Fogyókúra 10. hét

Nem feltétlenül hiú az, aki sovány akar lenni.


Reggeli:             1 sz.barna kenyér, 2 sz.gépsonka, paradicsom, tea
Tízórai:              grapefruit lé
Ebéd:                 Erdőszéli gombás tojás
Uzsonna:           1 vajas pogácsa 1 alma
Vacsora:            Kukoricás csirkeragu



E: 2 db főtt tojás, 1 kk. vaj, petrezselyem, őrölt bors, kakukkfű, 1 evőkanál tejföl. A gombát megpároljuk a vajon, fűszerezzük petrezselyemmel és kakukkfűvel, pici sóval.  Teljesen lepirítjuk. A tojásokat ketté vágjuk, sárgájukat elkeverjük a tejföllel, őrölt borssal. A gombát összekeverjük a tejfölös tojással, és megtöltjük vele a tojásfehérjéket. Egy tányért kibélelünk zsenge salátalevelekkel, szórunk rá zsenge kukoricát (konzerv) és elhelyezzük rajta a tojásokat. A maradék gombás krémet szépen a tojás köré tesszük.

V: 10 dkg csirkemell filé, 1kanál fehérbor, 5 dkg konzerv kukorica, 1 gerezd fokhagyma, pici olaj, petrezselyem, kevés vöröshagyma, egy ágacska rozmaring.  A húst apró kockákra vágjuk, és forró olajon megpirítjuk.  Hozzáadjuk a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, belemorzsoljuk a rozmaringot és a borral felöntve puhára. pároljuk. Ha megpuhult beletesszük a kukoricát, az apró petrezselymet, és megsózzuk. Egyszer átforralva máris tálaljuk.


Reggeli:             Barna kenyér, rámamargarin, Tenkes sajt, uborka, narancslé
Tízórai:              2 db gyümölcs tetszés szerint
Ebéd:                 Sonkás brokkoli sütve
Uzsonna:           1 főtt tojás 1 paradicsom
Vacsora:            Hal ropogós formában






E: 20 dkg brokkoli, 1kk Vegeta, őrölt bors és szerecsendió, 3 evőkanál joghurt, 1 tojás, 2 dkg reszelt sajt, 5 dkg gépsonka. A brokkolit vegetás vízben majdnem puhára főzzük, majd leszűrjük. A joghurtot simára keverjük a tojással, hozzáadjuk a reszelt sajtot, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy tűzálló tálat vékonyan kivajazunk, elterítjük benne a párolt brokkolit. Rászórjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, és leöntjük a tojásos joghurttal. Előmelegített sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.



V: 15 dkg tengeri halfilé, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, 1 tojás, kevés zsemlemorzsa, 2,5 dl tej, 2 mokkás kanál olaj, só, őrölt fehér bors, grillfűszer keverék.
A halat a hagymával, fokhagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a felaprított petrezselymet, sóval, borssal, grill fűszerrel ízesítjük. Jól összedolgozzuk. A masszát kisebb kiolajozott, morzsával meghintett edénybe öntjük, tetejére szintén morzsát szórunk, és olajjal lekenjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Fölszeletelve forrón tálaljuk fejes salátával.

Reggeli:             1 sz pirítós, (barna kenyérből) margarin, 1 tükör tojás, (zsiradék nélkül sütve teflonban)paprika, citromos tea
Tízórai:               2 mandarin
Ebéd:                  Hússal töltött alma
Uzsonna:           1 kocka sajt, 1 szelet kenyér, paradicsom
Vacsora:            Sült csirke, kelbimbós burgonya


E: 2 db alma 10 dkg levesben főtt hús, 5 dkg Trappista, 2 dkg vaj, só, fehér bors.
Az almákat megmossuk, és felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat kivágjuk, húsát karlábé vájóval kiszedegetjük. A levesben főtt húst és a sajtot apróra vágjuk, elkeverjük az alma belsejével és sóval, borssal fűszerezzük. A tölteléket az alma belsejébe tesszük, a levágott kalapokat rátesszük. Kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a tetejére pici vajat teszünk, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

V: Egy csodálatosan szép csirkecomb bőr nélkül, amit sóval, majoránnával fűszerezünk. Zsiradék nélkül grillezzük, sütjük, de párolhatjuk is. 1 főtt burgonya, 10 dkg kelbimbó, fél dl tej, só, őrölt szerecsendió. A kelbimbót megfőzzük, és összetörjük a főtt burgonyával. Fűszerezzük, ráöntjük a tejet és összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, akkor a kelbimbó levével hígítjuk. Kevés reszelt parmezánnal meghintve a sült combbal együtt, váljék egészségedre.


Reggeli:             1 kifli, diétás körözött, paprika vagy uborka
Tízórai:               Frissen présel gyümölcslé, 2       puffasztott rizs (Hamm-lett)
Ebéd:                  Tojásleves 2 tojásból, Gyöngyhagymás pirított csirkemáj
Uzsonna:           1 db szilvásrétes, vagy valami más édesség, cukor nélkül
Vacsora:            Gyors zelleres tészta 1 alma

E: 10 dkg csirkemáj, 5 dkg gyöngyhagyma, fél evőkanál olaj, majoránna, só, őrölt fehér bors. A csirkemájat falatnyi darabokra vágjuk. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük, és puhára pároljuk. A tűzről levéve sózzuk. Forrón tálaljuk, burgonyapürével fogyasztjuk.   

V: 10 dkg tészta, 10 dkg gomba, zúzott fokhagyma, 1 kisebb zellergumó, egy zacskó zellerkrémleves.  A tésztát kifőzzük. A zellert lereszeljük káposztareszelőn. Kevés vajon sóval, parányi vízzel párolni kezdjük, és mikor félig puha, hozzátesszük az apróra vágott gombát, fűszerezzük kakukkfűvel, és még öntünk rá egy kevés vizet. Amikor elkészült, és ha gomba sok vizet engedett, akkor a porlevesből lehet tenni bele 1-2 kanállal, és sűrűsödésig főzzük. Az így elkészült szószt ráöntjük a tésztára.


Reggeli:             barna kenyér, 1 szelet főtt tarja, kovászos uborka
Tízórai:              1 reszelt sárgarépa, mézes citromlével
Ebéd:                  Mediterrán rakott csirke, 1 körte
Uzsonna:           gyümölcs joghurt
Vacsora:            2 főtt tojás, fejes saláta olasz módra

E: 15 dkg csirkemell filé, 15 dkg padlizsán, 1 paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, 12- gerezd fokhagyma, 5 dkg mozarella sajt, fél kanál friss vágott bazsalikom, 1 mokkás kanál ketchup, 1 mokkás kanál olaj, só, őrölt fehér bors.
A húst a vöröshagymával ledaráljuk, majd a ketchuppal, zúzott fokhagymával, sóval, borssal összedolgozzuk. A padlizsánt és a paradicsomot megtisztítjuk, a sajttal együtt vékonyan felszeleteljük. Egy olajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük a padlizsánt, paradicsomot, és erre tesszük a sajtot, és a húsos masszát. A tetejére paradicsom lés sajt kerüljön, megszórjuk bazsalikommal, rácsepegtetjük az olajt. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

V: Fél fej saláta, 10 dkg túró, 1 kanál ketchup, kevés vöröshagyma, fél dl tejföl, kevés só.
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük, és darabokra tépjük. (nem késsel vágjuk, mert ha a  saláta, fémmel érintkezik, veszít C-vitamin tartalmából).  A túrót áttörjük, a ketchuppal meg a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, sóval ízesítjük, és a salátára öntjük.


Reggeli:             1 sz vajas-mézes kenyér, (3 mokkás kanál méz) 2 dl sovány tej
Tízórai:               2 db alma
Ebéd:                  Zöldségleves, Majonézes zöldborsó 1 tükörtojás olaj nélkül
Uzsonna:           kifli, köményes sajt, paprika
Vacsora:            Marhahúsos zeller



E: Egyszerű dolgod van ma. 15 dkg üveges borsóra tegyél házi majonézt, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.

V: Kis zellergumó, (4-5 dkg) 10-15 dkg sovány marhahús, házi mustár, 2 db paradicsom, 2 db burgonya, paprika, 1 kanál vörösbor, só, vörösborecet, mokkás kanál olaj, 1 db szép kövér zeller szár.Olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a reszelt zellert, pároljuk egy keveset. Beletesszük a nagyon apróra vágott húst, ráöntjük a bort, fél kávés kanál vörösbor ecetet, sózzuk. Kevés vizet hozzáöntve pároljuk. Közben a burgonyát hosszában 8 felé vágjuk, beledobjuk egy serpenyőbe, kicsit megkenjük házi mustárral, és meg is sózzuk. Gyenge lángon kevés (1 kanálnyi) víz hozzáadásával fedő alatt elkezdjük párolni. Amikor majdnem kész, rákarikázzuk a paradicsomot úgy, hogy teljesen elfedje a burgonyát. Sózzuk, tovább pároljuk, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Ha a hús megpuhult, teljesen elpárologtatjuk róla a vizet, enyhén lepirítjuk. Tányér közepére halmozzuk, és körberakjuk a paradicsomos burgonyával.


Reggeli:             1 pohár joghurt, 1 kifli
Tízórai:               1 narancs
Ebéd:                  Csirkével töltött zöldpaprika 1 alma
Uzsonna:           1 szelet rozskenyér, 2 szelet pulykasonka, paradicsom
Vacsora:            Póréhagymaleves, Tészta gombaszósszal



E: 2 db húsos zöldpaprika, 15 dkg csirkemell filé, 2 kiskanál tejföl, kevés vegeta, 1 zúzott fokhagyma, fél csokor petrezselyem, 1 mokkás kanál olaj, só, őrölt fehér bors, fél evőkanál zsemlemorzsa. 
A csirkemellet ledaráljuk, a tojással, tejföllel, zsemlemorzsával összedolgozzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a fokhagymát, az aprított petrezselymet. Ezt a masszát tesszük a paprikába, melyet előzőleg megtisztítunk a magházától. A paprikákat megkenjük olajjal, és tűzálló tálba tesszük, sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

V: 1 szál póréhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 húsleves kocka, só, Pannónia sajt.
A fölkarikázott hagymát az olajon kissé megfonnyasztjuk. Felöntjük egy liter vízzel, beletesszük a leveskockát, sóval ízesítjük, ha kell, puhára főzzük. Forrón csészébe szedjük, és megszórjuk reszelt sajttal.

Tészta: 8-10 dkg tészta (száraz súlyban) 2 db szép gomba, fél dl tej, negyed húsleves kocka, csipetnyi száraz fűszerkeverék, 1 kávés kanál kukoricaliszt 3 dkg friss sajt, 1 paradicsom.
A tésztát megfőzzük, melegen tartjuk. A gombát szeleteljük, és a tejjel, fűszerekkel, leves kockával egy serpenyőbe tesszük, fűszerezzük. Rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, fedő alatt lassú tűzön 5 percig pároljuk. A lisztet keverjük el egy pici tejjel, és keverjük a gombához. Folyamatosan kevergetve főzzük lassú tűzön 1 percig. Beletesszük a friss sajtot, majd a tésztára öntjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése