A Torokcsakra




 5. TOROKCSAKRA (VISUDDHA)
Jelentése: Tiszta


A torokcsakra jellemzői:

Elhelyezkedése: A nyak törzzsel való találkozásának mélyedésében, a mellcsonttal való kapcsolódás helyén, hátul a lapocka között. Tölcsérei előre és hátrafelé néznek.
Eleme: éter, levegő.
Endokrin mirigye: pajzsmirigy.
Hormonja: thyroxin.
Érzékelése: hallás.
Érzékszerve: Fül.
A hozzátartozó testrészek: nyak, száj, gége, hangszálak, torok, tüdő, légutak.
Munkaszerve: Száj, hangszálak.
Fizikai szerepe: Hangképző és légző szerveink energia ellátása.
Színe: kék.
Polaritása: férfi.
Temperamentuma: tudatos.
Mantrája: ham.
Megerősítése: Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat.
Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció valamint az érzés és a gondolkodás összekötése.
Életfeladata: felelősségvállalás a tteteinkért, a kapcsolatteremtés. Itt valósul meg a szó teremtő ereje, hatalma.
Spirituális szerepe: Segít az önkifejezésben.
Szimbolikája: kék kör.
Archetipikus képe: A kommunikáló ember, a szónok, aki meggyőz másokat, az énekes, aki hangjával érzéseket tódít elő. A misztikus is a képhez tartozik, mert a belső lényével tud kommunikálni. A visszafojtott indulatok, érzelem, értelem találkozási helye.
Testi betegsége. A hozzátartozó szervek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirígy okozta betegségek.
Tarot megfelelője: a Halál, az Ördög, a Mérték.
Kövei: amazonit, türkiz és minden kékkő. 
Illóolaja: eukaliptusz, fenyő, zsálya, geránium, levendula, rózsaolaj.
Asztrológiai megfelelője: az Ikrek -Nyilas tengely. .
Bolygója: Jupiter.

Az ötödik auraréteghez tartozik. (Reinkarnációs réteg) Magasabb rendű akarattal van összefüggésben, a cselekedeteinkért való felelősségvállalás szintje helyezkedik el.
Az ötödik csakra a toroknál van, és a pajzsmiriggyel van összefüggésben, ez irányítja a tüdőt, a hangszálakat, a hörgőket és az anyagcserét. A kifejezés, kommunikáció és értékítélet középpontja.  

Mindenek előtt a kommunikáció
A torokcsakra első sorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos. Meghatározza, hogyan tudjuk magunkat kifejezni, és hogyan tudunk énekelni. A torokcsakra a hallás központja is. Itt halljuk a külső és a belső hangokat, megtudhatjuk, hogy mit várnak tőlünk és tisztán ki tudjuk fejezni magukat a külvilág felé. A torokcsakra egyik tanítása: légy csendben. Ezt a hozzátartozó kék szín is erősíti.

A torokcsakra elvezet saját belső világunkhoz és szabályozza a kommunikációnkat. Alapvető fontosságú az, hogy tudjunk őszintén, kommunikáljunk, ehhez csendre van szükség és arra, hogy megtaláljuk önmagunkat. Ha fontos, hogy egy adott helyzetben a lehető legpontosabban fejezd ki magadat, akkor viselj kék sálat! A kék megnyugtató szín, a szemlélőjét a saját, belső világába húzza.

A torokcsakra a szexcsakrával áll kapcsolatban. A szexcsakra a kommunikáció test, ösztön részét irányítja, a torokcsakra pedig, az intellektuális, szimbolikus részét.

A torokcsakra betegségei
A torokcsakra betegsége legtöbbször beszédproblémákban jelentkeznek. Ezeknek eredete általában az elnyomás, olyan impulzusok elnyomása, amelyek kiabálásra, zokogásra vagy dühöngésre vezetnének. Az elnyomott érzelmek elzárják a torokcsakra energiáját. A köhögés, a torokfájdalom és a rekedtség mindig akadályozza a beszédet ezek kialakulásának az oka általában a túl sok vagy helytelen beszéd.
Harmonikus működés: Jól kommunikál, elégedett, könnyen kifejezi magát, független, nyitott, őszinte.
Túlműködik: túlságosan bőbeszédű, üres fecsegés, önelégült, arrogáns, mások manipulálása, hazudozás, minden áron erősnek mutatja magát.
Alulműködik: húzódozik az önkifejezéstől, önbizalom hiány, megbízhatatlan, nézeteiben nem állhatatos, megfelelni vágyás másoknak, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, gombócérzés a torokban.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirigy okozta betegségek.
Harmonizáló kép: kék ég látványa
Túlműködik: narancsszín
Alulműködik: türkiz szín


Ha csakránk kiegyensúlyozottan áramoltatja az energiát, akkor elégedettnek érezzük magunkat, képesek vagyunk a jelenben élni, és kommunikációnk megelégedésünkre szolgál. Ezzel szemben a fölös energia arrogánssá teszi az embert, hajlamosítja, hogy túl sokat beszéljen, rendszerint haszontalanul és fölöslegesen, függőségre
hajlamosít, s olyan embert eredményez, aki párkapcsolataiban elnyom, és szexuálisan arrogáns vonásokat mutat.

Ezzel szemben az energiahiány félénké szótlanná, visszahúzódóvá teszi az embert, megbízhatatlan, gyenge, manipulálható személyiség kezd körvonalazódni. Gyakran megjelennek a beszédhibák, a negatív elvárások, az illető bizalmatlanná válik. Hogy ezeket a szélsőségeket elkerüljük, fontos megtanulnunk saját belső világunk, önvalónk és a külvilág közötti kapcsolatot, hogy akadály nélkül, természetesen áramolhasson ki belőlünk mindaz, amit sugárzunk. 

A torokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:
Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.
Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk.
Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, nekik még nehezen megy.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot.
Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.
Általános tanácsok a torokcsakra harmonizálásához:

Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak
Fejezd ki érzéseidet
Vezess naplót
Hordj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben

Ha túl aktív a torokcsakra:
Hallgass, és esetleg böjtölj
Tanulj meg meghallgatni másokat

Ha túl passzív a torokcsakra: Írj levelet azoknak, akiknek valamit elszeretnél mondani, és azoknak, akiknek a véleményével nem értesz egyet. (Ezeket a leveleket, nem kell elküldened, hanem rituálisan elégetheted)
Pozitív megerősítés: Hitelesen fejezem ki magam. Őszintén fejezem ki magam.

Az torokcsakra megtisztításának és aktivizálásának lehetőségei:

A felhők nélküli égbolt világos, áttetsző kék színe erősen hat a torok- csakránkra. A világos, tiszta kék szín nyugalmat áraszt, és megnyitja a lelkünket a spirituális sugallatok előtt, ezért illata az eukaliptusz, mely segít ebben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése