Amikor a káros környezeti
hatások és a belső öregedés elkezdi zavarni az egészséges bőrsejt-megújulást, a
hámlasztás létfontosságúvá válik. A hámlasztás eltávolítja az elhalt sejteket,
így a bőr simábbnak, fiatalosabbnak látszik. A hámlasztást havonta egyszer vagy
kétszer, alapos tisztítás után kell elvégezni.
A hámlasztás, bár természetes hatóanyagokkal
történik, bőrpirosodást okozhat. Ezért, válassz olyan időpontot, amikor nem
kell sehova sem menned már az nap. Így,
ha véletlenül kipirul a bőröd, akkor lesz ideje megnyugodni.
Az almában, az ananászban, szőlőben,
citromban, mangóban, eperben, és több gyümölcsben, zöldségben is megtalálható a
gyümölcssav vagy más néven az alfa-hidroxisav rövidítve AHA, amely fokozza a
bőr nedvesség megkötő képességét így bőrünk fiatalabb, bársonyosabb és
rugalmasabb lesz.
Szinte egész évben kaphatóak „savas”
gyümölcsök, így a hozzávalóból magadnak is készíthetsz hámlasztó pakolást.
Mivel egy picit „drasztikus” eljárásról van
szó, ügyelj arra, hogy a pakolást csak a megtisztított, enyhén nedves arcbőrre
vidd fel, és a lemosás után ne feledkezz meg az arc hidratálásáról!
A legtöbb déligyümölcs jó hámlasztó, és
kíméletes az érzékeny bőrhöz is
A mangó pl. nemcsak hámlasztó, hanem tápláló
pakolás is, a gyümölcs ugyanis tele van vitaminokkal, melyek energiával töltik
meg a bőrt, és eltüntetik róla a fáradtságot.
Elég, ha veszünk, pár szép egészséges
gyümölcsöt majd pépet készítünk belőlük és ezt kenjük fel arcunkra, nyakunkra.
Hagyjuk,5-10 percig hatni, majd langyos vízzel mossuk le.
A hámlasztás alatt, enyhe bizsergő,
csipkedő érzést tapasztalhatunk, amely kis bőrpírt is okozhat, de ne ijedjünk
meg, ez annak a jele, hogy hat a gyümölcssav.
A paradicsom
kiváló hámlasztó. (a paradicsomsavat használják a profi kémiai hámlasztáshoz
is). Kefirrel, joghurttal lehet lazítani.
A
paradicsomot magozd ki, törd pépessé, majd keverd össze a kefirrel, vagy
joghurttal. Vidd fel az arcra, és hagyd fent 10-15 percig. Mosd le, majd
hidratáld a bőrödet.
A paradicsomot összetörjük villával, majd úgy ahogy van, egy szűrőn átpasszírozzuk. A fennmaradt húst, én maggal együtt viszem flel az arcra, mert amikor megszárad, egyúttal radírozó hatással is bír. A paradicsomlét folpakkal lefedve, a hűtőben eláll 2-3 napig, ez jó lehet a másnapi arcfrissítéshez. A hámozás közben, kis félhold alakú paradicsomhéjakat folpakkba tekerve lefagyaszthatod, bármikor jól jöhet SOS segítségnek.
Almás hámlasztás
Egy alma, egy kis poharas joghurt, két
teáskanál nagy szemű Himalaya kristálysó, vagy tengeri só.
A reszelt almát elkeverjük a joghurttal és a
sóval. Mindkét alkotó savas kémhatású, leoldják a már elhalt hámsejteket.
Negyed óra elteltével lemossuk, és hidratálókrémet használunk.
Zabpelyhes
hámlasztás
3 evőkanál durvára őrölt zabpehely, két
evőkanál citromlé 3 evőkanál natúr joghurt. A pakolást hagyjuk fent 15 percen
keresztül, majd bő vízzel öblítsük le, és hidratálás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése