszönhetően javul a légutak átjárhatósága (ilyen hatásokkal bíró olajok: ánizs, édeskömény, erdeifenyő, eukaliptusz, törpefenyő); emellett egyes illóolajoknak (pl. kakukkfű) a hörgők görcsét oldó hatásával is számolni lehet,

Bőrvörösítő hatás: az illóolajok külsőleg alkalmazva fokozzák a bőr és az izomszövetek vérellátását, és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek (ilyen hatású olajok: boróka, borsmenta, erdeifenyő, eukaliptusz, kámfor, rozmaring),

Emésztőrendszerre gyakorolt hatások: belsőleges alkalmazásnál leginkább az étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és az epehajtó hatások érvényesülnek (ilyen hatású olajok: ánizs, borsmenta, édeskömény); külsőleges alkalmazásnál, például a kisgyermekek bélgörcsének kezelésére szánt, ánizs vagy édeskömény illóolajat tartalmazó masszázsolajnál, csak az enyhe görcsoldó hatással számolhatunk,

Vizeletkiválasztó-rendszerre kifejtett hatások (fertőtlenítő, vizelethajtó és görcsoldó): ilyenre példa a borókaolaj,

Nyugtató hatás: ilyen hatású például a citromfű és a levendula olaja.

Az illóolajak használati módjai

1. párologtatás

Illatosítóként, párologtatóként használva teremthetünk általuk különleges légkört. A permet belélegezve terápiás szempontból is hasznos lehet. Ha párologtató aromamécsest használunk, tegyünk egy kis vizet a párologtató edény felső részébe, és 7-10 csepp illóolajat adjunk hozzá, mielőtt meggyújtjuk alatta a gyertyát.

2. fürdővízbe

A fürdővíz melege nemcsak ellazít, hanem lehetővé teszi a bőr számára, hogy jobban magába szívhassa az illóolajakat. A hígított olajat a folyóvízhez adjuk, a hő így elősegíti a párolgását is. Csak a nem irritáló illóolajakat, mint a levendulát és a német kamillát lehet egyenesen hozzáadni a fürdővízhez, az összes többi olajat először az előírt alapolajban fel kell hígítani.

3. masszázs

Az aromaterápiás masszázs során az illóolaj jótékony hatását egyszerre élvezhetjük a masszázséval. Az érintés eleve nyugtatóan hat az idegekre.

4. inhalálás

Az inhalálás a köhögés, megfázás, torokgyulladás és bőrtisztítás kiváló módja. Tegyünk nagyon forró vizet egy tálba, és adjunk hozzá 3-4 csepp illóolajat. Ezután hajoljunk a tál fölé egy nagy törölközőt borítva a fejünkre, és lélegezzük be a gőzt.

5. borogatás

A betegségtől függően a meleg vagy hideg borogatás hatékony módja a helyi panaszok kezelésének.

Meleg borogatás elkészítéséhez öntsünk forró vizet egy tálba, majd adjunk hozzá illóolajat. Mártsunk a vízbe egy pamuttörölközőt, és a fölösleges víz kicsavarása után azonnal helyezzük a fájó területre! A meleg borogatás igen hatékony olyan problémák esetében, mint a bőrgyulladás, izom- és ízületi gyulladás, köszvény, reuma, húzódás, ficam, hátfájás, stb.

Hideg borogatáshoz tegyünk néhány jégkockát egy tál hideg vízbe, majd adjunk hozzá illóolajat. A hideg borogatás rendkívül hatékony a fejfájás bizonyos fajtáira, lázcsillapításra, illetve különböző gyulladt felületekre.

A folytatásban: Az illóolajak ismertetése.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése