Színterápia



CROMOTERAPIA

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a különböző színek különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A színek gyógyító és közérzetjavító hatása megsokszorozódik a színterápia használatával. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenálló képességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít. A színterápia harmóniát teremt lelkünkben, és nyugalmat hozhat számunkra.


A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók. Színterápiás módszernek nevezhetjük azt, amikor elmerülünk a természet színeinek megfigyelésében, egy-egy virág, fa, kristály, a barna föld, a napfelkelte narancsszínében, a kék ég és a tenger, illetve a folyók vizében, tükröződő fényekben.
Környezetünket, lakásunkat, bútorainkat, tárgyainkat is rendezhetjük tudatosan, ismerve az egyes színek jelentését és hatását. Ruháink színével is harmonizálhatjuk diszharmonikussá vált szerveinket, lelkünket. Ételeinket, italunkat a hangulatunknak, egészségünknek megfelelő színű zöldségekből, gyümölcsökből válogathatjuk össze. Régi korok emberei fehér lepedőbe csavarták betegeiket, és kitették a napra, hogy a fehér fény összes színt magában hordozó energiáját kihasználva harmonizálja az embert. Ezeken a módszereken kívül alkalmazható például a megfelelő szín belső látás útján történő vizualizációja, a szín imaginatív belélegzése, a megfelelő színű energetikai burok vizualizációja.


Hogyan hatnak a színek?
Minden anyag, beleértve az emberi testet is, atomokból és atommezőkből áll, melyek meghatározott hullámhosszon rezegnek. A színek gyógyító hatása pontosan sejtjeink rezgő mozgásával áll összefüggésben: a betegségek és rosszullétek ugyanis a sejtek rezgésszámában létrejövő diszharmóniára vezethetők vissza, melyek meghatározott frekvenciájú színek segítségével visszaállíthatók az eredeti egyensúlyi állapotba. Ha egy csakrán keresztül nem tudunk elegendő energiát felvenni a külvilágból, akkor a hozzá tartozó szervek alulműködnek, ezen az adott energiaközpont színével javíthatunk. Ám ha egy szerv túlműködik, akkor a csakra ellentett színével fékezhetjük meg a többletenergiát.

Alkalmazás: A színeket testünk különböző módon tudja felvenni: speciális gépekkel végzett fénysugárzás révén; napsugárzás által (hiszen ez a fény magába zárja valamennyi színt); besugárzott víz által, melyet egy meghatározott szín energiájával töltenek fel; saját természetes színüket mutató ételek fogyasztásával, természetes esszenciákkal színezett vízben való fürdés, ruhák, meditáció, vizualizáció és légzéstechnika segítségével, valamint speciális termékekkel történő masszázs által.

A színterápia "finom" kezelés, azaz nincsenek mellékhatásai, nem okoz függőséget, és néhány esetet kivéve nincsenek ellenjavallatai sem. Bármilyen más kezelés mellett ajánlható, mivel elősegíti a mérgek ürülését szervezetünkből, ezáltal felerősítve más gyógymódok hatását. Minden kezelés önmagában is eredményes, de természetesen a rendszeres alkalmazás növeli hatékonyságát. Nem kell meglepődnünk azon a tényen sem, hogy a színes fények jótékony hatással vannak általános érzelmi állapotunkra, pszichénkre is.

A színek ezen kívül esztétikai problémák kezelésére is alkalmasak. Bármilyen típusú bőrre, pattanásokra, ráncokra, narancsbőrre, fogyasztásra, bőrfeszesség visszaállítására alkalmazható, közvetlenül a problémás bőrre önállóan vagy hagyományos kozmetikai szerekkel kombinálva.
A színek tulajdonképpen a fény, különböző megjelenési formái. A fény pedig, az életet testesíti meg, de megteremti az árnyékot, a sötétséget is. A fény és sötétség ellentétpár tehát összetartozik, együttesen hozza létre a színek világát. A fényhez legközelebbi alapszín a sárga, míg a sötétséghez a kék áll közel.
A színek és az érzések között szoros összefüggés tapasztalható. Az ember nyitott rendszerként folyamatosan reagál a környezet ingereire, naponta tapasztalhatjuk a színek testre, lélekre, szellemre gyakorolt hatását, mellyel nem csupán gyógyítani, hanem lelki problémákat felismerni, diagnosztizálni is tudunk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése