Pár szó a vitaminokról.....




Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. 


Ma már szinte mindenki tudja, mennyire fontosak a vitaminok az emberi táplálkozásban. A vitaminok mellett, ritkán esik szó az ásványi anyagokról és nyomelemekről, pedig nagyon fontos szerepük van. Kevesebben vannak tisztában azzal, hogy ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesülhet. Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja beépíteni őket.

Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud előállítani, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Ha viszont bármely okból hiányoznak étrendünkből az ásványi anyagok, komoly zavar keletkezhet testünk egészséges működésében. Ilyenkor, illetve tartós és fokozott fizikai igénybevétel esetén, táplálék kiegészítők formájában pótlásra van szükség belőlük.


Az ásványi anyagok és nyomelemek feladata fontosabb, mint a vitaminoké. A katalizátor feladatát látják el, azaz a folyamatokat szabályozzák sejt szinten. Fontos tudni, hogy amennyiben hiány áll elő a szervezetben ezekből a szabályzó anyagokból, akkor alapvető funkciók nem valósulnak meg sejt szinten. A nyomelemek nevüket onnan kapták, hogy a Földön csak nyomokban találhatók meg, azaz nagyon kis mennyiségben. Jogos a kérdés, hogy ha ilyen kis mennyiségben találhatók meg közvetlen környezetünkben, akkor miért ilyen nélkülözhetetlenek?

A mai rohanó világ következményei például a stressz, alváshiány, szennyező anyagok mind hozzájárulnak egészségünk romlásához. Az ásványi anyagokban, enzimekben szegény talaj, illetve az élelmiszer gyártástechnológiájának rohamos változása miatt szinte semmilyen hasznos anyagot nem tartalmaznak étkeink. Sőt! Majdnem csak káros anyagokat viszünk be szervezetünkbe! És ez a helyzet egyre jobban romlik. Se a zöldségeknek, se a gyümölcsöknek, se egyéb élelmiszereknek nincs már sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem tartalma, amit a szervezet hasznosítani tudna. 
Az ember szervezetének 3 feladata van: a regenerálódás, a legjobb egészség fenntartása, és védekezés a betegségek ellen. A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok bevitele és az elengedhetetlen mozgás alapvetően határozza meg az egészségünket. 


Mikor van a szervezetnek szüksége vitamin tabletták bevitelére?


A választ az életmód határozza meg. Vitamin tabletták szedése javallott például egy betegségből vagy sérülésből történő felgyógyulás során. Amennyiben a hétköznapokban kiegyensúlyozott étrendet követünk, eleget pihenünk, elegendő napfény ér minket és testmozgást végzünk, általában nincs szükség kiegészítő vitaminokra.




Vitaminok túladagolása, a mértékletesség fontossága

A vitaminozott élelmiszerek és vitamintabletták nem mindig jelentenek garanciát arra, hogy elégséges vitamin szívódik fel a szervezetbe. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitaminpótlásra, akkor a vitamintabletták által a szervezetben vitamin - túlkínálat alakulhat ki, a bélcsatorna falában működő vitaminfelvevő mechanizmusok működése a túlkínálat miatt csökken, a vese és máj vitaminkiürítő funkciója pedig erőteljesen növekszik. Így amikor a fölöslegesen bevett vitamin tabletták beszedését abbahagyjuk, az egyensúly felborul, és relatív hiány alakulhat ki az adott vitaminból vagy vitaminokból. A vitaminok esetében a megfelelő mennyiségen van a hangsúly. Túladagolás esetén mérgezés is bekövetkezhet, azonban ez elkerülhető, ha betartjuk a gyártó által javasolt napi mennyiségre vonatkozó előírásokat. 


A zsírban vagy a vízben oldódó vitaminok túladagolása veszélyesebb?

A vízben oldódó vitaminokból a szervezet nem képez tartalékot, nem tárolódnak sokáig a szervezetben, mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget.  A zsírban oldódó vitaminok azonban raktározódnak, így kevesebb mennyiség is biztosítja a szükséges mennyiséget. A zsírban oldódó vitaminok túladagolása nagyobb veszélyt rejt magában, mert felhalmozódnak, nem ürülnek ki a testből, és toxikussá válhatnak.    Azonban ezek sem jelentenek veszélyt az egészségre, amíg nem szedünk többet az ajánlott napi adagnál.






Az általam közölt tartalom tájékoztató jellegű.
Vitaminszedés ügyében, kérlek beszélj orvosoddal.


A folytatásban: Zsírban oldódó vitaminok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése