Gyümölcsök


Sárgadinnye

A sárgadinnyének is magas a karotin- és a C- vitamin-tartalma, továbbá kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, folsav.
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, és a benne levő nagymennyiségű ásványnak.
Mire jó még? Gyomorgörcs, bőrkiütések, bélgyulladás.

(vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása. A bél szakaszainak gyulladása azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk nagyobb részét nyersen fogyasztják el. A kemény, rostos táplálék olyan károsodást végezhet a belekben, aminek következtében leszűkül a járat, illetve krónikus gyulladás jön létre)



Cseresznye

Kifejezetten sok A-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Magas a C-vitamintartalma. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt, kálium, valamint vas van benne. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.  
Gyulladás gátló, fájdalomcsillapító hatású, ennél fogva, hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, is hatásos, gátolja a fogszuvasodást.  


Banán


Tápértékét nagy mennyiségű ásvány és vitamin hatása határozza meg. A gyümölcsök közül szinte legtöbb B-vitamint tartalmazza, ami a belek felszívódását segítik elő, és a benne levő enzimek miatt az agy táplálékának nevezik. Gyomorfekély ellen kiválóan alkalmazható, erősíti a gyomornyálkahártya védőrétegét. Tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C-vitamint, nyomelemeket.  A banán olyan enzimet tartalmaz, ami hatékonyabbá teszi a glukóz (szőlőcukor) feldolgozását. Agyunk pedig kizárólag csak ezt használja a működéshez. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése