Zsírban oldódó vitaminok D




D VITAMIN (CALCIFEROL)

Miért van szükség  D vitaminra?

A kalcium és a foszfor felszívódásáért, a csontképződés folyamatáért, a kalcium és foszfor beépüléséért, a csontok egészséges fejlődéséért, a csontok gyógyulásáért, például törés után, és a csontritkulás megelőzéséért.
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin csoportot jelöl. A két leggyakoribb alakja D2 és D3.   D2 - t növényi forrásokból tudja beszerezni a szervezetünk, míg D3-t elsősorban UVB sugarakban lévő napenergiából szintetizál a bőrünk. A D-vitaminfelelős, a kalcium, és a foszforkoncentráció szabályozásáért. Ha a bevitt kalcium mennyisége egy bizonyos szint alá csökken, a D-vitamin kalciumot szabadít fel a csontokból a vérbe. Tehát a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontnövekedéshez és a csont újraképzéshez.
A D-vitamint néha napfényvitaminnak is hívják, mert a szervezet a bőrt érő ibolyántúli napsugarak hatására maga is képes előállítani. D-vitaminra a kalcium és a foszfor felszívódásához van szükség, ezért nélkülözhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez.  A szervezet viszonylag keveset tárol belőle. A hiánybetegség veszélye azoknál a legnagyobb, akik kénytelenek lakásban tartózkodni, pl. kisbabák, öregek és betegek, illetve azoknál a nőknél, akik az egész testüket elfedő ruhát hordanak.

Legfőbb D-vitaminforrások: halak (főként a máj), tojás, marha máj, gabonapelyhek,   a margarin,   tengeri halak és a tojás, máj, virágpor, méz, méhpempő.
A D-vitamin a vesében nyeri el aktív formáját. Az itt kialakuló, kalcitiolnak is nevezett vegyület hormonként működve a kalciumnak a bélrendszerből való felszívódását, a vér kalcium- és foszforszintjét, a csontok kalcium- és foszforfelvételét, illetve leadását, valamint a vese foszforürítését szabályozza.

A D-vitamin hiánya gyermekeknél angolkórt, felnőtteknél csontlágyulást okoz. Míg az angolkór ma már ritka betegség, a csontlágyulás az idősebbek körében elég gyakori. Mivel e vitamin szükséges és mérgező mennyisége között viszonylag kicsi a különbség, D-vitamin-tartalmú készítmények szedésekor mindig pontosan be kell tartani a használati utasítást.


Túladagolás:
A D-vitamin-mérgezés tünetei: anorexia, émelygés, és gyakori hányás, gyakori vizelés, többletivás, gyengeség, idegesség, viszketés, és végül veseelégtelenség.  Túladagolása étvágytalanságot, a zsigerekben kalcium lerakódást, vesekárosodást okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése