Reiki

Mi az a Reiki?
A Reiki egy szanszkrit eredetű szó, valami olyat jelent, amit nem látunk, de érzünk.
1. Rei - Egyetemes, Univerzális
2. Ki - Életerő
Meghatározása: Univerzális életerő csatornázása energia formájában



A reikiről általánosságban

Reiki, és energia
Az energia szó a fizikában a munkavégző képességre utal, a hétköznapi életben pedig munkát, erőkifejtést, tetterőt jelent. Fizikai értelemben akkor beszélünk munkáról, ha az erőkifejtés elmozdulást eredményez, a szó hétköznapi használatakor pedig az ember testi vagy szellemi szükségleteinek kielégítésére irányuló erőfeszítést jelöljük vele. Ennek fényében a reikit nyugodtan nevezhetjük energiának, hiszen hatására aktivizálódik, „dolgozni kezd” a szervezet öngyógyító rendszere, megindul az anyagcsere, a reikivel kezelt személy testében különféle mozgásformák jelennek meg.

A reiki energia használata
A gyógyítás, az egészségmegőrzés, valamint a prevenció egyaránt a reiki energiaalkalmazási területi közé tartozik. Használatával éppúgy találkozhatunk a természetgyógyászati központokban (annak ellenére, hogy hazánkban nem tartozik a hivatalosan elfogadott természetgyógyászati módszerek közé), mint a kozmetikákban vagy masszázs szalonokban. Röviden összefoglalva: gyógyít és kényeztet.
Gyógyító rendszerbe foglalva segít a méregtelenítésben, a láz, a vérzések csillapításában, sebek, törések gyógyításában és nem utolsó sorban a psziché elcsendesítésében, a stressz feloldásában. Alkalmas arra, hogy segítségével rossz szokásoknak, beidegződéseknek mondjunk búcsút, s a testi és lelki fájdalmakat egyaránt enyhíti.
A reikikezelés lehet közvetlen, amikor a gyógyító megérinti a páciensét, vagy kezeit a közvetlen közelében tartja, de Usui olyan technikákat is kidolgozott, amelyek lehetővé teszik a reiki energia nagyobb távolságokból történő eljuttatását is, melynek alkalmazása során a kezelő és a beteg akár több földrésznyi távolságra is lehet egymástól.

A reiki szó hétköznapi használata Japánban
Modern írásjelét használva a reikit sok modern japán-angol szótár a hétköznapi használatra utalva „aura” jelentéssel adja vissza. Emellett „szent légkör” jelentéssel is bír. Növekvő népszerűségének köszönhetően az utóbbi években a modern japán-angol szótárakban a régi stílusú írásjellel lejegyezve „gyógyító módszer” fordítással is megjelent.
Az általános felfogás szerint tehát a Reiki (esetenként szellemi ráhatással működő, vagy a szellem által vezetett) gyógyító energia).  
E felfogás szerint a reiki rendszerét jogosan nevezhetjük a spirituális gyógyítás egy rendszerének, egy karizmának, a Szellem ajándékának.

A folytatásban: A reiki rövid története


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése