E
VITAMIN (TOCOPHEROL)
Miért
van szükség E vitaminra?
Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként,
öregedési folyamatok gátlásához, egyes feltételezések szerint a nemi
működéshez.
Ez a megjelölés valójában biológiailag aktív
antioxidáns vegyületek egész csoportját takarja, melyek megakadályozzák, hogy
az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai
károsodjanak. Ennek megfelelően azoknak, akik többszörösen telítetlen
zsírsavban gazdag étrenden kívánnak élni, nagy mennyiségá E-vitamint kell
fogyasztaniuk.
Az A
vitamin legfőbb forrásai a növényi olajok, egyes margarinok, kemény héjú
gyümölcsök, olajos magvak és a búzacsíra. Egy kis csomag földimogyoró, egy
félmaréknyi mandula vagy egy teáskanálnyi napraforgóolaj bőségesen elegendő a
napi szükségleteinek fedezésére.
Az E- vitamin a kiserek (kapillárisok)
falában védő funkciót tölt be, ezen kívül a máj elzsírosodásával (és a máj
mérgek okozta elfajulásától) szemben is védőhatást fejt ki. Az E- vitamin
csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a szaporodóképesség
(spermaképzés, megtermékenyülés, magzatkihordás) folyamatában. Az E- vitamint a
meddőség, szexuális problémák, koraszülés, menstruációs zavarok, a nemi szervek
fejlődési zavaraiban, menopausát követő zavarok, szív és érrendszeri
betegségek, bőrproblémák (pl. hegesedések), a foglazulás gyógyításában
elsődlegesen használják.
Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy
összefüggés lehet a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű E-vitamin bevitele,
és a szabad gyökök károsító hatásával összefüggő betegségek (pl. bizonyos rákos
daganatok, szélütés, koszorúér-betegségek és érelmeszesedés) kisebb
előfordulási aránya között. Mivel a kiegyensúlyozott étrend nem tartalmaz ennyi
E-vitamint, a védelemhez szükséges mennyiség csak vitaminkészítmények
szedésével biztosítható. Ugyanakkor egy másik, széles körben végzett
vizsgálatnak nem sikerül kimutatnia, hogy a nagy dózisú E-vitamin csökkentené a
dohányosok szívbetegség okozta halálozásának kockázatát. Az E-vitamin érelmeszesedés
elleni védő hatását a szakemberek egy része elképzelhetőnek tartja, bár a
lakosság körében végzett vizsgálatokkal még ezt nem sikerült igazolni.
Az E-vitamin hiánya ritka, jobbára csak koraszülött csecsemőknél fordul elő, illetve olyan betegeknél, akinek szervezete képtelen a zsiradékok felvételére. A hiánybetegség a vörösvérsejtek gyorsabb tönkremenetele révén vérszegénységet és idegrendszeri károsodást okoz.
A folytatásban: Vízben oldódó vitaminok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése