Zsírban oldódó vitaminok E





E VITAMIN (TOCOPHEROL)

Miért van szükség E vitaminra?
Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként, öregedési folyamatok gátlásához, egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.
Ez a megjelölés valójában biológiailag aktív antioxidáns vegyületek egész csoportját takarja, melyek megakadályozzák, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak. Ennek megfelelően azoknak, akik többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag étrenden kívánnak élni, nagy mennyiségá E-vitamint kell fogyasztaniuk.

Az A vitamin legfőbb forrásai a növényi olajok, egyes margarinok, kemény héjú gyümölcsök, olajos magvak és a búzacsíra. Egy kis csomag földimogyoró, egy félmaréknyi mandula vagy egy teáskanálnyi napraforgóolaj bőségesen elegendő a napi szükségleteinek fedezésére.
Az E- vitamin a kiserek (kapillárisok) falában védő funkciót tölt be, ezen kívül a máj elzsírosodásával (és a máj mérgek okozta elfajulásától) szemben is védőhatást fejt ki. Az E- vitamin csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a szaporodóképesség (spermaképzés, megtermékenyülés, magzatkihordás) folyamatában. Az E- vitamint a meddőség, szexuális problémák, koraszülés, menstruációs zavarok, a nemi szervek fejlődési zavaraiban, menopausát követő zavarok, szív és érrendszeri betegségek, bőrproblémák (pl. hegesedések), a foglazulás gyógyításában elsődlegesen használják.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy összefüggés lehet a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű E-vitamin bevitele, és a szabad gyökök károsító hatásával összefüggő betegségek (pl. bizonyos rákos daganatok, szélütés, koszorúér-betegségek és érelmeszesedés) kisebb előfordulási aránya között. Mivel a kiegyensúlyozott étrend nem tartalmaz ennyi E-vitamint, a védelemhez szükséges mennyiség csak vitaminkészítmények szedésével biztosítható. Ugyanakkor egy másik, széles körben végzett vizsgálatnak nem sikerül kimutatnia, hogy a nagy dózisú E-vitamin csökkentené a dohányosok szívbetegség okozta halálozásának kockázatát. Az E-vitamin érelmeszesedés elleni védő hatását a szakemberek egy része elképzelhetőnek tartja, bár a lakosság körében végzett vizsgálatokkal még ezt nem sikerült igazolni.


Az E-vitamin hiánya
ritka, jobbára csak koraszülött csecsemőknél fordul elő, illetve olyan betegeknél, akinek szervezete képtelen a zsiradékok felvételére. A hiánybetegség a vörösvérsejtek gyorsabb tönkremenetele révén vérszegénységet és idegrendszeri károsodást okoz.




A folytatásban: Vízben oldódó vitaminok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése