Egzotikus illatok



Citromos eukaliptusz

A citromos eukaliptusz illóolajat a mirtuszfélék családjába tartozó citromos eukaliptusz friss leveleiből, és hajtásvégeiből vízgőz desztillációval állítják. Az olaj, színtelen vagy halványsárga színű, édeskés, balzsamos, citromra emlékeztető.   Az olaj főbb hatásaiként az alábbiak említhetők meg: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató és rovarriasztó. A citromos eukaliptusz olajt az említett hatásai miatt légúti- és mozgásszervi panaszok, bőrfertőzések kezelésére, valamint szúnyogok és más rovarok távoltartására alkalmas készítmények összetevőjeként használják fel, részben aromalámpás párologtatás, részben külsőleg alkalmazható fürdő- és masszázsolajok, illetve egyéb készítmények formájában.

Citromos teafa

A citromos teafa illóolajat az Ausztráliában honos és több helyütt termesztett, örökzöld citromos teafa leveleiből és leveles ágvégeiből vízgőz desztillációval nyerik ki. Az illóolaj színe halványsárga, illata erőteljesen citromra emlékeztető, de a citromos vezető illat mögött virágos, kissé fűszeres illat érezhető.   Az illóolaj főbb hatásaiként az antibakteriális, rovarriasztó és nyugtató hatásokat jelölik meg. A citromos teafa illóolajat sokféle céllal és formában lehet alkalmazni. Rovarriasztásra és levegőfertőtlenítésre aromalámpába tett vízbe cseppentve, vagy vízbe téve és alaposan összerázva, majd a légtérbe permetezve használhatjuk. Hűléses megbetegedések idején nem csak szobák, munkahelyek légterének fertőtlenítésére alkalmazhatjuk, hanem inhalálásra és fürdővízbe téve is. Láb- és körömgombásodás esetén bőr- és körömápoló olajok és lábfürdők egyik alkotórészeként jól érvényesül az olaj antimikrobiális tulajdonságai.  Stressz oldására, fürdőolajok alkotórészeként, valamint a helyiségek légterébe permetezve is használhatjuk. Izom- és reumás fájdalmak mérséklésére masszázs- és fürdőkészítmények, valamint bedörzsölő szerek összetevőjeként ajánlják a használatát.

Citronella

A citronella illóolajat a pázsitfűfélék családjába tartozó ceyloni friss, szikkasztott vagy szárított leveles hajtásaiból, alkalmanként a gyökeres növényből vízgőz-desztillációval nyerik ki.  A citronella olaj színe barnássárga, illatában egyes örökzöldekre jellemző illóolaj komponensek érződnek ki.  A citronella olaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, rovarriasztó, emésztőrendszeri tonizáló és görcsoldó főbb hatásokkal rendelkezik. A citronellaolajat rovarriasztó hatású készítmények (spray-k, stiftek, gyertyák) illatanyagaként, reumás és izületi fájdalmak kezelésére külsőleg használható készítmények hatóanyagaként, valamint görcsökkel járó bélfertőzések kezelésére használják.  A citronellaolaj a bőrt nem irritálja, és bőrérzékenyítő hatása sincs.



Eukaliptusz

Az eukaliptusz nemzetség több mint 450, igen változatos megjelenésű fajt foglal magába és ebből mintegy 20 fajnak használják fel a gyógyászati szempontból is igen értékes leveleit a fito- és az aromaterápiában, ill. a kozmetológiában. Az általunk forgalmazott eukaliptusz illóolajat  óa mirtuszfélék családjába tartozó tasmániai eukaliptuszfa leveleiből és fiatal ágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki. E növény illóolaja - más Eucalyptus fajok illóolajával együtt - hivatalos a VIIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát. Az eukaliptusz illóolaja  a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva kenőcsök és masszázsolajok alkotórészeként, de vigyázni kell arra, hogy az illóolaj vagy az illóolajos készítmény ne kerüljön a szembe. Az eukaliptusz alkalmazásánál ügyelnünk kell arra, hogy gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk az orrban, az orr környékén. Az eukaliptuszolaj a fentiek mellett fontos alkotórésze lehet a fog- és szájápoló készítményeknek is. A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző kenőcsökben, bedörzsölőszerekben, masszázs- és fürdőolajokban, mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére alkalmas készítmények (pl. masszázs- és fürdőolajok, fürdősók) alkotórészeként is felhasználható. Mindezek mellett frissítő, hangulatjavító és a figyelem összpontosítását elősegítő légtérillatosító keverékek összetevőjeként is használhatjuk az eukaliptusz illóolaját. Vírus- és baktériumölő hatású. Nátha, köhögés, influenza, torokgyulladás és homloküreg-gyulladás ellen szerfölött hatékony. Fellazítja és kihajtja a váladékot, csökkenti a gyulladásokat. Elpárologtatva elejét vehetjük a fenti fertőzések terjedésének. Enyhíti az ízületi fájdalmakat, az izomfájást, a reuma tüneteit. Csökkenti a fejfájást. Fertőtleníti a sebeket. Csökkenti a lázat. Kiváló láb-, kéz- és körömgombásodás felszámolására.
Az eukaliptuszolaj illata élénkít és felfrissíti az embert. Még a lustaságot is segít legyőzni. Vezetés közben is alkalmazhatjuk fáradtság ellen. Növeli a szellemi befogadóképességet és a koncentrációt. Érzelmi túlterheltség esetén segít visszaállítani a lelki egyensúlyt. Veszekedés után kitisztíthatjuk vele gondolatainkat.
Figyelmeztetés: irritálhatja az érzékeny bőrt!


Indiai citromfű

Az indiai citromfű illóolajat,  a pázsitfűfélék családjába tartozó és Indiában őshonos indiai citromfű, más néven citromos fűszercirok felaprított, friss vagy fonnyasztott leveleiből (hajtásaiból) vízgőz-desztillációval nyerik ki.  Az illóolaj színe a halványtól a narancssárgáig (vörösesbarnáig) terjed, illata friss, citromra emlékeztető. Az illóolaj főbb hatásai: fertőtlenítő, antimikrobiális, dezodoráló, nyugtató- idegrendszeri tonizáló, rovarriasztó, szélhajtó – emésztőrendszeri tonizáló, gyulladáscsökkentő és értágító. Az illóolaj használatát belsőleg elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintő bakteriális fertőzések és bélgyulladások esetén javasolják. Külsőleg inhalálás, aromafürdők és masszázsok formájában alkalmazzák idegi kimerültség és túlterheltség esetén, illetve kozmetikai bőrproblémák (pl. enyhébb lefolyású érbántalmak, cellulitis) kezelésére alkalmas összetételekben is hasznosítják az olaj gyulladáscsökkentő és az erek állapotát kedvezően befolyásoló hatásait. Az indiai citromfűolaj és egyes összetevői dezodorálószereknek és parfümöknek is fontos alkotórészei lehetnek. Az indiai citromfű illóolaja nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus. Egyik legrégebbi gyógynövényünk, életelixírnek is nevezték. Bedörzsölőszerhez használható fejfájás megelőzéséhez, valamint menstruáció előtti napokon, illetve időjárás változást megelőzően. Illata csökkenti a nyugtalanító, nyomasztó gondok hatását, visszazökkent olyan állapotba, amikor a felmerülő nehézségek előkerülnek ugyan, de kevésbé tűnnek aggasztónak.

Kajeput.

A kajeput illóolajat  a mirtuszfélék családjába tartozó ezüstös kajeputfa vagy ezüstös hangamirtusz friss leveleiből vagy leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval állítják elő. Az illóolaj szintelen, sárgás vagy sárgászöld színű, illata kámforos, gyógyszeres és az eukaliptusz illóolajára emlékeztet. A kajeput illóolaj fontosabb gyógyhatásaiként az antimikrobiális, a gyulladás- és fájdalomcsillapító, valamint a nyákoldó és rovarriasztó hatások emelhetők ki.
Az illóolajat leggyakrabban lég- és húgyúti gyulladások, izom- és izületi fájdalmak kezelésére, a fejfájás erősségének mérséklésére, illetve rovarok távoltartására használják inhalálószerek, szaunaolajak, légzéskönnyítő mellkasi krémek, bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, valamint rovarriasztó sprayk és stiftek alkotórészeként. Aromalámpából elpárologtatva a lakószobák és munkahelyek levegőjének fertőtlenítésére és frissítésére is jól használható. A kajeput illóolaja nem toxikus, nem irritáló, a bőrt nem érzékenyti és fototoxikus hatása sincs. A kajeput olaj krónikus légzőszervi megbetegedéseknél hasznos. Köptető és hurutoldó. Gyulladásgátló hatása miatt hangszál- és orrmelléküreg gyulladás esetén inhaláljunk vele. Csillapítja a menstruációs görcsöket, valamint a reuma és a köszvény tüneteit. Fog- és fülfájás esetén is bevethető. Pici vattára cseppentve tegyük a fülbe. Illetve a lyukas fogba tegyünk egy cseppjét. Illata frissít és hűsít, fokozza az éberséget, a koncentrációt, kitisztítja a fejet.

Kámfor

A kámfor illóolajat a babérfélék családjába tartozó, Kelet-Ázsia partvidékein honos kámforfa ágaiból, illetve a fa törzséből vízgőz-desztillációval nyerik ki. A kámfor illóolaja színtelen, vagy halványsárga színű, átható és jellegzetes, orvosságra emlékeztető szagú. A kámforban gazdag és szafrolt is jelentős mennyiségben tartalmazó kámforolajok (sárga-, barna-) használatát az aromaterápiában nem javasolják. A kámforolajnak enyhe keringésfokozó, fájdalomcsillapító, valamint légút tisztító, fertőtlenítő hatása van. Alkalmazásának egyik, kiemelt területeként a bőr és a bőralatti szövetek keringésének fokozása, illetve a mozgásszervi megbetegedések kezelése említhető meg. A kámforolajat a fáradt, fájós végtagok kiegészítő kezelésére alkalmas krémek, masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként használják. Emellett a légzés könnyítésére alkalmas illóolaj-keverékeknek, inhalálószereknek, illetve légzéskönnyítő mellkasi krémek, bedörzsölőknek is kedvelt és hatékony összetevője. Az általunk forgalmazott, alacsony kámfortartalmú kámforolaj nem toxikus, a bőrt nem irritálja és nincs fényérzékenyítő hatása.

Kubeba

A babérfélék családjába tartozó kubeba vagy faggyúfa Kína déli, keleti valamint dél-nyugati részein őshonos. Magassága eléri a 10 métert, levelei lándzsa alakúak, sötétzöldek, fényesek. Virágai aprók, fehérek. Termései zöldek, feketebors méretűek. Az illóolaj kinyerésére a növény valamennyi földfeletti részét (kéreg, levél, virág, termés) felhasználják, azonban leggyakrabban a termésekből készül az olaj, mégpedig vízgőz-desztillációval. A sárga színű olaj éles, friss, citromos-gyümölcsös illatú. A termésből kinyert olaj jó idegrendszeri tonizálószer, ezért enyhe fokú depresszió, idegesség, aggódás és stressz esetén javasolják a különböző formában (aromalámpából párologtatva, fürdőben, szaunában, masszázshoz) történő használatát. Emellett légúti fertőzések idején is ajánlatos párologtatásra és inhalálószerek alkotórészeként használni a kubebaolajat, mert fontosabb alkotórészei fertőtlenítő és antimikrobiális hatással is rendelkeznek. A kubebatermések illóolaja jó bőrtonizáló és fertőtlenítő, ezért elsősorban akne és zsíros bőr kezelésére alkalmas kozmetikai készítmények előállításhoz használják, de gyakori alkotórésze szappanoknak, parfümöknek és dezodoroknak is. A kubeba illóolaj nagyon enyhén mérgező és nagyon enyhén bőrirritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.

Mirha

A tömjénhez hasonlóan a balzsamfafélék családjába tartozó szomáliai mirha Szomáliában honos. A kereskedelemben található másik fontos mirhát, az arab mirhát az Arábiában és Etiópiában honos arab mirha kérgének gyantájából nyerik. Mindkét tövises, szárazságtűrő faj kérgének gyantajárataiból híg gyanta folyik ki, ezért azokat a balzsamok közé sorolják. A mirhák kellemes illatúak, állott mézhez hasonlítanak. A mirha használata legalább 3500 éves múltra tekint vissza. Az ókori egyiptomiak a halottak balzsamozásához, valamint parfümök és kozmetikai szerek készítéséhez használták. Az ókori görögök elsősorban fertőtlenítő és gyulladásellenes szernek ismerték. A természetes balzsamból vízgőz-desztillációval nyerik ki a mirhaolajat, melynek színe világosbarna vagy zöldes árnyalatú, friss, fűszeres, balzsamos, gyantás illatú. Az olaj a tárolás során sűrűbbé és sötétebbé válik.  A mirhaolaj számos értékes gyógyhatással rendelkezik, melyek közül a legfontosabbak: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító. A balzsamból vagy illóolajból alkohollal készült kivonatot szájüregi gyulladások (elsősorban fogínygyulladás) és fekélyek kezelésére használják, részben ecsetelő, részben öblögetőszerként. Emellett fontos alkotórészei a különféle szájápoló készítményeknek (fogkrémeknek, szájvizeknek). Az aromalámpából elpárologtatott illóolaj jó légtérfertőtlenítő, emellett a tömjénhez hasonlóan segíti az elmélkedést, a meditációt. A mirhaolajat tartalmazó készítmények jól használhatók kisebb kozmetikai bőrhibák és gombás bőrelváltozások kezelésére. A mirhaolaj nem irritálja a bőrt, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus. Baktériumölő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Megfázás, hörghurut esetén kitisztítja a sok nyálkát. Kezeli az ízületi és egyéb gyulladásokat. Különösen javasolt fogínygyulladás esetén.
A mirhaolaj fenntartja a bőr egészségét, megelőzi a bőr idő előtti öregedését. Kisimítja és puhítja a durva, kicserepesedett bőrt, elősegíti a bőrsejtek megújhodását, csökkenti a gyulladásokat, valamint segíti a sebgyógyulást.
Illata megerősíti az idegeket. Kimozdít az egykedvűségből, erőt ad a gyengeség felszámolására, meghozza a kezdeményezőkészséget. Segít megfékezni az indulatokat, a haragot és a túl szenvedélyes érzelmeket.

Niaouli

A niaouli illóolajat a mirtuszfélék családjába tartozó niaoulifa friss leveleiből vagy leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval állítják elő. Az illóolaj színtelen, sárgás vagy sárgászöld színű, illata az eukaliptusz illóolajára emlékeztető. 
Az eukaliptol típusú niaouli olaj hatása és alkalmazása, nagy mértékben egyezik az eukaliptusz illóolajáéval, és ennek megfelelően elsősorban légzőszervi panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésénél használják. Az eukaliptol helyett fő alkotórészként viridiflorolt tartalmazó niaouli olajat gyermekek légúti panaszainak kezelésére lehet használni párologtatás, aromafürdő, légzéskönnyítő mellkasi krémek és légzéskönnyítő inhaláló keverékek alkotórészeként. 
Az illóolaj nem toxikus, nem irritáló, a bőrt nem érzékenyíti és fototoxikus hatása nincs.

Pálmarózsa

A pálmarózsa illóolajat a pázsitfűfélék családjába tartozó és Indiában őshonos pálmarózsa vagy indiai fűszercirok virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj halványsárga vagy sárgászöld színű, illata egyaránt emlékeztet a rózsáéra és a gerániuméra. A pálmarózsaolaj erőteljes fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális, emellett emésztőrendszeri tonizáló, valamint bél- és húgyúti fertőtlenítő hatású. A pálmarózsa illóolajat belsőleg emésztésjavító, bél- és húgyúti fertőtlenítő összetételekben használják. Külsőleg inhalálásra és aromafürdők összetevőjeként használhatók például arc- és homloküreg gyulladás, hörghurut és egyéb légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére. Légtérillatosítóként, aromalámpából párologtatva vagy fürdőkből belélegezve az olaj hangulatjavító hatása is érvényesül. A pálmarózsa illóolaja nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus. A pálmarózsa olaja csillapítja a lázat, megkönnyíti a megfázás és az influenza lezajlását. Erőteljes fertőtlenítő hatással rendelkezik. Javítja az emésztést és segít helyreállítani a bélrendszer baktériumflóráját. A pálmarózsaolaj minden bőrtípus kezelésére alkalmas. Szabályozza a faggyúkiválasztást, illetve a bőr zsírosságát. Ugyanakkor hozzájárul a bőr nedvességtartalmának visszaszerzéséhez. Alkalmas a bőrhibák kezelésére. Rendszeres használat mellett fokozatosan eltünteti a régi pattanások helyeit. Bőrregeneráló hatásánál fogva mérsékli a ráncosodást, csillapítja a gyulladást és a bőr izgatottságát. Hosszú és rendszeres használata enyhíti a hajszálerek repedezése okozta állapot. Illata megnyugtatja az érzelmeket, ugyanakkor felfrissíti az elmét és kitisztítja a gondolatokat. Csökkenti a feszültségeket.

Petitgranin

A narancsfélék családjába és a Citrusok nemzetségébe tartozó narancsok közül több féléből is előállítanak illóolajat. Az egyik leggyakrabban feldolgozott narancsféle az India észak-keleti vidékén és Kína déli területein őshonos, több kontinensen, nagy területen termesztett keserűnarancs, melyből többféle illóolajat állítanak elő. A levelekből és a leveles ágakból nyerik ki az illóolajat. Az illóolaj sárga színű. A levelekből és virágos-leveles hajtásvégekből készült illóolaj kevésbé a Citrusokra és sokkal inkább a különféle virágokra emlékeztető illatú. Az illóolaj elsősorban nyugtató, feszültségoldó, elalvást elősegítő hatású, ill. e tulajdonságoknak köszönhetően külsőleg alkalmazva izomlazító hatást is kifejthet, emellett fertőtlenítő és antibakteriális hatással is rendelkezik. A petitgrain illóolajat főként szorongás- és stresszoldásra, valamint az elalvás elősegítésére használják, részben aromalámpa vízébe téve és onnan elpárologtatva, részben masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként. A petitgrain illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása. A petitgrain illóolaj antimikrobiális, fertőtlenítő, szagtalanító és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A légtérben párologtatva elősegíti a figyelőkészséget, javítja a kedélyállapotot, elűzi a nyomasztó gondolatokat, valamint fertőtleníti a levegőt. Bőrnyugtató, bőrregeneráló hatású, így folyékony szappanokban, fürdőkben is alkalmazhatjuk. Izzadásgátló, és szagtalanító hatású. Fényérzékenységet okozhat!

Szantálfa

A nyugat-indiai szantálfa, a szantálfaként ismert kelet-indiai szantálfával ellentétben földünk nyugati féltekéjén, Közép-Amerikában, Haitin honos, de Haitin kívül több trópusi országban is termesztik. A halványsárga, viszkózus, enyhén fás és balzsamos illatú illóolaját az összeaprított fakéregből és gallyakból vízgőz-desztillációval állítják elő. Főbb hatásai: antimikrobiális, nyugtató és a lelkiállapotot, hangulatot kiegyensúlyozó. Az amyris-olajat a kozmetikai iparban elsősorban illatfixálóként és parfümök összetevőjeként használják szappanok és parfümök előállításához.





 Teafa

A teafa illóolajat a mirtuszfélék családjába tartozó ausztrál teafa leveleiből és fiatal ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az olaj, színtelen, halványsárga vagy sárgászöld színű, fűszeres, kissé kámforos, eukaliptuszra is emlékeztető illatú. A  teafa illóolajat antimikrobiális,  köptető, hurutoldó/váladékoldó, gyulladáscsökkentő és egyéb hatásai miatt bőrfertőzésekben, légúti megbetegedésekben, a szájüreg gyulladásos folyamataiban, gyomor- és bélfertőzésekben, emésztési zavarokban, a hüvely gombás fertőzéseiben,  valamint húgyúti fertőzések  kezelésében alkalmazzák. A kozmetikaiparban a teafaolajat tartalmazó szájvizeket, fogkrémeket, krém- és hidrogéleket elsősorban a szájhigiéné fenntartására, a szájüregi kórfolyamatok megelőzésére, valamint aknés, bőr ápolására használják. A teafa illóolaja enyhén mérgező, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus. Rendkívül hatékony fertőtlenítő. Enyhít a bőrbetegségek mértékén, elősegíti a sebek gyógyulását. Feloldja és kihajtja a nyálkát, valamint a légzőszervekben rekedt váladékot. Növeli a szervezet ellenálló képességét. Csökkenti a megfázásos, influenzás fertőzések esélyeit. A teafa olaja számos bőrbetegség kezelésére alkalmazható. Eltünteti a pattanásokat, de közben nem szárítja ki a bőrt. A gombás fertőzések nagyon eredményesen kezelhetők vele. Alkalmas a köröm fertőtlenítésére is. Megelőzhető vele a fogínygyulladás, a szájfekély és a fog körüli betegségek. Figyelmeztetés: Túlérzékeny bőrűek ne használják!

Télizöld

A télizöld illóolajat az erikafélék családjába tartozó, Kanadában honos és más földrészeken, nagy területeken termesztett kanadai télizöld leveles hajtásaiból gőz- vagy vízgőz-desztillációval állítják elő. A télizöldolaj rendszerint színtelen vagy csak enyhén sárgás színű, kissé szúrós illatú. Az illóolaj, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Gyakran használják fel reumás eredetű izomfájdalmak, idegi eredetű fájdalmak kezelésére alkalmas készítmények (krémek, gélek, oldatok, spray-k) összetevőjeként, illetve bemelegítések és sportsérülések kezelésére ajánlott sportkészítmények hatóanyagaként. A télizöldolajat és annak fő hatóanyagát masszázsolajok és szájápoló szerek, valamint bőrápoló készítmények összetevőjeként használják fel.

Tömjén

A tömjén illóolajat a balzsamfafélék vagy tömjénfélék családjába tartozó, Szomáliában, Egyiptomban, Núbiában és Dél-Arábiában, rendszerint száraz fennsíkokon élő tömjénbalzsamfából nyerik ki, mégpedig úgy, hogy a fatörzs kérgét bemetszik és az abból kifolyó, tejszerű gumigyantát vízgőzzel ledesztillálják. A tömjénnek nevezett gumigyanta ősidők óta ismert terméke a kereskedelemnek, amit füstölőszernek használunk. A halványsárga vagy zöldes színű illóolaj meleg, édeskés és friss érzetet keltő.  A tömjén illóolaja nyugtató, antimikrobiális, köptető, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító főbb hatásokkal bír. A tömjénolaj egyik legismertebb felhasználása az elmélyült gondolkodás, a meditáció valamint az ellazulás elősegítése. Fontos felhasználási területe a légúti panaszok kezelése is, ahol inhalálásra, szaunához és fürdéshez használt olajkeverékek alkotórészeként használható. Emellett bőrápoló olajoknak is lehet az egyik összetevője. A tömjénolaj a bőrt nem irritálja, és bőrérzékenyítő hatása sincs. A tömjén jó hatással van a sebekre és a gyulladásokra. Nyákoldó, így megtisztítja a tüdőt a felesleges váladéktól. Csillapítja a légúti megbetegedések hevességét. Megfázás, hörghurut, gégegyulladás bevált ellenszere. Enyhíti a gyomoridegességet. Összehúzó, bőrregeneráló, enyhíti a bőr zsírosságát. Kisimítja a ráncokat. Gyorsítja a bőrfoltok, gyulladások, sebek, sebhelyek gyógyulását. A tömjén illata erőt ad, hogy a megterhelő lelki szorongástól, idegfeszültségtől és gondterheltségtől megszabaduljunk. Csökkenti a lelki és szellemi kimerültséget. Segít az érzelmi sebek elviselésében, a régmúlt terheinek elengedésében. Lassítja légzést, így lehiggadva fölösleges izgatottságunk elmúlik. Koncentrálja és állandósítja a figyelmet.

A folytatásban: Virágillatok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése