Miért jó meditálni? Mit érünk el vele?

A meditáció az a pszichés gyakorlatforma, amely körül a legtöbb félreértés és tévedés tapasztalható a köztudatban. Tévedés a meditációt valamilyen misztikus célzatú tevékenységnek tartani. A meditáció szót sokféle értelemben használják, ezért jó nagy zűrzavar van a körül, mi is pontosan a meditáció és miként kell meditálni. Fontos ezzel teljesen tisztában lennünk.
A meditáció, a tudat megnyugtatását szolgáló technika, mely a normális éber-állapottól teljesen eltérő tudatállapot elérését célozza. A meditáció során tökéletesen tudatosak és éberek vagyunk, de a tudatunk nem a külső világra, vagy a körülöttünk zajló eseményekre összpontosít. Nem alszik, álmodik, vagy fantáziál, hanem inkább tiszta, nyugodt, és befelé összpontosít. A meditációnak, természetesen, vannak tudatszintjei, de általában az emberek többsége, az alfa állapotot éri el a legkönnyebben. (Azt az állapotot, amiben most te jelenleg vagy, éber tudatállapotnak hívják. De mivel egy valamire figyelsz, jelen esetben ezt a bejegyzést olvasod, összpontosított ébrenléti tudatállapotban vagy. Vagyis: nem alszol, éber vagy, és miközben lefoglalod magad az olvasással, attól még eljutnak hozzád a körülötted lévő zajok is.) A meditáció egyfajta csendes, összpontosított, ugyanakkor ellazult belső figyelmet jelent. E belső figyelem megteremtése semmiféle nehézségünkbe vagy fáradtságunkba nem kerül.
A meditáció megtanít minket arra, hogyan mozgósítsuk agyunk kihasználatlan területeit céljaink elérése érdekében. Probléma megoldási képességünket többszörösére növeli, és képességeinket is széleskörűen fejleszti. A meditáció a kulcs, mely megnyitja a belső világ kapuját.
Ennek az önfejlesztő technikának az alapja a relaxált, mélyebb tudatszintek elérése és azok lehetőségeinek kihasználása. Az éber tudatállapotunkból mélyebbre süllyedve, az agyunk egy nagyon fogékony, intuitív állapotba kerül. Ez egy alvás közeli állapot, amelyet nagyon rövid idő alatt el lehet sajátítani. Ha elsőre nem sikerül, nem kell aggódnod. Ez azért van, mert a tudatodat még sohasem próbáltad hozzá szoktatni a belső figyelem megteremtéséhez. Némi türelemmel és gyakorlással, te is bármikor eljuthatsz a pihentető alfa szintre. A lényeg, hogy ne akard, csak engedd, hogy megtörténjen!
Ebben az úgynevezett alfa állapotban hihetetlen hatékonysággal tudjuk pozitívan befolyásolni életünket. Céljaink elérésére ebben az állapotban sokkal több figyelmet és erőt tudunk összpontosítani, aminek segítségével hatékonyságunk többszörösére nő. Az alvás határán lévő alfa állapot, nagyon fontos az emberi test számára. A minket ért feszültség ebben az állapotban feloldódik, ezzel megakadályozza, hogy a rendszeres stressz állapot megbetegítse testünket.
Ez a technika könyvekből és tanfolyamokon is elsajátítható. A meditációs tanfolyamok előnye, hogy az új információk beáramlását, egyéni megtapasztalás tesz élményszerűvé. Ha még nem meditáltál, de szeretnéd elsajátítani, javaslom, hogy kezdetben vezetett meditációval kezdj. Ez azt jelenti, hogy valaki mondja a teendőket, (azaz levezeti a meditációt) ez pedig oly módon segít, hogy nem dolgoztatod a saját agyadat, hanem teljesen ellazult állapotban szabad utat engedhetsz belső lényed áramlásának.
Miként hat a meditálás? Nem érthetjük meg a meditáció hatását, ha nem ismerjük a tudatos, a szellemi-lelki és a fizikai szintek hármasságát. A fizikai és lelki síkok összeköttetésben állnak az éltető erőközpontokkal, azaz, a csakrákkal. (bővebben csakrák fejezetben). A meditáció közben egyensúlyba hozhatjuk csakráinkat, melyek akadálymentes működése elengedhetetlen a fizikai, lelki, és szellemi egészségünkhöz. A meditációs technikát hatékonyan alkalmazhatjuk egészségünk visszanyerésére. Más orvosi, természetgyógyászati kezelések hatását fokozhatjuk vele. Jól kiegészít minden terápiát és mellékhatásoktól mentes.
Idézet Popper Péter: A belső utak könyvéből
„Az a belsőleg kiürült állapot, amelyet meditációnak neveznek, pszichológiai szempontból kettős hatású. Egyrészt rendkívül sokat ad a nyugalom, a kiegyensúlyozottság megteremtéséhez. Mentálhigiénés jelentősége éppen abban van, hogy szünetet teremt az állandóan torlódó ingerek, gondolatok, érzelmek és indulatok áramlásában, redukálja ezeknek feszültségszintjét, és ezáltal módot és időt biztosít az élmények feldolgozására, a psziché spontán regenerációs lehetőségeinek érvényesülésére. Ez már önmagában sem lebecsülendő eredmény.
Másrészt a meditáció során megjelenhetnek határozott pszichés tartalmak, képek villanhatnak fel, kikristályosodhat egy gondolat, felbukkanhat egy érzés, vagyis olyan információkhoz juthatunk önmagunkról, kapcsolatainkról, helyzetünkről, amelyek csak e belső csendben tudatosodhatnak, különben elnyomnák őket a külső ingerek, a szétszórt figyelem. Ezek a finom sokszor elfojtott pszichés tartalmak nemegyszer igen jelentősek lehetnek számunkra. Éppen a meditáció teszi ezeket hozzáférhetővé, majd feldolgozhatóvá. A meditációnak ez a hatása azt jelenti, hogy növekszik önismeretünk, tudatosságunk, erősödik pszichés folyamataink kontrollja. Spontán reakcióink kevesebb „meglepetést” szereznek számunkra, jobban meg tanulunk bánni önmagunkkal, néha átértékelődnek életünk eseményei, vagy legalábbis új aspektusok világosodnak meg. Egyszóval egyre inkább önmagunk tudunk lenni, és talán valamit csiszolhatunk, változtathatunk is magunkon s életvezetésünkön.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése