C
VITAMIN (ASZKORBINSAV)
Vízben jól oldódó, erősen redukáló
vegyület. Teljesen eloxidált formájában
elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint
hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas
felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj
szintetizálja, ugyanakkor az ember nem képes erre.
A környezeti stressz hatások, a dohányzás,
egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti
beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét.
Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és
főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a
káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök
(elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, a csipkebogyó, narancs, citrom,
grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült
teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket
lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A
hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése
jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst,
réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt
felmelegítését is.
Egyes vélemények szerint a túladagolás (bár a
felesleg a vizelettel távozik) elsavanyítja a vizeletet, illetve megnövelheti a
húgykő, pl. a vesekő kialakulásának esélyét és hasmenést is okozhat. A
fölösleges C-vitamin oxálsav formájában ürül ki a szervezetből, ami alkotóeleme
az egyik fajta húgykőnek.
A
C-vitamin hiánya
Esetében fellépő betegség a skorbut.
Jellemzője a kiszáradt bőr, emésztési zavarok, fogínysorvadás (fogínyvérzés),
következtében meglazult fogak.
Hosszabb időn, (éveken, évtizedeken)
keresztül fennálló C-vitamin-hiány esetén rendkívüli mértékben megemelkednek a
szív- és érrendszeri kockázatok vagy a rák kialakulásának veszélyei. Például az
érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának egyik közvetlenül visszavezethető
oka lehet ennek a vitaminnak a hiánya.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése