Fenyőfélék




Boróka:

A boróka illóolajat a ciprusfélék családjába tartozó közönséges boróka érett álbogyóiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 2-3%-os hozammal. Az olaj, színtelen, vagy halványsárga színű, fűszeres és a terpentinre emlékeztető illatú.  A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos borókaolaj egyebek mellett fertőtlenítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, köptető, vizelethajtó.
Terápiás és kozmetikai célú alkalmazása egyaránt ismert. Leggyakrabban különböző eredetű krónikus mozgásszervi megbetegedések kezelésre használják bedörzsölőszerek, pakolások, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként. Az illóolaj vízelethajtó tulajdonsága salaktalanító hatású összetett készítményekben hasznosítható, emellett a húgyúti fertőzések kezelésében használt vizelethajtó és fertőtlenítő hatású készítmények alkotórészeként is jó eredménnyel alkalmazható a terápiában. Az olaj gyulladáscsökkentő hatását epecseppek alkotórészeként is értékesítik. A borókaolaj alkalmazásának ugyancsak fontos területeként említhetők a különféle légúti megbetegedések, melyek megelőzésére és kezelésére inhaláló és szauna készítmények, orrkenőcsök alkotórészeként használható, de karácsonyi hangulatot előidéző illóolaj keverékek alkotórészeként is jól érvényesül a borókaolaj frissítő és légtérfertőtlenítő hatása. A borókaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, és nincs vesekárosító hatása, vesegyulladásos betegeknél azonban ellenjavallt a borókaolaj alkalmazása. Az olajat lehetőleg frissen használjuk, mert a fenyőolajokhoz hasonlóan a ciprusfélék olajai is viszonylag gyorsan oxidálódnak. A borókaolaj a legjobb választás a vizeletkiválasztó szervek kezelésére, húgyhólyaggyulladás és húgyúti megbetegedések esetén. Ülőfürdőhöz adagolva gyógyítja az aranyeret és a menstruációs problémákat. Masszázsolajban használva csökkenti az izomgörcs és az ízületi gyulladás fájdalmait is. Inhalálásával a megfázás, a hörghurut és a köhögés kúrálható vele. Segít a pattanások eltüntetésében gyulladás gátló hatása miatt. Narancsbőr és visszértágulat ellen is kiváló. Illata segít leküzdeni az ideges feszültséget, a szorongást és a stresszt. Visszaadja az érzelmileg kimerült ember életerejét.
Figyelmeztetés: Terhesek és vesebetegek számára nem javallott erőteljes folyadékkiválasztó hatása miatt!


Cédrusfa:

A cédrus illóolajat a fenyőfafélék családjába tartozó, Algériában honos és Marokkóban termesztett Atlasz-cédrusfa törzséből vízgőz-desztillációval állítják elő. A törzsből előállított olaj mellett a levelekből desztillált olajat is forgalmazzák. Az illóolaj sárga vagy vöröses színű, de a borostyán színárnyalatai is felfedezhetők benne. Illata fenyőre emlékeztető, balzsamos jellegű. A cédrus illóolaj fontosabb hatásaiként antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó. A cédrus illóolaja masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként, inhalálásra és párologtatásra használt keverékekben légúti panaszok, illetve bőrápoló kozmetikai készítmények (pl. narancsbőr, illetve zsíros bőr ápolására szánt készítmények) alkotórészeként hasznosítható. Emellett rovarok távoltartására alkalmas. A cédrusolaj a bőrt nagyon enyhén irritálja, bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása viszont nincs. Mint minden tűlevelű örökzöld fa olaja, a cédrusolaj is megkönnyíti a köhögést, és csökkenti a megfázás kellemetlen hatásait. Köptető hatású, és enyhíti a torokgyulladást. Csökkenti az ízületi és reumás fájdalmakat. A bőrkiütések ismert ellenszere. Nyugtató, gyulladáscsökkentő. Normalizálja a faggyútermelést. Jól alkalmazható a gombás bőrbetegségek kezelésére is. Megszünteti a fejbőr korpásódását, és javítja a haj állagát. Serkenti a hajhagymák működését. A cédrusolaj illata csökkenti az ideges feszültséget. Eloszlatja a haragot és a félelmet. Határozottá és önállóvá tesz.
Figyelmeztetés: Terhesség esetén nem ajánlott!


Ciprus:
A ciprus illóolajat a ciprusfafélék családjába tartozó, a Földközi-tenger környékén elterjedt ciprusfa pikkelyleveles hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-1,2%-os hozammal. A ciprusolaj halványsárga vagy olivazöldes színű, édeskés, fenyőkre emlékeztetően balzsamos, de kissé füstös illatú, és az olaj illatában citromos vagy ámbrára emlékeztető mellékillat is felfedezhető. A ciprus illóolaja antimikrobiális, légút tisztító, bőrvörösítő, keringésfokozó és szagtalanító főbb hatásokkal rendelkezik. A ciprusolajat légúti és mozgásszervi panaszok, illetve perifériális vérkeringési zavarok kezelésében inhaláló keverékek, szauna-, fürdő- és masszázsolaj keverékek, illetve bedörzsölőszerek alkotórészeként használhatjuk. Az olaj dezodoráló és szagtalanító hatását bőrápoló olajokban és egyéb kozmetikai készítményekben hasznosíthatjuk. A ciprusolaj a bőrt nagyon enyhén irritálja, bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása viszont nincs.


Erdei fenyő:

A fenyőfélék családjába tartozó erdeifenyőből kétféle illóolajat is előállítanak. A terpentinolajat a fatörzs bemetszésekor kifolyó természetes balzsamból nyerik ki vízgőzdesztillációval. A desztilláció után visszamaradó rész a gyanta. A fa friss tűleveleiből és ágvégeiből nyerik ki a forgalomba kerülő „fenyőtű” olajat, amely hivatalos a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A levélolaj színtelen vagy halványzöld színű, friss, balzsamos, jól felismerhetően fenyőtű illatú. Az említett erdeifenyő olajok antimikrobiális, bőrvörösítő, keringésfokozó és tonizáló hatásúak. Gyakori alkotórészei a különféle légúti megbetegedések kezelésére ajánlott orr- és légzéskönnyítő mellkasi kenőcsöknek, inhaláló szereknek, valamint a különböző eredetű izom- és idegfájdalmak esetén ajánlott masszázs- és fürdőolajoknak, a különféle fürdőkészítményeknek (gél, fürdőtabletta), bedörzsölőszereknek és kenőcsöknek. Az erdeifenyő illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus. Az olajat „frissen” ajánlott használni, mert a régebbi, lejárt és oxidált olajok irritálhatják a bőrt. A fenyő bármilyen légzőszervi fertőzés kezelésére alkalmas. A hörghurut, a megfázás, az influenza és a torokgyulladás ellen is alkalmas. Felszabadítja a letapadt nyálkát, kitisztítja a melléküregeket. Ezáltal könnyíti a légzést és csillapítja a köhögést. A fenyőolaj csillapítja a lázat, valamint enyhíti az izmok fájdalmát és görcseit, lazítja az ízületi merevséget, és enyhíti az ízületi gyulladást. Serkenti a vérkeringést és növeli a vérnyomást. Serkenti a méreganyagok kiválasztását a bőrből. Egyaránt használható a száraz és a zsíros bőrön. Bevált ellenszer korpásódás és túlzott faggyúsódás ellen. Kiváló rovarriasztó. Illata frissítő hatású testi és szellemi kimerültség esetén is.
Figyelmeztetés: Magas vérnyomásban szenvedőknek valamint túlzottan érzékeny bőr esetén nem ajánlott!


Kínai cédrus:
A kínai cédrus illóolajat a ciprusfélék családjába tartozó, Kínában honos kínai cédrusfa (kínai szomorú ciprus néven is ismert) törzsének farészéből gőz- vagy vízgőzdesztillációval állítják elő. Az olaj színtelen, vagy enyhén sárgás színű, jellegzetesen füstös, fás és enyhén balzsamos illatú. Az illóolaj rovarriasztó és meditációt elősegítő hatású, ezért elsősorban aromalámpás párologtatásra ajánlható a használata. Különleges és érdekes illata miatt egzotikus parfümök, szappanok és illatgyertyák készítésére is felhasználják.





Törpefenyő:

Kárpátok, Alpok, Pireneusok őshonos törpefenyő tűleveleiből, illetve tűleves ágaiból nyerik ki vízgőz-desztillációval. Az illóolaj színtelen, balzsamos, fenyőre emlékeztető és kissé kesernyés illatú. A VII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos törpefenyő illóolaj elsősorban antibakteriális, légzéskönnyítő, ill. a bőr és a bőr alatti izomzat vérkeringését fokozó, fájdalomcsillapító és izomlazító főbb hatásokkal rendelkezik. Terápiás célú alkalmazásának két fő területe van, a krónikus légúti megbetegedések (pl. hörghurut, homlok- és arcüreggyulladás) és az izületi-, ill. izombántalmak kiegészítő kezelése. Az olajat meghűléses, influenzás időszakokban legegyszerűbben zsebkendőre cseppentve vagy aromalámpa vizébe téve lélegezhetjük be, ill. párologtathatjuk el. Emellett inhalálásra, szaunázásra és gyógyfürdő alkotórészeként is használhatjuk a törpefenyő olajat a hűléses panaszok (orrdugulás stb.) mérséklésére. Leggyakoribb azonban a masszázsolajok formájában történő alkalmazása, mely esetben jól érvényesülhetnek az olajnak a bőrvörösítő, keringésfokozó és izomlazító hatásai. A felsoroltak mellett a jó fizikai és mentális közérzet elérése érdekében masszázs- és fürdőolajok, illetve bedörzsölőszerek hatóanyagaként, valamint levegőillatosítóként is használják ezt az olajat. A törpefenyő illóolaja nem toxikus, enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.


Lucfenyő:

A karácsonyfaként is ismert lucfenyő illóolajat a fenyőfélék családjába tartozó, nálunk is honos lucfenyő tűleveleiből és zsenge hajtásaiból, vagy tobozaiból nyerik ki. A lucfenyő illóolaj hatása és alkalmazása megegyezik a jegenyefenyőével, különbség elsősorban a két fenyőolaj illatában és a többnyire azonos összetevők eltérő arányában van. A lucfenyő tűleveleiből és zsenge hajtásaiból készült illóolaj nem mérgező, enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.
A fenyőolajok könnyen oxidálódnak, ezért gondot kell fordítani a lejárati idők betartására és a hűvös helyen történő tárolására. A lejárt, régi olajok használatakor megnő a bőr irritálásának esélye.



A folytatásban: Fűszerolajak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése