A fokhagyma a legpontosabban ismert
gyógynövények egyike. Növénytani neve, az Allium sativa bizonyítja, hogy ez a
növény is a liliomfélék családjába tartozó hagymafélék egyik tagja, ugyanúgy,
mint legközelebbi rokonai: a vöröshagyma, a póréhagyma, a medvehagyma, a
mogyoróhagyma, és a metélőhagyma.
A hagymából tavasszal egy egyenes hajtás
fejlődik ki, amely 30-100 cm magasra nő meg. Tengelyen ülő, nyél nélküli
levelei kb. 1 cm szélesek és el-keskenyedők. A fokhagyma a középső tojás alakú
főhagymából és 6-12, esetleg több hajlott mellékhagymából, a
fokhagymagerezdekből áll. A fokhagymát ősszel szedik, szárával és leveleivel
együtt megszárítják, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne vagy télre
eltennék. Fiatal friss fokhagymát már kora nyáron ehetünk.
A fokhagymát több mint 4000 éve használja az
orvostudomány
Az
allicin nagyon erős antibiotikum. Még 1:125 000-es hígításban is gátolja
számos baktérium szaporodását, még a tífusz kórokozójáét is. Ezt Louis Pasteur
már 1858-ban felismerte. A friss fokhagymalevet már az első és második
világháborúban is használták a sebesültek ápolásában. Az allicin anti-biotikus
hatása természetesen csekélyebb, mint a penicilliné, de a penicillinrezisztens
baktériumok ellen is hatékony. A fokhagyma kénmentes alkotórészei, mint a
scordinin és a garlicin ugyanúgy baktériumgátló hatásúak. A fokhagyma továbbá
nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, pl. kovasavat, káliumot,
magnéziumot, kalciumot, foszfort, jódot és vasat, valamint nyomelemeket, mint a
cink, mangán és szelén, ezen kívül C vitamint (csak a friss fokhagyma),
provitamin A-t, B1 és B2-vita-mint, nikotinsavamidot (= niazin vagy
PP-vita-min). A tokokinin, (amely a nemi hormonokhoz hasonló szerkezetű anyag),
az oka, hogy a fokhagymát évezredek óta afrodiziákumként alkalmazzák.
A
fokhagyma gyógyhatásai
A fokhagyma fitinsavat tartalmaz, amely
ásványi anyagokat köt meg, de átalakulhat inozittá is, amely egy, a
vitaminokhoz hasonló növekedést serkentő anyag, amely nagyon fontos szerepet
játszik a hajnövekedésben és az egészséges bőr kialakulásában. A
fokhagyma-alkaloidoknak inzulinhoz hasonló, és ezáltal vércukorszint-csökkentő
tulajdonságai is vannak, így a fokhagyma kiváló kiegészítő terápia lehet
cukorbetegségben.
A fokhagyma ezen kívül szabályozza a
vérnyomást, csökkenti az artériák meszesedésének veszélyét, megelőzi a
trombózis kialakulását, erősíti az immunrendszert, a baktériumok és vírusok
mellett más paraziták ellen is hatékony, és csökkenti a koleszterinszintet is.
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a fokhagyma, főleg idősebb embereknél,
rugalmasabbá teszi az ereket. Tehát soha nem késő elkezdeni a fokhagymaevést.
A fokhagymát ezen kívül számos
gyógynövénykutató és természetgyógyász a rákmegelőzés hatékony eszközének
tartja. Állatkísérletekben egyértelmű növekedésgátló hatást mutattak ki a rákos
sejtekben, amelyet azonban csak az egész fokhagymával, nem egyes különálló
alkotórészeinek koncentrátumával lehetett elérni. Még jelentősebbek azok a
vizsgálatok, amelyek alátámasztják, hogy olyan országokban vagy
országrészekben, ahol az emberek gyakran fogyasztanak nagy mennyiségű
fokhagymát, sokkal kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint másutt.
Az elfogyasztás után a friss vagy feldolgozott
fokhagyma az emésztőrendszerbe kerül. Már ittis sok jótékony hatást fejt ki a
szervezetre. A fokhagyma is bizonyítja, hogy a természetes antibiotikumok nem
tesznek kárt a természetes bélflórában. Éppen ellenkezőleg: a fokhagyma erősíti
az emésztőrendszerben található mirigyeket, és gyógyító hatása van a bél
nyálkahártyájára. Ezáltal a nyálkahártya magától képes a természetes
bélflóráját felépíteni. A zavaró mikroorganizmusokat a fokhagyma legyengíti, és
elősegíti a kiválasztódásukat. A fokhagyma kiváló gyógyszere a bélpanaszoknak,
hatékony puffadás, hasmenés és bélgörcsök esetén. A fokhagyma kiválóan
elősegíti a szimbiózis kialakulására, azaz a bélflóra helyreállítására irányuló
terápiát. Nagyon jó hatása van krónikus és akut hasmenés esetén, még akkor is,
ha ez véres nyálkás széklettel párosul. A bélfertőzések kórokozóit is
hatékonyan legyőzi. Ezért vált a világ szinte minden országában a hasmenés gond
nélkül beszerezhető gyógyszerévé.
A
fokhagyma elősegíti az epe termelését és kiválasztását, valamint a tápanyagok
lebontásában és megemésztésében is segédkezik. Gátolja a gázképződéssel járó
rothadási és erjedési folyamatokat.
A népi gyógyászatban a fokhagymát bronchitis
ellen is használják. Ez az alkalmazási területe kevésbé ismert, mégis hatékony.
A légcsövek görcsét oldja, és ezzel elősegíti a köhögés felszakadását, és a
baktériumokat megsemmisíti. Kovasavtartalma miatt a fokhagymát régi
füveskönyvek kiegészítőszerként ajánlják krónikus időskori köhögésben, sőt
tüdőgyulladás és tuberkulózis gyógyításánál is megemlítik. A görcsoldó,
baktériumölő és általános erősítő hatásai mellett a kovasav a tüdő szöveteit is
erősíti.
Fokhagymával
a nehézfémek ellen
A fokhagymában található kénvegyületek
képesek arra, hogy a nehézfémekkel, például higannyal, ólommal és kadmiummal
ártalmatlan vegyületeket képezzenek, amelyeket a szervezet viszonylag könnyen
ki tud választani. Nehézfémek találhatók például a fogtömésekhez használt
amalgámban, vagy a levegővel belélegzett, az autókból és gyárakból származó gázokban.
Hosszú távon károsítják a látóidegeket, a vesét, a tüdőt és a májat.
Az amalgámtömések kicserélése után ajánlatos
egy nagy pohár meleg tejet inni, amelybe egy-két gerezd összetört fokhagymát
tettünk.
Megfelelő
adagolás
Ha megelőzésre és egészségmegőrzésre
használjuk a fokhagymát, akkor fontos, hogy rendszeresen alkalmazzuk.
2-3 gerezd naponta a megfelelő dózis.
Hasmenés kezelésére fogyasszunk el 5-10 gerezdet egész napra elosztva.
Ajánlatos egész napra elosztva fogyasztani a fokhagymát, mert a benne található
illóolajok az érzékeny gyomrot irritálják, ha egyszerre túl magas dózisban
alkalmazzuk. A fokhagymatablettát a gyártó utasítása szerint kell szedni, az
otthon készített fokhagymatinktúrából pedig napi 2-3-szor 15 cseppet
adagoljunk.
Figyelem!
A fokhagyma antibiotikus tulajdonságai
melegítés hatására csökkennek, de nem teljesen tűnnek el. Nem szabad azonban a
fokhagymát túlságosan felmelegíteni, mert keserű lesz, és az ételek átveszik
ezt az ízt. Ezért a főzés vagy sütés végén adjuk hozzá az ételhez.
Medvehagyma - a fokhagyma erdei testvére
A medvehagyma, amely az erdő árnyékos, hűvös
részein él, nem marad el a fokhagyma mögött sem hatóanyag-tartalmában, sem
pedig gyógyhatásában. Kiváló vértisztító szer, és nagyon jó hatása van krónikus
bőrkiütésekben. Szárítás közben azonban a medvehagyma elveszíti hatásának nagy
részét. Ezért frissen ideális növény a tavaszi kúrákhoz. Termeszthetjük a
medvehagymát saját kertünkben, vagy áprilisban néhány naponta gyűjtsünk friss
levelet, és keverjük salátákba, vagy tegyük feltétként vajas kenyérre nagy
mennyiségben. Egész évben három-négy, hetente tartott medvehagyma-kúra
megfiatalítja a szervezetet.
Fokhagymatinktúra
elkészítése
A fokhagymatinktúrához mindössze 400 g hámozott
fokhagymagerezdre és 1 liter, lehetőleg magas alkoholtartalmú, tiszta tömény
szeszre van szükség, ami lehet például gabonapálinka vagy vodka. A fokhagymát
fokhagymanyomóval törjük össze, és az alkoholban jól lezárva két hétig hűvös,
sötét helyen hagyjuk állni. Utána puha pamutkendőn vagy kávészűrőn öntsük át,
és még egy hétig hagyjuk állni.
Az adagolást érdemes hullámzó dózisban
végezni: a tinktúrát naponta háromszor kell alkalmazni: reggel, délben, este.
Minden bevételnél egy cséppel növeljük a mennyiséget, míg a hetedik napon
délben elérjük a 20 cseppet. Ezután újra csökkentsük a cseppszámot folyamatosan
egy-egy cseppel. 5 csepptől újra kezdjük el emelni húszig és így tovább. Ezzel
elérhetjük, hogy a szervezet nem szokik hozzá a folyamatos, azonos nagyságú
ingerhez, és megakadályozhatjuk a túlérzékenység kialakulását. A jobb
elviselhetőség érdekében használhatunk háromszor 15 cseppet több héten
keresztül.
Friss
fokhagyma külsőleges felhasználásra
Kisebb sebek, rovarcsípések vagy
bőrgombásodás kezelésére a fokhagyma levét kevés vízzel hígítsuk fel, vagy a
következőképpen alkalmazzuk: törjünk össze 5-10 fokhagymagerezdet, és a levéhez
adjunk tízszeres mennyiségű 30-40%-os alkoholt. Ez a keverék, ha sötét, hűvös
helyen tartjuk, több hónapig eláll.
Szemölcsökre, kelésekre és nehezen múló
pattanásokra sebtapasszal közvetlenül ragasszunk fel egy gerezd fokhagymát, és
hagyjuk ott több órán keresztül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése