Reggeli: 1 kifli 1 joghurt citrommal.
Tízórai: 2 dl gyümölcslé. Frissen préselt,
vagy cukormentes.
Ebéd: Zöldségleves, Burgonya saláta
Uzsonna: 1 grapefruit
Vacsora: Virslis kelbimbó
Saláta: 15 dkg burgonya, kk. borecet, kk.
mesterséges édesítőpor, só, 2 ek majonéz (házi), fél pohár kefir, mokkás kanál
mustár (házi), fél csokor petrezselyem, friss tárkony.
Készítés: A burgonyát megmossuk, és héjában
megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A borecetet a
cukorral meg a sóval elkeverjük egy pici vízben, és a burgonyára öntjük. Fél
órát állni hagyjuk, néha eközben megkeverjük. A majonézt a kefirrel, mustárral
simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és tárkonyt, majd a
burgonyákat is beleforgatjuk. Salátalevelekkel bélelt tányéron szervírozzuk
Virslis kelbimbó: 20 dkg kelbimbó, 1
db virsli, 2 kk. margarin, negyed vöröshagyma, 1dl tejföl, 1 tojás, őrölt bors, só. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, és
lecsepegtetjük. A margarinon megpirítjuk a hagymát, és hozzáadjuk a kelbimbót,
sóval, borssal fűszerezzük. A tejfölt összekeverjük a tojással, enyhén sózzuk,
és a kihűlt kelbimbóhoz keverjük. Vajjal kikent tűzálló tálba tesszük a
kelbimbó felét, majd, a karikára szeletelt virslit, befedjük a maradék
kelbimbóval. Sütőben pirítjuk.
Reggeli: Pirítós,
1 lágy tojás gyümölcstea
Tízórai: 2
szelet ananász 1 korpás keksz
Ebéd: Spagetti
dióval, petrezselyemmel és bazsalikommal
Uzsonna: 1
pohár gyümölcsjoghurt
Vacsora: pirított
pulyka, Cékla-alma saláta
Spagetti: 10 dkg spagetti, (durum tésztából) 2
dkg dióbél durvára darálva, 1 gerezd fokhagyma összevágva, 1 ek petrezselyem
apróra vágva, 2 ek olíva olaj, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál lobogó
forró víz.
Készítés: Egy lábasban takaréklángon
melegítsünk meg 1 ek olajt, tegyük bele a fokhagymát és a petrezselymet. Nagyon
gyenge tűzön kevergessük. Adjuk hozzá a diót, és főzzük 1 percig, de vigyázz,
nehogy megégjen a dió. (ha kell, most hozzáadhatsz egy pici olajat), és most
kell hozzáadni 1-2 kanál, forró vizet. (azt látom a sűrűségén, hogy mennyi víz
kell) Ízesítsd, utána vedd le tűzről. A bazsalikom leveleket vágjuk apróra, és
keverjük a szószba. Lágyan összekeverjük
a tésztával, és Jó Étvágyat!
Pulyka:10 dkg pulykamell kiveregetve,
csökkentett zsírtartalmú margarin 2 kk, citromlé, szerecsendió, só. A margarinnal együtt melegítjük a
citromlevet. Beletesszük a húst, lefedjük, hogy párolódjon. Mikor Cékla-alma: 1
savanykás alma, 1 közepes cékla, pici só, 1 mokkás kanál mesterséges cukorpor,
1 mokkás kanál almaecet. A céklát meg az almát megmossuk, és káposztareszelőn
lereszeljük. Meglocsoljuk az almaecettel, sózzuk, cukrozzuk, és jól összekeverjük.
Legalább néhány órára hűtőbe tesszük.
Amikor puha, levesszük a fedőt, és megpirítjuk.
Cékla-alma: 1 savanykás alma, 1
közepes cékla, pici só, 1 mokkás kanál mesterséges cukorpor, 1 mokkás kanál
almaecet. A céklát meg az almát megmossuk, és káposztareszelőn lereszeljük.
Meglocsoljuk az almaecettel, sózzuk, cukrozzuk, és jól összekeverjük. Legalább
néhány órára hűtőbe tesszük.
Reggeli: 2 dl sovány
tej, 1 szelet tízmagos kenyér, 2 szelet pulykasonka
Tízórai: 1 db reszelt
sárgarépa 1 reszelt alma, citrommal megcsepegtetve.
Ebéd: Szárnyas saláta
almával
Uzsonna:2 db kivi
Vacsora: Karfiol
szuflé.
Szárnyas saláta: 1 nagy alma, 10 dkg
csirkemell filé, őrölt bors, 1 mokkás kanál olaj, 2 evőkanál házi majonéz, fél
evőkanál citromlé, 4 evőkanál joghurt, 1 kávés kanál mesterséges cukor, só, 2
dkg darált dió. Készítés: A húst vékony
csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a felhevített olajon néhány perc alatt
megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az almát vékony szeletekre vágjuk, a
citromlével meglocsoljuk. A majonézt a joghurttal és pici sóval kikeverjük. A
húst összekeverjük az almaszeletekkel meg a dióval, és az egészet beleforgatjuk
a joghurtos majonézbe.
Karfiol szuflé: 20 dkg karfiol, 1
tojás különválasztva, só, frissen őrölt fekete bors.
Melegítsük elő a
sütőt 200 fokra, és vajazzunk ki egy kisméretű tűzálló tálat. Gőz fölött
pároljuk puhára a karfiolt, majd passzírozzuk át, és hagyjuk kihűlni. Keverjük
a tojássárgáját a karfiolpüréhez, és ízesítsük. A fehérjét verjük kemény habbá,
és óvatosan keverjük a karfiolhoz. Öntsük a tűzálló edénybe, és kb. 10-15
percig, süssük, amíg megszilárdul, és a teteje kissé megbarnul.
Reggeli: Gyümölcstea,
1 kifli, 2 sz. baromfi párizsi, paradicsom
Tízórai: 2 mandarin
Ebéd: Csontleves
zöldséggel, Sajtos póréhagyma
Uzsonna: 1 szelet Ham-lett
1 kefir
Vacsora: Csirkecomb,
Kapribogyós savanyú káposztával
Sajtos póré: Fél szár
póréhagyma, 1 dl tej 0,1 %-os, 10 dkg juhsajt, 1 kk. étkezési keményítő, só,
fehér bors, reszelt szerecsendió. Készítés: Az alaposan megmosott hagymát
fél cm-es darabokra vágjuk, és jól lecsepegtetjük. A tejet felforraljuk, sóval,
szerecsendióval, borssal ízesítjük, majd beletesszük a hagymát. Hozzáadjuk az
apróra vágott sajtot, majd fedő alatt takaréklángon kb. 8 percig főzzük. Ezután
a hagymát lapátkanállal kiemeljük, és egy tányéron elrendezzük. A tejet újból
felforraljuk. A keményítőt vízzel összekeverjük. Majd behabarjuk vele a
forrásban lévő tejet, és a póréra öntjük.
Káposzta: Hozzávalók:
10 dkg savanyú káposzta, fél evőkanál kapribogyó, negyed fej vöröshagyma, 1
evőkanál majonéz házi, 1 mk fehérbor, 1
mk cukor, (mesterséges), só, őrölt fehér bors.
Készítés: A kapribogyót és a hagymát felaprítjuk, és elkeverjük a majonézzel.
Ízesítjük fehérborral, cukorral, sóval, borssal. A savanyú káposztát kissé
összevágjuk, majd a fűszeres majonézzel elkeverjük. Néhány órái érleljük.
Csirkecomb: 1 db bőr nélkül.
Durvára vágott fokhagymát, apróra vágott kapribogyót, sót elkeverünk egy kanál
fehérborban, és a combot jól bekenjük vele. Betekerjük alufóliába, és hagyjuk 1
órát, hogy az ízek összeérjenek. Sütőben puhára sütjük
Reggeli: 1 szelet
kenyér, light margarin, 1 szelet köményes sajt, gyümölcslé
Tízórai: 1 narancs
Ebéd: Zöldségleves (fagyasztóban), Zöldborsós
tojás, 1 szép nagy paradicsom
Uzsonna: gyümölcsjoghurt
Vacsora: Marhahúsos
zellersaláta
15 dkg párolt zöldborsó, 1
tükörtojás olaj nélkül. A paradicsomot karikára vágjuk, megszórjuk apróra
vágott petrezselyemmel, és teszünk rá kevés házi majonézt.
Marhahúsos zeller: 10 dkg levesben főtt
marhahús, 1 kicsi fej lilahagyma, 2 db zellerszár, 2 db kemény paradicsom, 1 ek
vörös borecet, só, őrölt bors, 1 mk házi mustár, 1 mokkás kanál ketchup, fél ek
olaj. Készítés: A húst vékony csíkokra vágjuk. A hagymát karikázzuk, a
paradicsomot és a zellert daraboljuk, és a hagymával és a hússal óvatosan
összekeverjük. Az ecetet a mustárral a ketchuppal, olajjal simára keverjük,
fűszerezzük, és a húsra öntjük. Fél órát állni hagyjuk. Jól megkeverjük, és
apróra vágott zeller zölddel megszórjuk. Friss forró zsömlével finom.
Reggeli: Gyümölcstea,
köményes sajt, kifli, paprika
Tízórai: 1 körte
Ebéd: Párolt halfilé
mandulás joghurttal (a halat, fóliában, sóval, 1 hagymakarikával)
Uzsonna: 2 sz:
Hamm-lett gyümölcslé
Vacsora: Sonkás meleg szendvics paradicsommal. 1
szelet kenyér, 1 szelet sonka, tetejére sovány sajt.
Joghurtszósz: 1 dl joghurt1,
tojás, 2 dkg mandula darálva, 1 kis kanál mustár (házi) kis kanál mesterséges
cukor, só, őrölt bors. Készítés: A
tojást megfőzzük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a mustárt,
a darált mandulát, cukorral, sóval, borssal ízesítjük, és alaposan kikeverjük.
Reggeli: 1 kifli sovány körözött,
kígyóuborka, citromos víz vagy tea
Tízórai: 1 banán
Ebéd: Pórés pulyka
Uzsonna: 1 kefir
Vacsora: Ropogós almasaláta sonkával
Pulyka: 10 dkg pulykamell,
kb. 10 cm-es póréhagyma, 1 db burgonya, egy evőkanál olaj, só.
Készítés: A pórét
vékonyra karikázzuk, és a metéltre vágott hússal, burgonyával, fedő nélkül,
forró olajon megsütjük. Utólag sózzuk.
Almasaláta: 1 savanykás alma,
negyed zellergumó, 1 ek citromlé, 2 szelet gépsonka, 2 dkg dió, 1 ek majonéz
(házi), 1 dl kefir, 1 mokkás kanál mustár (házi), csipetnyi só, mesterséges
cukor, a tálaláshoz salátalevél. Készítés: A zellert meghámozzuk, és vékony
csíkokra vágjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, fölcsíkozzuk, és a zellerrel
együtt a citromlével meglocsoljuk. A diót durvára törjük, a sonkát, pedig
szintén csíkokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a kefirrel, a mustárral, sózzuk,
a cukrozzuk. Tálalás előtt az almát, a zellert a dióval és a sonkával
összevegyítjük, és saláta levelekkel bélelt tálra rakjuk, és joghurtos
majonézzel leöntjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése