A citrusfélék



Bergamott:


A bergamott illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó bergamottfa terméséből többnyire préseléssel majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki, az olajat. Emellett vízgőzdesztillációval is állítanak elő olyan illóolajat, amely a fototoxikus hatású furanokumarin-vegyületektől mentes, például a bergapténtől. 
Antiszeptikus, fertőtlenítõőhatása révén enyhíti a megfázással és az influenzával járó tüneteket és lázat. Csillapítja a torokgyulladást. Alkalmas a bőrfertőzések és a pattanások kezelésére is. Összehúzó, bőrtisztító hatású.
A bergamott illata felvidítja és frissíti a lelket. Eloszlatja a félelmet és az aggodalmaskodást, mérsékli a szorongást. Elsimítja az érzelmek hullámzását. Még az idegösszeomlás szélén álló embert is megnyugtatja. Örömérzetet vált ki és boldogsággal tölt el. Alkalmas az önbizalom helyreállítására.
Figyelmeztetés: fényérzékennyé teszi a bőrt! Külső használata után 12 óráig ne menjünk a napra.
Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szauna készítmények formájában alkalmazzák.
A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban, kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, például aknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés mérséklésére alkalmas készítmények egyik összetevőjeként.
Az illóolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a kellemetlen szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtér illatosítóként is alkalmazzák.
A bergamottolajat az élelmiszeriparban az Earl Grey tea ízesítésére is használják.


Citrom:

A citrom illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó európai citromfa gyümölcsének héjából préseléssel, majd ezt követő szűréssel és centrifugálással), vagy vízgőz desztillációval nyerik ki.  Az utóbbi esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől (pl. bergaptén).
Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú. A citromolaj hivatalos a jelenleg érvényben lévő VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők.
Erős baktériumölő hatású. Bevált ellenszer hörghurut, köhögés, torokfájás, meghűlés és influenza esetén. Megelőzhetők vele a baktériumos fertőzések. Serkenti és erősíti a test védekezőképességét. Csökkenti, a megfázáskor észlelhető izomfájdalmat. Segíti a herpesz gyógyulását. Bizonyos ekcémák kezelésére is alkalmas. Csillapítja a fejfájást. Normalizálja a bőr faggyútermelését. Megszünteti a fejbőr korpásódását, és zsírosodását. Élénkíti a renyhe bőranyagcserét, felfrissíti az öreg bőrt, segít a narancsbőr gyógyításában. Csökkenti a szemölcsök terjedését.
A citromolaj illata frissít és lelket önt az emberbe. Ösztönzi az emlékek felidézését, a figyelem összpontosítását. Eloszlatja a félelmeket, és a határozatlanságot. Elcsendesíti az érzelmi kitöréseket.
Figyelmeztetés: fényérzékennyé teszi a bőrt!
A citromolaj szinte nélkülözhetetlen a különböző helyiségek légterének (kórházak stb.) fertőtlenítésében, amit főként járványos időszakokban érdemes használni (tehát nem csak légtér illatosítóként lehet alkalmazni). Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek (pl. nyugtató - frissítő fürdők készítésére alkalmas készítményeknek, bőrápolóknak, borotválkozás utáni készítményeknek, parfümöknek), melyek előállításánál inkább a bergaptén-mentes, vízgőzdesztillációval készült olajat használják. A citrom illóolajat a fentiek mellett ízjavítóként (pl. csukamájolajat tartalmazó összetételekben), orrkenőcsök- és orrnyálkahártya-védő készítmények alkotórészeként, ill. emésztési zavarok megszüntetésére alkalmas összetételekben (cseppekben) alkalmazzák.


Édes narancs

Az édes narancs illóolajat a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó, Kínában őshonos, örökzöld édes narancsfa (Citrus sinensis) gyümölcsének külső terméshéjából nyerik ki hidegen sajtolással, majd ezt követő szűréssel és centrifugálással, mintegy 0,5-1% mennyiségben. Az olaj színe sárgától narancssárgáig többféle árnyalatot ad, illata édeskés. A közérzetjavító és fertőtlenítő hatású olaj fő alkotórésze a legalább 80-90%-ban jelenlévő limonén. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos édesnarancs illóolajat aromafürdő; inhaláció; masszázs- és fürdőolajok, valamint aromalámpás párologtatás formájában légtér fertőtlenítésre és frissítésre; nyugtalanság és szorongás oldására, alvászavarok megszüntetésére, illetve kozmetikai jellegű bőrpanaszok kezelésére használják. 
A narancsolaj megkönnyíti a hörghurut és az influenza elviselését. Elősegíti a C-vitamin felszívódását, növeli az ellenálló-képességet. Előnyösen használható szájfekély és ínygyulladás esetén. Csillapítja az izmok és ízületek fájdalmát. Elállítja a hasmenést és szabályozza a bélmozgást. Elősegíti a célszerű tápanyag-feldolgozást.
A narancsolaj visszaadja a száraz vagy zsíros bőr egyensúlyát. Javítja a bőr vérellátását, lágyítja az érdes bőrt. Halványítja a bőrön levő foltokat. A narancsbőr gyógyulását is előmozdítja.
Illata egyensúlyban tartja az érzelmeket. Ha szükséges megnyugtatja, ha kell, élénkíti. Erővel tölti el a testet és a lelket. Nagyon hatékony a téli levertség és egyéb okból fellépő ideges letörtség kezelésére. Ösztönzi a harmóniát. Fölkelti az alkotókedvet.


Graperuit


A grapefruit illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó grapefruit (Citrus paradisi) terméshéjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A terméshéj mellett alkalmanként a termésekből is préselnek ki olajat. Ez utóbbi esetben az illóolajat és a vizes-frakciót centrifugálással választják szét. Az illóolaj színe zöldessárga, narancsra emlékeztető illatú, de annál frissebb, fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú. Az illóolaj főbb hatásaiként a fertőtlenítő, antimikrobiális, nyugtató, valamint a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését elősegítő hatásokat lehet megemlíteni. A grapefruitolajat e hatások miatt szorongások oldására és a meghűlések okozta kellemetlen tünetek enyhítésére lehet használni aromalámpák vizébe cseppentve vagy levegőbe porlasztva, illetve a légzés könnyítését célzó inhaláló keverékek alkotórészeként. Emellett zsíros, pattanásos bőr ápolására, illetve cellulitis kezelésére szánt készítmények egyik hatóanyagaként is ajánlják a grapefruit illóolajat tartalmazó készítményeket. Kellemes, frissítő illata miatt kedvelt alkotórésze a masszázs- és fürdőolajoknak is. 


Klementin

A Klementin illóolajat (Aetheroleum clementinae) a mandarinhoz botanikailag nagyon közel álló klementin termésének héjából állítják elő. A klementin terméshéjának illóolaja színében, illatában és összetételében egyaránt hasonlít a mandarin terméshéj-olajhoz.
A Klementin illóolaja a legerőteljesebb nyugtató és szorongásoldó hatású illóolajok közé tartozik, de a limonénnek köszönhetően kifejezett antimikrobiális tulajdonsága is van. A Klementin terméshéjából kinyert olajat feszültség és idegesség okozta álmatlanság, szorongás, illetve fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szauna készítmények formájában alkalmazzák. Az illóolajat illatösszetevőként és szagtalanító (dezodoráló) alkotórészként hasznosítják különféle kozmetikai készítményekben, illetve parfümökben.
A klementinből kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.


Limett

A limett illóolajat (Aetheroleum limettae) a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó, India északkeleti részein, valamint Burmában és Malaysiában honos limettfa (savanyú narancs, zöldnarancs; Citrus aurantifolia, syn.: Citrus limetta, C. lima) érett terméséből rendszerint préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással), ritkábban vízgőz-desztillációval nyerik ki. A préseléssel kinyert illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, illata szúrós, narancsra emlékeztető. A vízgőz-desztillációval kinyert olaj, színtelen, kellemesen citromos, friss illatú. 
 A limett illóolaja antimikrobiális és frissítő fő hatásokkal rendelkezik, melyet elsősorban aromalámpás párologtatásra, légfrissítésre, valamint frissítő hatású fürdő- és masszázsolajok alkotórészeként használnak. Az olaj antimikrobiális és szagtalanító tulajdonságai miatt dezodorok és parfümök egyik összetevőjeként is felhasználásra kerül.
A limett terméséből kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja és nincs bőrérzékenyítő hatása. A hidegen préseléssel kinyert vagy a rosszul tárolt olajok esetében fototoxikus hatás jelentkezhet. Az előbbi erkerülése érdekében a hidegen préseléssel kinyert grapefruit illóolajat tartalmazó kozmetikai készítmény használata után legalább 12 órát várjunk a napozással és a szoláriumozással.


Mandarin

A mandarin illóolajat (Aetheroleum mandarinae) a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó, Kelet-Ázsiából származó mandarinfa (Citrus reticulata, syn. Citrus nobilis var. deliciosa) terméshéjából többnyire préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki. Emellett vízgőz desztillációval is állítanak elő olajat, részben a termések héjából, részben a virágos és alkalmanként apró zöld terméseket is tartalmazó leveles hajtásokból. A mandarin terméshéjából készült olaj színe rendszerint narancssárga, illata fűszeres, balzsamos, friss gyümölcsre emlékeztető. A préseléssel kinyert illóolaj fő alkotórészei a limonén (70-80%), ami mellett az illatért felelős metil-antranilsav-metilészter érdemel említést. A mandarin petitgrain illóolaj színe sárga, illata fűszeres.
Nyugtató, közérzetjavító hatású. Kisgyermekeknél is alkalmazható! Védi a bőr rugalmasságát. Terhességi csíkok megjelenésénél is alkalmazható. A mandarin illóolaja a legerőteljesebb nyugtató és szorongásoldó hatású illóolajok közé tartozik, de a limonénnek köszönhetően kifejezett antimikrobiális tulajdonsága is van. A terméshéjból kinyert olajat feszültség és idegesség okozta álmatlanság, szorongás, illetve fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szauna-készítmények formájában alkalmazzák. Az illóolajat illatösszetevőként és szagtalanító (dezodoráló) alkotórészként hasznosítják különféle kozmetikai készítményekben, illetve parfümökben.
A mandarinból kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.


Narancs

A narancsfélék családjába (Rutaceae) és a Citrusok nemzetségébe tartozó narancsok közül több féléből (keserű-, édes- és bergamott-) is előállítanak illóolajat. A narancs illóolajat a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó, Kínában őshonos, örökzöld narancsfa (Citrus aurantium) gyümölcsének külső terméshéjából nyerik ki hidegen sajtolással, majd ezt követő szűréssel és centrifugálással, kb. 1% mennyiségben. A terméshéjból kinyert illóolaj a Citrus-félék olajára jellemző illatú, édeskés. Fő alkotórésze a limonén, melynek mennyisége eléri a 90%-ot. A narancsolajat elsősorban légtér-illatosításra, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként alkalmazzák.
A narancs illóolaj nem toxikus, nem irritáló, de fényérzékenyítő hatású lehet


Narancsvirág

A narancsvirág olaja nyugtató hatású, csökkenti az érzelmi felindulást. Még a sokkos állapotba került beteg megnyugtatására is alkalmas. Eloszlatja a haragos indulatokat, enyhíti a bánatot.
A narancsvirágolaj enyhíti az izmok feszültségét és görcsösségét, valamint a menstruációs görcsöket is.
Élénkíti a vérkeringést és serkenti az új sejtek képződését. Ennél fogva megelőzhető vele a bőr kinyúlása miatti csúnya hegesedés. Minden bőrtípusra alkalmas. Száraz bőr esetén visszaadja a bőr egészséges nedvességét. Megnyugtatja az érzékeny és izgatott bőrt. Sőt jól kezelhető vele az ekcéma is. Zsíros, pattanásos bőr esetén is számíthatunk rá, mivel szabályozza a bőr zsírháztartását, és megakadályozza a pórusok kitágulását.
Az érzékeny bőrt nem irritálja, nincs fototoxikus mellékhatása!


A folytatásban: A fenyőfélék








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése