H
VITAMIN (BIOTIN)
B7-vitamin, H-vitamin, Koenzim. Kéntartalmú
vitamin.
Neve a német Haut szóból származik (jelentése
bőr), mivel hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást okoz. Számos karboxiláló enzim
koenzimje, amelyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és
lipid-anyagcserében. A biotin jelenlegi ismereteink szerint a DNS replikációban
és a transzkripcióban is részt vesz.
Felszívódását segíti a B-vitamin-csoport többi
tagja, a magnézium és a mangán. Felszívódási vesztesége 50% körül van. A biotin
szabad és kötött formában is jelen lehet az élelmiszerekben. Jó biotin forrás a
máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül
elsősorban a pörkölt földimogyoró. A
búza is tartalmaz biotint, de kötött formában, ami felszívódásra nem alkalmas.
A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
Hiányakor túlzott kimerültség, álmosság,
izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín jelentkezhet.
Vízoldékony, nem hőérzékeny vitamin. Szabad és kötött formában lehet jelen
ételeinkben. Az avidin ellenáll a fehérjebontó enzimeknek, csak a főzés után
emésztjük meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése