Az Egó és a meditáció




Megpróbálom értelmesen leírni, mi is az ego? Mivel ez borzasztóan „száraz anyag” két videó betéttel szeretném ezt érthetőbbé tenni.
Mert:
Az ego megértése igen nehéz. Azért nehéz megérteni, mert az ego = ÉN nem azonos velem, de teljesen összeolvad az egyéniségemmel.
Az egót nehéz felismerni, mert ösztönös, így amíg felismerhetetlen marad nem is tudjuk kezelni az akaratosságát. Az ego a testet, a test pedig az egót szolgálja. Az egónak minden kell, ami jó a testnek, még akkor is, ha ezzel épp kárt okoz a tulajdonosának vagy másoknak. Kicsit bonyolultnak tűnhet, hogy megértsük az egót, ezért jó, ha tisztába vagyunk azzal, hogy mi a szerepe a testnek.
Mit akar az ego?  Magának akar mindent, zavarja, ha másnak több van.
Ez lényegében ugyan az, de nagyon apró különbségek mégis vannak köztük.
Amikor épp magának akar mindent, önző, kapzsi,
Amikor épp zavarja, ha másnak több van, irigy, önsajnáló, önző.
Az ego létezését nap, mint nap megtapasztaljuk, a legtöbbször, mások egóját. Megmondják, mit csináljunk még azt is hogyan. Irányítanak minket, utasításokat adnak, kritizálnak, stb. Ez mind mások egója, de ha másoknak van, akkor nekünk is kell, hogy legyen!  Erről viszont már tudomást sem akarunk venni.  Akkor derül ki, hogy van egónk, amikor valakivel először találkozunk. Úgy derül ki, hogy egónk sunnyog, lapít, mint az a bizonyos a fűben. Lehet, hogy most felháborodtál, de gondolj csak bele….első találkozás a kiszemelt partnerrel, állásinterjú, üzleti megbeszélés, társasági megmozdulások stb,.. a legjobb oldalunkat mutatjuk, nem a valós énünket. Ilyenkor elnyomjuk az egónkat.




Mivel az ego a tudatalatti közvetítője, így az ösztönöket helyezi előtérbe. Olyan célokat tesz mindenek elé, mely a túlélést segíti és nem is támogat mást. Az ego az anyagi világ védelmezője, és motivációit is úgy alakítja ki, hogy az ember biztonságban érezze magát az anyagi világban.  Ilyenek az éhség, szomjúság, hőszabályozás, szexualitás, anyagi- és testi biztonság, fizikai aktivitásra való igény és kíváncsiság.  Ezek a motivációk idővel minőségileg fejlődnek, mindig mindenből többet, és jobbat akarunk.
Ezek a motivációk mind rendjén is valók, hiszen az anyagi világban mozgunk és ahhoz, hogy minél teljesebben ki is tudjuk élvezni a lehetőségeket ezek mind szükségesek, és ahhoz is, hogy mozgásban maradjunk és haladjunk.
De, ha aláveted magad az ego motivációinak, teljesen kibillensz az egyensúlyodból, és ha nincs harmónia, akkor boldogság sincs.
Az ego a „bal agyféltekében lakik” teljesen logikus, számító. Még véletlenül sem hagyja, hogy szomszédja, a jobb agyfélteke érvényesüljön. De nem ám! Hiszen akkor totálisan el lenne nyomva, nem érvényesülhetne, csöndben kellene maradnia. Ahhoz viszont, hogy jobb agyféltekéd is működjön, hogy magadba láss, hogy tudj elmélkedni, meditálni, egyszóval önmagadra figyelni, ahhoz el kell csitítani az egódat.

Kezdetben, biztosan érezni fogod, ez bizony nem egyszerű, mert sajnos mindig közbeszól. De te csak lélegezz mélyeket, figyelj a légzésedre, és önmagadra. Idővel, egód elfogadja ezt, elhalványul, és teret enged belső áramlásodnak. A meditáció alapfeltétele, hogy egódat elcsendesítsd, illetve légy ura annak.

A folytatásban: Az agyhullámok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése