Fogyókúra 5. Hét





Reggeli: 1 kifli 1 joghurt citrommal.
Tízórai: 2 dl gyümölcslé. Frissen préselt, vagy cukormentes.
Ebéd: Zöldségleves, Burgonya saláta
Uzsonna: 1 grapefruit
Vacsora: Virslis kelbimbó

Saláta: 15 dkg burgonya, kk. borecet, kk. mesterséges édesítőpor, só, 2 ek majonéz (házi), fél pohár kefir, mokkás kanál mustár (házi), fél csokor petrezselyem, friss tárkony.
Készítés: A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A borecetet a cukorral meg a sóval elkeverjük egy pici vízben, és a burgonyára öntjük. Fél órát állni hagyjuk, néha eközben megkeverjük. A majonézt a kefirrel, mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és tárkonyt, majd a burgonyákat is beleforgatjuk. Salátalevelekkel bélelt tányéron szervírozzuk
Virslis kelbimbó: 20 dkg kelbimbó, 1 db virsli, 2 kk. margarin, negyed vöröshagyma, 1dl  tejföl, 1 tojás, őrölt bors, só.  A kelbimbót sós vízben megfőzzük, és lecsepegtetjük. A margarinon megpirítjuk a hagymát, és hozzáadjuk a kelbimbót, sóval, borssal fűszerezzük. A tejfölt összekeverjük a tojással, enyhén sózzuk, és a kihűlt kelbimbóhoz keverjük. Vajjal kikent tűzálló tálba tesszük a kelbimbó felét, majd, a karikára szeletelt virslit, befedjük a maradék kelbimbóval. Sütőben pirítjuk.

Reggeli:     Pirítós, 1 lágy tojás gyümölcstea
Tízórai:      2 szelet ananász 1 korpás keksz
Ebéd:         Spagetti dióval, petrezselyemmel és bazsalikommal
Uzsonna:  1 pohár gyümölcsjoghurt
Vacsora:   pirított pulyka, Cékla-alma saláta

Spagetti: 10 dkg spagetti, (durum tésztából) 2 dkg dióbél durvára darálva, 1 gerezd fokhagyma összevágva, 1 ek petrezselyem apróra vágva, 2 ek olíva olaj, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál lobogó forró víz. 
Készítés: Egy lábasban takaréklángon melegítsünk meg 1 ek olajt, tegyük bele a fokhagymát és a petrezselymet. Nagyon gyenge tűzön kevergessük. Adjuk hozzá a diót, és főzzük 1 percig, de vigyázz, nehogy megégjen a dió. (ha kell, most hozzáadhatsz egy pici olajat), és most kell hozzáadni 1-2 kanál, forró vizet. (azt látom a sűrűségén, hogy mennyi víz kell) Ízesítsd, utána vedd le tűzről. A bazsalikom leveleket vágjuk apróra, és keverjük a szószba.  Lágyan összekeverjük a tésztával, és Jó Étvágyat!
Pulyka:10 dkg pulykamell kiveregetve, csökkentett zsírtartalmú margarin 2 kk, citromlé, szerecsendió, só.  A margarinnal együtt melegítjük a citromlevet. Beletesszük a húst, lefedjük, hogy párolódjon. Mikor Cékla-alma: 1 savanykás alma, 1 közepes cékla, pici só, 1 mokkás kanál mesterséges cukorpor, 1 mokkás kanál almaecet. A céklát meg az almát megmossuk, és káposztareszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk az almaecettel, sózzuk, cukrozzuk, és jól összekeverjük. Legalább néhány órára hűtőbe tesszük.    Amikor puha, levesszük a fedőt, és megpirítjuk.
Cékla-alma: 1 savanykás alma, 1 közepes cékla, pici só, 1 mokkás kanál mesterséges cukorpor, 1 mokkás kanál almaecet. A céklát meg az almát megmossuk, és káposztareszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk az almaecettel, sózzuk, cukrozzuk, és jól összekeverjük. Legalább néhány órára hűtőbe tesszük.   

Reggeli: 2 dl sovány tej, 1 szelet tízmagos kenyér, 2 szelet pulykasonka
Tízórai: 1 db reszelt sárgarépa 1 reszelt alma, citrommal megcsepegtetve.
Ebéd: Szárnyas saláta almával
Uzsonna:2 db kivi
Vacsora: Karfiol szuflé. 

Szárnyas saláta: 1 nagy alma, 10 dkg csirkemell filé, őrölt bors, 1 mokkás kanál olaj, 2 evőkanál házi majonéz, fél evőkanál citromlé, 4 evőkanál joghurt, 1 kávés kanál mesterséges cukor, só, 2 dkg darált dió.  Készítés: A húst vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a felhevített olajon néhány perc alatt megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az almát vékony szeletekre vágjuk, a citromlével meglocsoljuk. A majonézt a joghurttal és pici sóval kikeverjük. A húst összekeverjük az almaszeletekkel meg a dióval, és az egészet beleforgatjuk a joghurtos majonézbe.
Karfiol szuflé: 20 dkg karfiol, 1 tojás különválasztva, só, frissen őrölt fekete bors.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és vajazzunk ki egy kisméretű tűzálló tálat. Gőz fölött pároljuk puhára a karfiolt, majd passzírozzuk át, és hagyjuk kihűlni. Keverjük a tojássárgáját a karfiolpüréhez, és ízesítsük. A fehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a karfiolhoz. Öntsük a tűzálló edénybe, és kb. 10-15 percig, süssük, amíg megszilárdul, és a teteje kissé megbarnul.

Reggeli: Gyümölcstea, 1 kifli, 2 sz. baromfi párizsi, paradicsom
Tízórai: 2 mandarin
Ebéd: Csontleves zöldséggel, Sajtos póréhagyma
Uzsonna: 1 szelet Ham-lett 1 kefir
Vacsora: Csirkecomb, Kapribogyós savanyú káposztával
Sajtos póré: Fél szár póréhagyma, 1 dl tej 0,1 %-os, 10 dkg juhsajt, 1 kk. étkezési keményítő, só, fehér bors, reszelt szerecsendió. Készítés: Az alaposan megmosott hagymát fél cm-es darabokra vágjuk, és jól lecsepegtetjük. A tejet felforraljuk, sóval, szerecsendióval, borssal ízesítjük, majd beletesszük a hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott sajtot, majd fedő alatt takaréklángon kb. 8 percig főzzük. Ezután a hagymát lapátkanállal kiemeljük, és egy tányéron elrendezzük. A tejet újból felforraljuk. A keményítőt vízzel összekeverjük. Majd behabarjuk vele a forrásban lévő tejet, és a póréra öntjük.
Káposzta: Hozzávalók: 10 dkg savanyú káposzta, fél evőkanál kapribogyó, negyed fej vöröshagyma, 1 evőkanál majonéz házi, 1 mk  fehérbor, 1 mk  cukor,  (mesterséges), só, őrölt fehér bors. Készítés: A kapribogyót és a hagymát felaprítjuk, és elkeverjük a majonézzel. Ízesítjük fehérborral, cukorral, sóval, borssal. A savanyú káposztát kissé összevágjuk, majd a fűszeres majonézzel elkeverjük. Néhány órái érleljük.

Csirkecomb: 1 db bőr nélkül. Durvára vágott fokhagymát, apróra vágott kapribogyót, sót elkeverünk egy kanál fehérborban, és a combot jól bekenjük vele. Betekerjük alufóliába, és hagyjuk 1 órát, hogy az ízek összeérjenek. Sütőben puhára sütjük

Reggeli: 1 szelet kenyér, light margarin, 1 szelet köményes sajt, gyümölcslé
Tízórai: 1 narancs
Ebéd:         Zöldségleves (fagyasztóban), Zöldborsós tojás, 1 szép nagy paradicsom
Uzsonna: gyümölcsjoghurt
Vacsora: Marhahúsos zellersaláta
15 dkg párolt zöldborsó, 1 tükörtojás olaj nélkül. A paradicsomot karikára vágjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és teszünk rá kevés házi majonézt.

Marhahúsos zeller: 10 dkg levesben főtt marhahús, 1 kicsi fej lilahagyma, 2 db zellerszár, 2 db kemény paradicsom, 1 ek vörös borecet, só, őrölt bors, 1 mk házi mustár, 1 mokkás kanál ketchup, fél ek olaj. Készítés: A húst vékony csíkokra vágjuk. A hagymát karikázzuk, a paradicsomot és a zellert daraboljuk, és a hagymával és a hússal óvatosan összekeverjük. Az ecetet a mustárral a ketchuppal, olajjal simára keverjük, fűszerezzük, és a húsra öntjük. Fél órát állni hagyjuk. Jól megkeverjük, és apróra vágott zeller zölddel megszórjuk. Friss forró zsömlével finom.

Reggeli: Gyümölcstea, köményes sajt, kifli, paprika
Tízórai: 1 körte
Ebéd: Párolt halfilé mandulás joghurttal (a halat, fóliában, sóval, 1 hagymakarikával)
Uzsonna: 2 sz: Hamm-lett gyümölcslé
Vacsora: Sonkás meleg szendvics paradicsommal. 1 szelet kenyér, 1 szelet sonka, tetejére sovány sajt.

Joghurtszósz: 1 dl joghurt1, tojás, 2 dkg mandula darálva, 1 kis kanál mustár (házi) kis kanál mesterséges cukor, só, őrölt bors.  Készítés: A tojást megfőzzük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a mustárt, a darált mandulát, cukorral, sóval, borssal ízesítjük, és alaposan kikeverjük.

Reggeli: 1 kifli sovány körözött, kígyóuborka, citromos víz vagy tea
Tízórai: 1 banán
Ebéd: Pórés pulyka
Uzsonna: 1 kefir
Vacsora: Ropogós almasaláta sonkával

Pulyka: 10 dkg pulykamell, kb. 10 cm-es póréhagyma, 1 db burgonya, egy evőkanál olaj, só.
Készítés: A pórét vékonyra karikázzuk, és a metéltre vágott hússal, burgonyával, fedő nélkül, forró olajon megsütjük. Utólag sózzuk.
Almasaláta: 1 savanykás alma, negyed zellergumó, 1 ek citromlé, 2 szelet gépsonka, 2 dkg dió, 1 ek majonéz (házi), 1 dl kefir, 1 mokkás kanál mustár (házi), csipetnyi só, mesterséges cukor, a tálaláshoz salátalevél. Készítés: A zellert meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, fölcsíkozzuk, és a zellerrel együtt a citromlével meglocsoljuk. A diót durvára törjük, a sonkát, pedig szintén csíkokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a kefirrel, a mustárral, sózzuk, a cukrozzuk. Tálalás előtt az almát, a zellert a dióval és a sonkával összevegyítjük, és saláta levelekkel bélelt tálra rakjuk, és joghurtos majonézzel leöntjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése